
KNR’s valgstudie op til valget til Landstinget i 2021. Siden har kanalen været nødt til at skære i antallet af nyheder. Foto: Christian Klindt Sølbeck/Ritzau Scanpix
Det er i det store hele et velfungerende KNR, som Karl-Henrik Simonsen forlader, når han 31. august flytter til Danmark med sin familie efter at have været direktør for Grønlands public service-station i syv år.
Det siger han til KNR, hvor han forklarer, at han følger familiens ønske om at flytte tilbage til Danmark, hvor hans hustru kommer fra.
Han efterlader dog en nyhedsafdeling, som fortsat befinder sig i en krise, som har stået på igennem længere tid.
KNR’s nyhedsafdeling så sig sidste år nødsaget til at skære drastisk i antallet af nyheder og antallet af sendeminutter, fordi der simpelthen ikke er journalister nok i afdelingen til at opretholde produktionen. Og det får ham til at sende en opfordring til politikere og journalistforbundet.
”Naalakkersuisut (selvstyret, red.) skal finde ud af, hvad man egentlig vil med medier i Grønland. Demokratiet kan ikke fungere uden public service eller medier generelt, så derfor tror jeg også, det er noget, politikerne skal have meget mere fokus på i fremtiden,” siger han til KNR.
Ond cirkel fortsætter
I starten af februar blev KNR nødt til at skære endnu mere fra ved ikke at sende radioavisen klokken 18 live, men i stedet optage den om eftermiddagen med den mulige konsekvens, at helt aktuelle nyheder ikke kan nå at komme med. Det skyldes, at der ikke er nok medarbejdere til at dække vagtskemaet.
”Derfor bliver vi nødt til at optage aftenradioavisen inden for arbejdstiden for at få vagtplanerne til at gå op i en højere enhed,” sagde nyhedschef Alice Sørensen i den forbindelse.
Manglen på medarbejdere skyldes ifølge både fællestillidsrepræsentanten, ledelsen og direktøren i KNR, at man ikke kan tilbyde nok i løn til at tiltrække og fastholde medarbejderne. Og det går ud over de ansatte, fordi de er nødt til at løbe hurtigere for at kunne leve op til kravene i public service-kontrakten.
”Vi er fanget i en ond cirkel. Vi kan ikke blive ved med at presse citronen. Folk kan ikke løbe hurtigere, end de gør. Vi leverer det, vi skal, men nyhedsafdelingen er hårdt presset,” sagde Karl-Henrik Simonsen i juni til Journalisten.
Endnu ingen løsning
Overenskomsten hos KNR er tegnet direkte mellem Dansk Journalistforbund og selvstyret, og selv om både direktør og nyhedschef hos KNR gerne ville give medarbejderne mere i løn, kan de ikke på grund af selvstyrets fortolkning af overenskomsten.
Naalakkersuisoq (minister red.) for kultur, sport og uddannelse Peter P. Olsen oplyste i sommer til Journalisten, at han var bekendt med problemstillingen, der har været aktuel igennem flere år, og at selvstyret ville nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se nærmere på KNR’s fremtid.
”Arbejdsgruppens indstillinger skal bruges til at pege på nogle løsningsmuligheder for udfordringer og problematikker, KNR sidder med,” oplyste han i et skriftligt svar.
Næsten et år er gået, siden Dansk Journalistforbunds kreds i Grønland udsendte en udtalelse om situationen i KNR’s nyhedsafdeling. Siden er problemerne kun taget til, men der er endnu ikke en løsning i sigte. Og det ærgrer Karl-Henrik Simonsen at forlade KNR på den måde.
”Jeg er selvfølgelig ked af, at situationen er på den måde, men omstændighederne er nu engang, som de er. Og det vil jeg selvfølgelig gerne have tilendebragt, hvis det er muligt, men det er det ikke,” siger han til KNR.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.