Mediepolitik

Jysk-fynsk opråb til politikerne: Vedtag nu det medieforlig

JFM mangler penge, og derfor haster det med at vedtage det snart otte måneder gamle medieforlig, siger ansvarshavende chefredaktør Peter Orry

I disse dage er chefredaktør Peter Orry, administrerende direktør Jesper Rosener og vicedirektør Bjarne W. Munck på road show rundt i landet med dårligt nyt til medarbejderne i JFM (Jysk Fynsk Medier).

Mediekoncernen mangler 133 millioner kroner for at få budgettet til at balancere, og derfor skal der findes besparelser på tværs af koncernen og afskediges et stort antal medarbejdere.

Behovet for besparelser er udløst af inflation, stigende udgifter og faldende indtægter.

Men forklaringen er ifølge ansvarshavende chefredaktør Peter Orry også, at medieforliget endnu ikke er blevet vedtaget i Folketingssalen. I maj 2022 blev de lokale og regionale medier stillet flere penge i udsigt, men loven er efter otte måneder endnu ikke blevet vedtaget. Derfor er støtten ikke blevet udbetalt.

”Vi står i den her svære økonomiske situation, fordi vi har et folketing, der ikke kan tage sig sammen til at gennemføre medieforliget. Der er vedtaget en betydelig støtte til ugeaviserne, fordi de bidrager til at sikre den lokale sammenhængskraft. Men på grund af folketingsvalget nåede det ikke at blive stemt igennem,” siger Peter Orry.

DJ har været meget usynlig i indsatsen med at få politikerne op af stolen.
Peter Orry, ansvarshavende chefredaktør, JFM

DJ gør for lidt

Den tidligere socialdemokratiske regering landede i maj 2022 en smal medieaftale, der blandt andet styrker den lokale og regionale journalistik. Men aftalen nåede ikke at blive stemt igennem.

Med den nye SMV-regering blev det meldt ud, at medieaftalen i store træk bliver gennemført.

Men det er ifølge Kulturministeriet ikke besluttet, hvornår det sker, oplyser ministeriet til Journalisten.

Peter Orry mener, at Dansk Journalistforbund har gjort for lidt for at få fremskyndet processen.

”DJ har været meget usynlig i indsatsen med at få politikerne op af stolen. Der er klare fælles interesser for DJ og arbejdsgiverne i at redde så mange arbejdspladser som muligt, og det er min klare opfordring til DJ at komme ind i kampen,” siger Peter Orry.

Behov for bedre rammer

Formand i Dansk Journalistforbund Tine Johansen kan ikke genkende billedet af, at DJ undlader at presse på for en ny medieaftale.

”Jeg kan uden at blinke sige, at DJ har brugt enhver anledning til at argumentere for at sikre en øjeblikkelig støtte til de lokale og regionale medier,” siger Tine Johansen.

Det skete blandt andet ved dannelsen af den nye regering, hvor budskabet til den nye kulturminister, Jakob Engel-Schmidt, var at sikre bedre rammer for medierne.

”Så vi presser hele tiden på, fordi det er vigtigt,” siger Tine Johansen.

0 Kommentarer