Ikke en eneste Berlingske Media-medarbejder vælger Wunderkind

De 16 medarbejdere fra Berlingske og BTMX, der stadig var i spil i forhold til virksomhedsoverdragelse til Wunderkind, har nu alle sagt nej tak. Tillidsmand fra Berlingske: ”Mine kolleger vil hellere fyres end over til Wunderkind.” Direktør i Wunderkind: ”Et eller andet sted kan jeg godt forstå dem”

”De vil hellere fyres end over til Wunderkind,” siger Marianne Fajstrup, tillidsrepræsentant i Berlingske.

”Ingen af mine kolleger vil derover, og de bruger alle muligheden for fratrædelse,” siger hun.

Og fra Rasmus Skat, tillidsrepræsentant i BTMX, lyder samme toner: ”Der er ingen fra BTMX, der har valgt at gå med over.”

De to meldinger kommer, efter at det i februar kom frem, at en gruppe medarbejdere fra Berlingske Media skulle overflyttes til det eksterne mediebureau Wunderkind i forlængelse af koncernchef Anders Krab-Johansens nye plan.  

Fra 32 til 16 til 0

Først var der 32 medarbejdere i spil. Men inden marts var omme, havde halvdelen af de 32 valgt en frivillig fratrædelsesordning frem for at flytte over til Wunderkind. 

Og i onsdags, 11. april, var den sidste halvdel til møde hos Wunderkind. 16 i alt: Ni medarbejdere fra BTMX og syv fra Berlingske. De 16 fremmødte fik at vide, at der var job til 14 af dem, og de fik så en uge til at beslutte, om de ville sige ja til at arbejde hos Wunderkind.

De har nu alle sagt nej.

Vi skal ud at rekruttere nogle nye”

Anders-Peter Landert er direktør i Wunderkind, og han fortæller, at han er ked af, at ingen af medarbejderne har lyst til at arbejde i mediebureauet.

”Men et eller andet sted kan jeg godt forstå dem. Min fornemmelse har været, at det har været svært for dem at sige farvel til en frivillig fratrædelsesaftale, hvor de fik nogle særdeles gode forhold,” siger direktøren.

Men de bliver jo trods alt arbejdsløse?

”Ja. Men jeg tror, de er så dygtige, at de nok skal få et job igen. Det tror jeg også, de selv tænker,” siger han.

Hvordan vil I nu løse opgaven med at lave sidelayout for Berlingske Media, hvis I havde brug for 14 medarbejdere?

”Vi skal ud at rekruttere nogle nye. Der er ikke så meget andet at gøre. Men der er heldigvis masser af dygtige layoutere og grafikere derude,” siger han.

Uvished om løn og vilkår

Marianne Fajstrup fortæller, at hendes kolleger fra Berlingske har haft svært ved at få svar på, hvad vilkårene hos Wunderkind ville blive.

Anders-Peter Landert har for eksempel ikke givet dem svar på, om de ville blive ansat under HK-overenskomst eller DJ-overenskomst, fortæller hun.

”Han er blevet spurgt direkte og vil ikke rigtig svare på det,” fortæller tillidsrepræsentanten for Berlingske.

”Han vil heller ikke rigtig sige noget om løn. Jeg kan godt forstå, hvis de føler, at de ikke får noget at vide,” uddyber hun.

Anders-Peter Landert, hvorfor har det har været så svært for medarbejderne at få at vide, hvilken overenskomst de ville blive ansat under?

Jeg er i gang med et forhandlingsforløb med HK og DJ om en overenskomst. Og det er simpelthen, fordi dét forløb ikke er færdigt endnu, at jeg ikke har kunnet svare på det,” siger han.

Men er det ikke et fair krav at få at vide, hvilke forhold man ansættes under, hvis man skal sige ja til at arbejde et sted?

”Jo. Men nogle gange er der jo nogle omstændigheder, der gør, at man ikke altid kan fortælle alle detaljer, når man starter noget nyt op. Men jeg kan godt forstå, at det har været et usikkerhedsmoment,” siger Anders-Peter Landert.

”Pest eller kolera”

I sidste uge skrev Journalisten, at halvdelen af de 32 redaktionssekretærer og layoutere fra Berlingske Media siden februar havde taget imod en frivillig fratrædelse.

Ifølge Berlingskes tillidsmand er der dog ikke meget frivillighed forbundet med den fratrædelsesordning, hendes kolleger er blevet tilbudt.

”De har fået valget mellem: At blive smidt over i Wunderkind, hvor de ikke engang var sikre på et job. Og ellers kunne de få en fratrædelsesaftale hos Berlingske. Det er pest eller kolera,” siger hun.

”Folk er jo nærmest blevet tvunget”

Tillidsrepræsentant i BTMX Rasmus Skat oplyser også, at hans ni kolleger har sagt nej til virksomhedsoverførsel til Wunderkind.

”Det er ikke sjovt at få at vide, at man skal virksomhedsoverføres, og at man ikke skal lave det, man laver i dag. Og at man vil blive varslet ned i løn. Folk er jo nærmest blevet tvunget til at tage den frivillige fratrædelse,” siger han.

Efter onsdagens møde i sidste uge fortalte Rasmus Skat til Journalisten, at den fremtidige løn hos Wunderkind stadig var uklar.

Ved man mere om, hvad lønniveauet ville være hos Wunderkind?

”Det får vi nok aldrig opklaret. Anders-Peter Landert får ikke nogen med fra BTMX, så han kan ikke varsle nogen ned i løn. Så vi aner ikke, hvad han ville varsle folk ned til,” siger han.

Ikke en løn på 20.000 kr.

Anders-Peter Landert fortæller, at folk har været usikre på, om de pludselig skulle gå ned på en løn på 20.000 kr. i måneden.

”Men jeg har sagt, at det ikke bliver sådan,” understreger han.

Så lønnen bliver ikke 20.000. Hvad bliver den så?

”Er det en grafisk designer med en lang uddannelse bag sig, en journalist med en helt anden uddannelse eller en layouter, som måske har en mediegrafikeruddannelse bag sig? Det er meget forskellige kompetencer, de kommer med.”

Men du kender vel godt deres kompetencer? Kan de så ikke individuelt få at vide, hvad de kan få?

”Jeg ved godt, hvem de er. Men jeg har ikke noget nærmere kendskab til deres uddannelse. De har haft tilbuddet om at komme til en personlig samtale hos mig, og det er der meget få, der ønskede.”

0 Kommentarer