Etik

”Hvorfor fortæller man kun skandalehistorien?” TV 2 skrottede muldvarps fund i hjemmeplejen

Rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune efterlyser ordentlighed og en undskyldning fra TV 2, efter at deres hjemmepleje er blevet gransket af en undercover-journalist

Det vakte opsigt og satte dagsorden, da TV 2 midt under folketingsvalgkampen i oktober udgav dokumentaren ’Opråb fra plejehjemmene’.

I dokumentaren var TV 2’s journalistpraktikant Emilie Myrup ansat som såkaldt muldvarp på et plejehjem i Køge og dokumenterede med skjult kamera omsorgssvigt og et enkelt tilfælde af decideret overgreb på beboere.

Men nu viser det sig, at det ikke kun var i Køge, TV 2’s muldvarp var på spil.

Også i Aarhus Kommune var Emilie Myrup tilbage i februar og marts ansat i hjemmeplejen i forstaden Lystrup. Det blev lederen af kommunens hjemmepleje for nylig bekendt med. Men ifølge hendes udlægning var det, muldvarpen her oplevede, simpelthen for positivt til at bringe i den kritiske dokumentar.

Oplevelsen har fået både lederen af hjemmeplejen og Aarhus Kommunes rådmand for Sundhed og Omsorg til på LinkedIn at rette skarp kritik af TV 2’s metoder. I sit indlæg kalder rådmand Christian Budde (V) det for respektløst.

”Det er ikke, fordi jeg forventer en hel dokumentar om, hvor godt det går med ældreplejen i Aarhus. Men som minimum synes jeg, de burde nævne det i dokumentaren og sende en undskyldning til de af vores medarbejdere, der har været udsat for det her,” uddyber Christian Budde til Journalisten.

Skandale trækker mere medietid

I sit opslag på LinkedIn skriver rådmanden, at Aarhus Kommune gerne vil arbejde med tillid og åbenhed.

”Men det er svært, når nogle medier så respektløst først bruger ’muldvarpe-metoder’, fremfor at tage fordøren, hvorefter de går i flyverskjul, når virkeligheden ikke kan bære en ny dokumentar,” skriver Christian Budde i opslaget.

Konkret efterlyser han, at TV 2 udviser ordentlighed og tager medansvar for at tegne et mere nuanceret billede af ældreplejen.

”Når de nu konstaterer, at der er en god historie, så ærgrer det mig da, at de bare lægger den ned. Hvorfor fortæller man ikke den gode historie? Hvorfor fortæller man kun skandalehistorien?” spørger Christian Budde.

Som journalist undersøger man jo, hvor der er problemer, som fortjener at blive kastet lys over. Havde det ikke været underligt at skrive, hvor man ikke havde fundet noget problematisk?

”Jeg kender jo godt de kriterier, medierne arbejder under. Og jeg kan godt se, at en skandale trækker mere medietid. Men det havde da være ordentligt, når man bruger vores tid, og hvis man føler et ansvar for debatten, at man så som minimum lavede en lille notits om det,” siger han.

Kunne ikke underbygges

I et skriftligt svar til Journalisten bekræfter redaktionschef for dokumentargruppen i TV 2 Nyheder, Troels Jørgensen, at TV 2’s muldvarp også var ansat i hjemmeplejen i Lystrup.

Han skriver, at selv om hun her havde et ”noget mere positivt indtryk af hjemmeplejen i Lystrup end plejehjemmet i Køge”, så oplevede hun også kritisable forhold under sin ansættelse.

”Men efter en intern journalistisk diskussion besluttede vi ikke at gå videre med den,” skriver han og forklarer, at det skyldtes, at det ikke blev underbygget af flere kilder og ekspertvurderinger.

”I dette tilfælde var de kritisable forhold udelukkende enkeltstående observationer fra Emilie på nogle få dage i hjemmeplejen. Vi vurderede derfor i sidste ende, at kritikken, der blandt andet omhandlede et voldsomt omsorgssvigt af en ældre borger, ville fremstå uunderbygget og derfor ikke leve op til vores normale krav til journalistikken,” forklarer Troels Jørgensen.

Intet er sort/hvidt

Ifølge rådmand Christian Budde bærer medierne og herunder også TV 2 et medansvar for at nuancere fortællingen om ældreplejen.

”Man har brug for et meget mere balanceret og retvisende billede. Rekruttering er et af vores største problemer, og jeg tror, at billedet af ældreplejen i medierne er en af årsagerne,” siger han.

Men der BLEV jo rent faktisk fundet nogle kritisable forhold i hjemmeplejen i Lystrup, som I også blev bedt om at svare på. Så vi er jo ikke ude i, at der er tale om en frikendelse?

”Jeg tror ikke, der findes nogen arbejdspladser i hele kongeriget, hvor der enten er helt sort eller hvidt. Verden er mere nuanceret,” siger Christian Budde.

Hos TV 2 understreger redaktør Troels Jørgensen, at TV 2 altid forsøger at være nuanceret i sin dækning, og at de i dækningen af forholdene på plejehjemmene har været vidt omkring og også hørt de positive stemmer.

”Derfor er vi uenige i, at vi ikke har plads i vores flade til et mere positivt billede af ældreplejen,” udtaler han.

Rettelse kl. 16.02: Det fremgik tidligere af rubrikken, at muldvarpen også lavede skjulte optagelser af plejen under sin ansættelse i hjemmeplejen i Lystrup. Det var ikke tilfældet. 

0 Kommentarer