Sociale medier

”Hvad fanden foregår der?” Mediefolk og debattører bestormes af falske følgere

De seneste dage har alt fra chefredaktører til mindre profiler på Twitter og Instagram fået tusindvis af falske følgere

Da journalist og radiovært på Den Uafhængige Kristoffer Lind søndag morgen vågnede og loggede på Instagram, fik han sig lidt af en overraskelse.

Over natten havde hans profil – hvor han ellers sjældent deler noget som helst – nemlig fået 3-4.000 nye følgere. Og da han senere gik på Twitter, opdagede han, at han også der havde fået en masse nye følgere. Ligesom på Instagram lignede det falske profiler.

I går fik jeg 3.000 nye følgere bare på én time.
Journalist Kristoffer Lind

”Det så mærkeligt ud, og de kom i lyntempo – hvert femte minut stod der 100 nye på Instagram. Så jeg skyndte mig at gøre min profil privat. Ellers ville jeg have fået 10.000 inden for en uge,” fortæller han.

På Twitter låste han sin profil, da han pludselig fik 2-3.000 nye følgere i ét hug. Derefter stoppede anmodningerne, men da han kort efter fjernede hængelåsen, tog det fart igen.

”I går fik jeg 3.000 nye følgere bare på én time,” fortæller Kristoffer Lind og tilføjer:

”Det er ikke noget, der har ødelagt min nattesøvn. Men lige i starten var det lidt ubehageligt, fordi der var noget usikkerhed forbundet med det. Man tænker da lige: Hvad fanden er det, der foregår?”

Mange er ramt

Og Kristoffer Lind er langtfra den eneste i mediedanmark, der hen over weekenden og de seneste dage er blevet bestormet af falske følgere på Twitter og Instagram.

På Twitter har Berlingskes chefredaktør Tom Jensen stilet et tweet direkte til platformens nye ejer Elon Musk og spurgt, hvorfor nærmest alle hans nye følgere ser ud til at være fake.

I tråden under hans tweet skriver flere, at de oplever det samme. Én af dem er Karina Muriel Mimoun, der arbejder som selvstændig inden for kommunikation og journalistik og har en aktiv Twitter-profil. De seneste dage har hun fået over 4.000 nye følgere.

Jeg tror bare, vi er brikker i et eller andet spil.
Karina Muriel Mimoun, selvstændig journalist og kommunikatør

”Jeg plejer at have omkring 4.000 følgere, men i går var den på over 8.000,” fortæller hun til Journalisten.

Karina Muriel Mimoun har tidligere været udsat for systematisk digital chikane, og oplevelsen lurer altid i baghovedet, fortæller hun.

”Men her fik jeg hurtigt en fornemmelse af, at det slet ikke handlede om mig eller min stemme. Om det så er Elon Musk, ved jeg ikke, men jeg tror bare, vi er brikker i et eller andet spil,” siger hun.

Falske følgere drukner dig i algoritmen

Ifølge Maia Kahlke Lorentzen, der er konsulent i digital sikkerhed og forståelse, er det svært at se et klart mønster i, hvem der bliver ramt af de mange falske følgere.

”Hen over weekenden bed jeg mærke i, at det især var feminister og aktivist-typer, der skrev, at de var ramt. Men nu er det jo også chefredaktører og andre,” siger hun og henviser til, at Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, og musiker og forfatter Kristian Leth også har tweetet om problemet.

”Og uanset hvilke profiler der bliver ramt, er det jo helt vildt ødelæggende. Især for journalister og mediechefer, der bruger de her platforme i deres arbejde,” siger Maia Kahlke Lorentzen.

Falske følgere drukner folks indhold i algoritmen.
Maia Kahlke Lorentzen, konsulent i digital sikkerhed og forståelse

Hun forklarer, at det at købe falske følgere til en profil kan være en måde at chikanere og lave en slags digitalt hærværk på.

”Falske følgere drukner folks indhold i algoritmen, for hvis en meget lille del af en profils følgere rent faktisk engagerer sig i profilen, så ryger den ned i algoritmen. Så hvis 50 procent af mine følgere er bots, så er de jo ikke aktive, og derfor ryger jeg ned i algoritmen,” forklarer Maia Kahlke Lorentzen.

Om det er det, der er tale om i det aktuelle tilfælde, tør hun dog ikke sige.

”Det oplagte ville være, at Twitter er ved at crashe og bliver overtaget af bots. Men at det kommer samtidig og på tværs af Twitter og Instagram indikerer, at det ikke bare er et glitch på Twitter,” vurderer hun.

Lås og slet er bedste råd

Maia Kahlke Lorentzen råder de ramte til at låse deres profiler, indtil stormløbet er drevet over. Derefter er der ikke andet for end at slette de falske følgere manuelt.

”Nogle af os, der har været ude for det, er ved at skrive et åbent brev til Meta. Men lige nu er det nok svært at nå igennem til Twitter. De ved godt de har et bot-problem, som Elon Musk også gerne vil løse, men lige nu fyres folk, og sikkerhedschefen er stoppet, så jeg tror, det har lange udsigter,” siger hun.

Både Kristoffer Lind og Karina Muriel Mimoun, der de seneste dage er blevet bestormet af falske følgere, har dog også bemærket, at mange af dem forsvinder hurtigt igen.

”De har ikke så lang levetid, og derfor tror jeg heller ikke, det er målrettede angreb for at påvirke ens reach. Mit bud er, at det stopper af sig selv igen på et tidspunkt,” siger Kristoffer Lind.

Karina Muriel Mimoun har samme tilgang:

”Jeg har haft åbnet og lukket min Twitter nogle gange de seneste dage. Men nu har jeg bare besluttet at holde den åben og se, hvad der sker,” siger hun.

0 Kommentarer