HR-direktør i Berlingske: Redaktørs beskeder til student var uacceptable, men der er nuancer

En redaktørs beskeder til en tidligere studentermedhjælper på B.T. har de seneste dage vakt hård kritik af Berlingske Medias håndtering af sagen

”Jeg kan godt forstå folks reaktion, når de ser beskederne.”

Sådan siger Berlingske Medias HR-direktør, Lise Glerup, i en pressemeddelelse, i kølvandet på, at tidligere studentermedhjælper på B.T. Anne Louise Krag Rühe har delt nogle af de sms’er, hun dengang fik fra en redaktør på avisen.

I foråret kom det frem, at hun og syv andre studentermedhjælpere sidste efterår klagede over redaktøren, som studentermedhjælperne arbejdede under.

En af beskederne til Anne Louise Krag Rühe lyder:

”Det er fordelen med jer studentermedhjælpere, lige når man er på grænsen til at være for meget #MeToo, så stopper I alligevel og bliver udskiftet med en ny. Og ja, det må gerne opfattes som en trussel.”

I en anden står der:

”Og ja, det er min ting. Jeg piller kvinder fra hinanden, genopbygger dem og sørger derved for, at de vil gøre alt for mig.”

I en tredje besked skriver redaktøren, at hvis hun ’kan kravle ned på min ven, kan du også kravle op for mig’.

”Væsentligt mere nuanceret”

Beskederne har vakt kritik af Berlingske Medias håndtering af sagen, som blev beskrevet i Journalisten i foråret.

Historien har fået ny opmærksomhed i kølvandet på dokumentarserien ’MeToo: Sexisme bag skærmen’, som fik B.T.’s ansvarshavende chefredaktør og tidligere TV 2-chef Michael Dyrby til at tage ferie og holde sig væk fra medierne, før han erkendte at have stået bag grænseoverskridende adfærd og haft upassende forhold til ansatte på TV 2.

Sagen om Michael Dyrby har fået Berlingske Medias koncernchef, Anders Krab Johansen, til at understrege, at Berlingske Media har nul tolerance over for sexisme.

Det er på den baggrund, at Anne Louise Rühe Krag har delt flere af de beskeder, som hendes redaktør sendte til hende i hendes tid som studentermedhjælper på B.T. Hun har samtidig rejst kritik af Berlingske Medias håndtering af sagen.

I april iværksatte Berlingske Media en såkaldt faktaundersøgelse. Sagen omhandlede blandt andet de omtalte beskeder. Berlingske Media bad arbejdsmiljørådgiveren Human House om at undersøge sagen, hvilket blandt andet bestod af interviews med klageren og redaktøren.

På den baggrund blev der lavet en 23 siders faktaundersøgelse, som de to parter samt tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant, HR-direktør og chefredaktionen på B.T. fik forelagt.

Har fået klar advarsel

Og HR-direktøren har altså forståelse for, at beskedernes indhold kan få udenforstående til at reagere:

”Det er helt uacceptabelt at skrive sådan. Men læser man Human Houses faktaundersøgelse, som gennemlyser sagen i sin helhed, bliver billedet væsentligt mere nuanceret. Vi accepterer ikke sexisme i huset, og når vi bliver opmærksomme på det, så handler vi,” siger Lise Glerup i pressemeddelelsen.

”Derfor har redaktøren fået en meget klar advarsel. Rapporten understøtter, at det er den rigtige beslutning.”

Michael Dyrby har i et interview med Information sagt, at det ikke var ham, men HR, der håndterede sagen, som han kalder kompleks.

Anne Louise Kragh Rühe mener imidlertid ikke, at der er nogen nuancer eller kompleksiteter, der er formildende.

”Der er en chef, der har sendt meget grænseoverskridende beskeder til mig som studentermedhjælper. Han har sendt trusler, efter at jeg har konfronteret ham med, at han har tilbudt mig en trekant til en julefrokost. Det er for mig at se ret simpelt. Og det bør der sanktioneres imod,” siger hun til Politiken.

Journalisten har efterspurgt et interview med Lise Glerup for blandt andet at spørge til, hvilke nuancer der er tale om, og om hvordan beskederne er i overensstemmelse med Berlingske Medias nultolerance over for sexisme.

0 Kommentarer

Læs også

Anne Louise Rühe kritiserer håndteringen af sagen i skarpe vendinger.

MeToo på B.T.: Anne Louise og syv kolleger klagede over redaktør. Nu er de fyret

11. MARTS 2021