Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
09:44 16.06.2023 Anna Sol Jørgensen

Forsvarsadvokater: Liveblogs fra drabssager skal stoppes

Forsvarsadvokater: Liveblogs fra drabssager skal stoppes

Jesper Andkjær/Ritzau Scanpix

De fleste nyhedsmediers hjemmesider flyder i disse dage og uger nærmest over med intensiv dækning af flere drabssager, der de senere år har rystet danskerne, heriblandt drabet på den 22-årige Mia Skadhauge Stevn.

Det får nu Landsforeningen af Forsvarsadvokater, der altså repræsenterer de tiltalte i retssager, til at komme med en opsang til medierne:

”Det vil naturligvis være at foretrække, hvis medierne af egen drift undlader en detaljeret gengivelse af forklaringer på livebloggen, men hensynet til at sikre, at domstolene kommer frem til de rigtige afgørelser, er så tungtvejende, at der som alternativ til den nuværende retsstilling må overvejes et forbud mod live-blogging af forklaringer, på lige fod med de allerede gældende forbud mod foto- og videooptagelse fra retten,” skriver landsforeningen i en pressemeddelelse.

Det vil dog være meget for at forlange af medierne, vurderer Sten Schaumburg-Müller, professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet.

Landsforeningen af Forsvarsadvokater henviser til Retsplejelovens § 182, hvor det fremgår, at ”hvert vidne afhøres for sig. Et vidne må ikke påhøre forklaringer af andre vidner, skønsmænd eller parter, medmindre andet bestemmes af retten”.

”Det er en central regel, og formålet er navnlig at undgå, at vidnets forklaring påvirkes af, hvad vidnet forinden har hørt fra andre. Det er væsentligt, at det er vidnets egen oplevelse, der bliver forklaret om og bliver taget med i dommernes vurdering af sagen,” lyder det fra Landsforeningen af Forsvarsadvokater.

Foreningen henviser derudover til en udtalelse fra Højesteret i 2019, hvor det blev slået fast, at journalister i retslokalet under en nævningesag om hjemmerøverier ikke skulle have haft lov til at liveblogge fra vidners og tiltaltes forklaringer.

”Foranlediget af den meget intensive mediedækning af flere aktuelle drabssager er der grund til at minde om Højesterets afgørelse fra 2019, således at dommerne får vidnernes forklaringer ”frisk fra fad” og uden påvirkning af, hvad vidnerne har hørt fra andre, herunder hvad de har læst på en liveblog,” skriver Landsforeningen af Forsvarsadvokater.

 

SENESTE NYT

Flere nyheder