Formand undskylder for seksuelle krænkelser og svigt på filmhøjskole

En undersøgelse har kastet lys over seksuelle overgreb og krænkelser samt ledelsessvigt på European Film College

Utryghed, grænseoverskridende adfærd, dårligt arbejdsmiljø og seksuelle overgreb.

Det er nogle af de forhold, som en undersøgelse af kulturen på European Film College (EFC) kastede lys over, da den blev offentliggjort i sidste uge.

Syv kvindelige elever fortæller blandt andet i undersøgelsen, at de er blevet udsat for seksuelle overgreb, mens 32 procent af de 28 medarbejdere på skolen har svaret, at de er blevet udsat for seksuelle krænkelser af forskellig art.

I rapporten, som er udarbejdet af Sex og Samfund for EFC, kritiseres skolens daglige ledelse for ikke tilstrækkeligt at have reageret på og håndteret de alvorlige forhold, som den har modtaget henvendelser og klager over.

Det er en kritik, som skolens bestyrelsesformand, Jørgen Ramskov, tager til sig.

”Det, elever og medarbejdere har oplevet på EFC, er helt uacceptabelt og må aldrig gentage sig. På skolens og bestyrelsens vegne siger jeg derfor: Undskyld. I blev svigtet, og der blev ikke lyttet tilstrækkeligt til jer,” udtaler han i en pressemeddelelse.

Undersøgelse iværksat af elevers beretninger

Sex og Samfunds undersøgelse af kulturen på European Film College blev sat i værk sidste år, efter at en række elever havde fortalt til Filmmagasinet Ekko, at de var blevet udsat for grænseoverskridende adfærd fra en mandlig lærer i perioden fra 2016 til 2020. De fortalte også, at de havde klaget til ledelsen på skolen, og at de ikke havde følt sig hørt af den daværende rektor.

Undersøgelsen blev sendt ud til 590 tidligere elever fra fem forskellige årgange, der har gået på højskolen i perioden fra 2016 til 2021 og til 105 tidligere og nuværende medarbejdere.

Konklusionen i undersøgelsen er klar: Højskolen svigtede eleverne ved ikke at etablere den helt grundlæggende tryghed for elever og et godt arbejdsmiljø for medarbejderne. Jørgen Ramskov kalder rapporten for ”tankevækkende og rystende læsning for bestyrelsen”:

”Både de samlede tal og de mange vidnesbyrd om ubehagelige oplevelser kaster en trist skygge over det tidligere EFC. Det har naturligvis også betydet selvransagelse i bestyrelsen, der ikke har haft tæt nok føling med skolens miljø og trivsel,” siger han og tilføjer:

”Det retter vi nu markant op på. Bestyrelsen vil gerne takke dem, der har delt deres smertefulde oplevelser. Det giver os forudsætningerne for at ændre EFC til det bedre.”

Udskiftning i ledelsen

Den tidligere forstander på filmhøjskolen Ellen Riis trak sig i sommer fra sin stilling, efter at 57 tidligere elever klagede til bestyrelsen over svigt i forbindelse med deres oplevelser om grænseoverskridende adfærd.

De krævede samtidig en undskyldning fra bestyrelsen. Det afviste den daværende bestyrelsesformand, Ole Christian Madsen. Han mente ikke, at bestyrelsen kunne undskylde for noget, den ikke var bekendt med.

Han valgte kort efter at trække sig fra formandsposten, som Jørgen Ramskov overtog, mens European Film College fik et nyt forstanderpar i Nikolaj Davidsen og Åsa Mossberg.

Ifølge Jørgen Ramskov har skolen under den tidligere ledelse lidt under en usund og misforstået kultur, der kammede over i mobning og krænkelser, der blev fejet væk på baggrund af, at ’sådan er filmbranchen’. Sådan skal det ikke være længere, understreger han.

”EFC har indført et nyt værdisæt, et code-of-conduct for livet på skolen udviklet i samarbejde med elever og medarbejdere, og en ny og forbedret kommunikation på alle planer. Hertil kommer et nyt forstanderpar med stærke rødder i både højskole- og filmmiljøet, som er kommet fint fra start,” siger han.

”Det tegner godt – og dette opgør med fortiden er et vigtigt skridt på vejen frem,” siger Jørgen Ramskov.

0 Kommentarer

Læs også

Formand undskylder for seksuelle krænkelser og svigt på filmhøjskole

Formand undskylder for seksuelle krænkelser og svigt på filmhøjskole

01. FEBRUAR 2022