Folk bag Estonia-dokumentar frikendt for brud på gravfred

De to svenske mænd var sejlet ud i en tysk båd fra Tyskland, der ikke har underskrevet loven om gravfred ved Estonia, der sank i Østersøen i 1994

To svenskere er mandag blevet frifundet for at have brudt gravfreden ved færgen Estonia, der sank til bunds i Østersøen i 1994.

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

De to var ved retten i Göteborg tiltalt for at have brudt gravfreden i forbindelse med optagelser til en tv-dokumentar foretaget i september 2019.

Dokumentaren, der blev sendt i efteråret, fik stor opmærksomhed. Med i udsendelsen var blandt andet billeder af et stort hul i skibsvraget, som frem til da ikke havde været offentligt kendt.

Anklageren i sagen havde krævet, at den prisbelønnede journalist Henrik Evertsson og en kollega skulle idømmes en betinget dom og dagbøder, fordi de sendte en dykkerrobot ned for at tage billeder af vraget.

Tyskland har ikke underskrevet lov

De nægtede sig dog skyldige, da de sejlede ud fra Tyskland i en tysk båd.

Tyskland har ikke underskrevet loven om gravfred ved Estonia.

Evertsson og teamet, som har vist filmmateriale til svenske havarieksperter, er blevet hædret med Stora Journalistpriset.

10 kendte svenske journalister, deriblandt Jan Guillou og Janne Josefson, er imidlertid stærkt kritiske over for pristildelingen.

De mener, at dokumentaren kun har ført til ”spektakulære konspirationsteorier, uden at der er noget belæg for, at de passer”.

Estonia var i september 1994 på vej fra Tallinn i Estland til Stockholm i Sverige, da den kæntrede i hårdt vejr og sank på mindre end en time. 852 mennesker mistede livet, mens kun 137 blev reddet.

Gravfreden betyder, at vraget ikke må hæves.

/ritzau/

0 Kommentarer

Læs også

Journalist for retten i sag om Estonia-gravfred

Journalist for retten i sag om Estonia-gravfred

25. JANUAR 2021
Omdiskuteret dokumentar fører til nye undersøgelser af Estonias forlis 1

Omstridt dokumentar fører til nye undersøgelser af Estonias forlis

22. DECEMBER 2020