
B.T. er de seneste dage blevet kritiseret for at citere for langt fra andre medier. Men også antallet af historier er i overkanten, siger chefredaktør på Århus Stiftstidende Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Mindst 70 gange er fire andre medier blevet citeret på bt.dk i perioden mellem den 1. september og 19. oktober.
Det viser en gennemgang, Journalisten har lavet af den sidste godt halvanden måneds artikler fra B.T., hvor enten Nordjyske, Børsen, Århus Stiftstidende og JydskeVestkysten er citeret.
Gennemgangen kommer i forlængelse af, at flere chefredaktører har kritiseret B.T. for at have citeret for omfangsrigt fra andre medier. Og omfanget af citathistorier er i overkanten, mener Århus Stiftstidendes chefredaktør, Jan Schouby.
Siden midten af september har B.T. citeret Århus Stiftstidende mindst 20 gange. Det er citathistorier, der handler om alt fra Aarhus Kommune, der er blevet meldt til Datatilsynet, til en lukket Aarhus-restaurant og et brødrepars succes med en foodtruck.
”Jeg synes, at det er mange historier. Vi kan lave den samme gennemgang hos os, og der vil du finde nul B.T.-historier. B.T. laver også ting, vi gerne vil have, men i stedet for at skrive det af, bruger vi det til at snakke om, at det ville vi også godt have tænkt,” siger Jan Schouby.
”Det er træls på den måde, at vi er i skarp nok konkurrence med Google og Facebook i forvejen. Vi behøver ikke at angribe hinanden på den måde, men det synes jeg, at B.T. gør. Det er bare massivt, og der er ikke andre, der gør det i det omfang. Der er ikke andre, der gør det på samme måde,” tilføjer han.
Uacceptabelt og urimeligt omfang
Chefredaktørerne mener kollektivt, at B.T. bryder reglerne om god citatskik. De beskriver, at der må citeres fire til fem sætninger og ét direkte citat, og at der så vidt muligt skal dybdelinkes til den originale kilde i første afsnit. Der har dog været adskillige eksempler på, at B.T. har citeret mere end det.
Det erkender Jonas Kuld Rathje, chefredaktør på B.T., også i søndagens udgave af Presselogen. Her lovede chefredaktøren igen at indskærpe citatreglerne overfor medarbejderne, og at B.T. vil bestræbe sig på ikke at citere de såkaldte plus-historier, som brugerne skal betale for på Århus Stiftstidende.
Men også hos Nordjyske, som ifølge Journalistens gennemgang er citeret mindst 19 gange på bt.dk i perioden, mener ansvarshavende chefredaktør Karl Erik Stougaard, at antallet af citathistorier – og ikke kun længden på dem – er et problem.
Han har ad to omgange henvendt sig til B.T.’s chefredaktion, fordi han har konstateret, at B.T. havde citeret mere, end hvad man bør efter retningslinjerne.
Første gang var for omkring en måned siden, og for en uge siden henvendte han sig igen uden at få svar.
”Vi har reageret, fordi vi synes, at det tog et uacceptabelt og urimeligt omfang. Vi er en forretning, der baserer sig på unik journalistik, hvor vores journalister bruger flere dage på at gå i marken med henblik på at lave så god journalistik, at vi kan få nordjyderne til at betale for det,” siger Karl Erik Stougaard og tilføjer:
”Så undergraver det vores forretning, hvis et medie kopierer vores journalistik.”
Skal ikke fremstå som kopier af hinanden
Karl Erik Stougaard undrer sig for eksempel over, hvorfor B.T. citerer en historie om en kat, der efter at have været væk i fem år, er vendt hjem igen, og at en hund pludselig forsvandt under en gåtur. På samme måde er han uforstående overfor, hvorfor B.T. citerer Nordjyske for en krimi-historie, som B.T. selv kunne have ringet hjem.
”Jeg har det sådan med journalistik, at man i videst muligt skal lave sin egen journalistik og citere så få som muligt. Det må også være i vores egne interesse, at vi fremstår som originale medier og ikke som kopier af hinanden,” siger han.
Karl Erik Stougaard forventer, at B.T. med weekendens melding fra chefredaktionen får rettet op på deres praksis med citathistorier.
”Jeg er sikker på, at når de siger det, så mener de det, og så vil deres medarbejdere opfylde det. Når de har sagt ja til at følge reglerne, forventer jeg også, at de gør det,” siger Karl Erik Stougaard, chefredaktør i Det Nordjyske Mediehus.
”Lav journalistik som andre”
Hos Børsen er nyhedsdirektør Nikolaj Sommer i første omgang tilfreds med B.T.’s lovning om at rette ind efter citatreglerne. Hans medie er også citeret mindst 20 gange i B.T. siden 1. september, og han har også kritiseret B.T. for lange citathistorier. For ham er antallet af citathistorier dog ikke afgørende.
”Fra min synsvinkel handler det om at leve op til den aftale, der er lavet, og jeg håber inderligt, at B.T. lever op til de regler og aftaler. Jeg kan forstå på B.T.’s chefredaktør, at det vil man. Det glæder jeg mig over, og så må vi se, om det er tilfældet,” siger han.
Hos Århus Stiftstidende har man indtil videre ikke kunnet se på sin trafik eller antallet af abonnenter, at B.T. er rykket ind med sin city-redaktion, men chefredaktøren frygter, at det vil ske.
”Det kan være, det kommer. Jeg håber, at de lever op til ikke at skrive plus-historier af, men hvis de bliver ved med det, kan jeg frygte, at det bliver sværere at få abonnenter,” siger Jan Schouby.
Jan Schouby så gerne, at reglerne om god citatskik blev justeret, så det blev mere tydeligt, hvornår der er tale om systematik, og hvornår en journalist bidrager med egen journalistik i en historie. Indtil da har han en klar opfordring til chefredaktionen på B.T.
”Lav journalistik på samme måde som de øvrige medier i landet gør det. Undrer man sig som chefredaktør ikke over, hvorfor rigtig mange andre er sure på dem lige pludselig?”
B.T: Hverken alarmerende eller upassende
Michael Dyrby, chefredaktør på B.T., mener modsat Jan Schoubye ikke, at man citerer for ofte.
”Citathistorier har altid været en del af medieverden. Både radio og tv citerer andre medier i stort omfang. B.T. har altid citeret andre medier og været omhyggelige med kilder og dybdelink.”
”72 citathistorier på 49 dage fordelt på fire mediehuse er ikke hverken alarmerende eller upassende. Det er ikke to citathistorier om dagen,” skriver Michael Dyrby, der på grund af ferie i udlandet svarer på mail.
Han skriver samtidig, at enkelte citathistorier er blevet for lange, hvorimod andre er i overensstemmelse med de vejledende regler. Derudover skriver han i mailen, at de fire nye lokalredaktioner i Aalborg, Aarhus, Odense og København skal finde deres egne ben og historier.
”Men selvfølgelig anerkender vi andre medier, hvis de har en historie, som vi finder væsentlig og nyttig,” skriver han og tilføjer, at B.T. er stolte af at kunne levere journalistik med de otte nye reportere fordelt i de fire byer.
”Hvis B.T blev citeret hver anden dag, som Aarhus Stiftstidende nævner, ville vi være tilfredse,” skriver Michael Dyrby.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.