Ukraine

Ekstra Bladets sårede reportere er tilbage i Danmark

Læger på Skejby Sygehus er nu i gang med at vurdere, om der er behov for yderligere behandling af de to reportere, der blev ramt af skud

Journalist Stefan Weichert og fotograf Emil Filtenborg er kommet hjem til Danmark efter evakueringen fra Ukraine, hvor de i lørdags blev såret af skud.

Det skriver Ekstra Bladet.

”Vores to folk ankom på Skejby Sygehus ved 22-tiden torsdag aften. De er begge meget glade for at være hjemme igen på dansk jord. Lægerne på Skejby er nu i gang med at vurdere, om der er behov for yderligere behandling, end den der allerede er iværksat,” siger Ekstra Bladets chefredaktør Knud Brix til eb.dk.

De to journalister og deres familier beder nu om fred og ro til at komme sig og frabeder sig yderligere kontakt fra pressen.

De to medarbejdere fra Ekstra Bladet var lørdag taget til byen Okhtyrka i det østlige Ukraine, hvor der dagen forinden havde været angreb, der blandt andet havde ramt en børnehave, hvor der ifølge Amnesty International blev brugt klyngebomber, som er et ulovligt våben.

Mens de to reportere befandt sig i området, kom de pludselig under voldsom beskydning, har de to fortalt til Ekstra Bladet. Emil Filtenborg var allerede blevet ramt af skud, da de satte i flugt i den bil, de havde købt få dage forinden.

Bar sikkerhedsudstyr og havde pressemarkering

De bar begge sikkerhedsudstyr, og ifølge Knud Brix var det markeret på bilen, at der var pressefolk i den.

Emil Filtenborg blev ramt af tre skud – to i benene og et i den nedre del af ryggen. Stefan Weichert blev ramt i skulderen, og et fragment af kuglen gik ind i og brækkede kravebenet på ham.

De blev i første omgang indlagt på et nærliggende hospital og blev senere forflyttet til et hospital i byen Poltava, der ligger omtrent 100 kilometer vest for Okhtyrka.

Efter episoden satte Ekstra Bladet en evakueringsplan i værk med sikkerhedsfirmaet Guardian Security, og de to reportere blev transporteret med tog til byen Odessa, hvor de igen blev indlagt og senere samlet op af to folk fra Guardian Security, der fik dem det sidste stykke ud af landet.

Tirsdag kunne Ekstra Bladet meddele, at de to var blevet evakueret fra Ukraine og befandt sig i et sikkert land.

Traf beslutning i samråd med sikkerhedsfolk

TV 2 og DR havde fredag besluttet at trække deres journalister ud af det østlige Ukraine på grund af sikkerhedssituationen i den del af landet.

Knud Brix afviste i går over for Journalisten, at Ekstra Bladet skal have taget nogen chancer i forhold til de to reporteres sikkerhed, og at beslutningen om at lade de to reportere køre mod Okhtyrka blev truffet i tæt og løbende dialog med reporterne selv, med sikkerhedschefen for JP/Politikens Hus og Guardian Security.

”Der ER en risiko ved at dække krig – det kommer man ikke udenom. Og så er det vores redaktionelle pligt sammen med Emil og Stefan og vores partnere i det her at vurdere situationen. Og den vurderede vi var i orden i forhold til at køre ud til det her sted på det her tidspunkt,” sagde han i går.

”Okhtyrka ligger et langt stykke fra fronten, og da de var der, var der relativt fredeligt, indtil den her bombe faldt.”

Ekstra Bladet har fortsat et hold i Ukraine, der er blevet tilbudt at komme hjem, hvilket det ikke har ønsket.

”Og så har vi efter samlet vurdering vurderet, at de kan blive, fordi de er i en helt anden ende af landet. Med det sikkerhedsbillede, der er der, har vi vurderet, at de indtil videre kan få lov at blive,” fortalte Knud Brix i går.

0 Kommentarer