
DR anvendte ikke sin egen kontrolfunktion for at verificere billederne. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
I programmet ’Krigens Døgn’ bragte DR torsdag aften billeder, der angiveligt viste nogle russiske kamphelikoptere, der blev skudt ned omkring byen Kherson i Ukraine. Men billederne var ikke ægte.
”Det er faktisk noget, jeg er utroligt ked af. Det er en alvorlig fejl, som vi beklager dybt og inderligt,” siger Thomas Falbe, der er chefredaktør i DR Nyheder, og tilføjer, at det er præcis det, der ikke må ske.
Thomas Falbe forklarer, at der er to led i, hvordan fejlen skete. Nemlig kildekritik og verificering.
Kontroltjek glippede
Selv om DR har oprettet en central kontrolfunktion, som har til formål at verificere billeders ægthed, er både kildekritikken og verificeringen glippet.
”Vi tog afsenderen af de her billeder som troværdig, men vi skal også være kildekritiske over for troværdige kilder. Den konkrete kildekritik og den kontrolfunktion, vi har sat op, er desværre ikke blevet anvendt her. Det er en klar fejl,” siger Thomas Falbe.
Både DR og TV 2 har implementeret tiltag for at undgå at bringe uægte billeder. I sidste uge kunne Journalisten skrive, at TV 2 har ansat den ukrainske journalist Marharyta Varadovska, som blandt andet hjælper med at verificere billeder.
Afsenderen af billederne var det ukrainske forsvarsministerium. Det vides ikke, om Ukraines forsvarsministerium – ligesom DR – blev snydt af billedernes autenticitet, eller om de har bragt dem bevidst.
Videoklip eller videospil?
På sociale medier har nogle brugere påpeget, at billederne lignede scener fra videospillet Arma 3, som blev udgivet i 2013. Spillet handler om militær strategi og foregår på to fiktive øer.
Kære dr. Det ser ud som om i lige har sendt og analyseret af et “videoklip” i progammet “krigens døgn”. Det klip er fra “computerspillet” Arma 3? https://t.co/gPDw8PFvw3
— Not NotAnonymous ???? (@MrWolfih) March 24, 2022
Mens DR undersøgte billederne, blev programmet midlertidigt gjort utilgængeligt.
Det viser sig, at billederne rigtigt nok kommer fra et computerspil. Det bekræfter Thomas Falbe over for Journalisten, men han fortæller ikke hvilket.
”Det understreger bare behovet for at være kildekritisk. Selv et computerspil kan tage sig ægte ud,” siger Thomas Falbe.
DR har beklaget på sin egen side, og programmet er ikke længere tilgængeligt på DR TV.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.