Mediekritik

DR-chef står ved Cavling-indstilling af omdiskuteret dokumentar

Dokumentaren ’Forfulgt af politiet?’ er efter udgivelsen blevet kraftigt kritiseret. Chefredaktør Thomas Falbe kalder kritikken en ”kommunikationskamp”

På trods af den seneste tids blæst om DR-dokumentaren ’Forfulgt af politiet?’ står chefredaktør i DR Nyheder Thomas Falbe fast på dokumentarens journalistiske kvaliteter og budskab.

”Vi har journalistisk gjort alt for at efterprøve alle oplysninger og påstande, som bliver lagt frem i dokumentaren. Et eksempel er, at vi af familien har fået fuldmagter til at søge aktindsigt i alle deres forhold, alle deres papirer, alt, hvad der må ligge på kommunen, i familiecenteret, hos politiet, hos domstolene og hos andre myndigheder. Vi har fået fuld adgang til at gennemgå alle deres papirer,” siger Thomas Falbe til Journalisten.

”Alt, hvad vi lægger frem i dokumentaren, er ting, som vi har kunnet efterprøve,” tilføjer han.

DR bragte dokumentaren i oktober, hvor det afdækkes, hvordan en familie med syrisk baggrund angiveligt systematisk bliver forfulgt og chikaneret af betjente fra Sydøstjyllands Politi. Et forløb, der i dokumentaren kulminerer med, at Farhad, et ungt menneske fra familien, forsvinder, efter at han er blevet eftersat af en betjent.

Ifølge dokumentaren er Farhad forsvundet, men efter udgivelsen er det kommet frem, at Farhad har opholdt sig i udlandet. Ifølge familien uden deres vidende. Politiet mener derimod, at familien har skjult ham for at bringe politiet i miskredit.

Hvor er Farhad?

Tirsdag kunne Vejle Amts Folkeblad på baggrund af oplysninger fra Sydøstjyllands Politi skrive, at der i Vejle gik rygter om, at Farhad skulle have opholdt sig i Syrien og Tyskland.

Har I undersøgt disse rygter?

”Undervejs i arbejdet med den her dokumentar har der været store mængder rygter om Farhad. De rygter, vi er stødt på, har vi fulgt journalistisk.”

Her nævner Thomas Falbe, at holdet bag dokumentaren hørte rygter om, at Farhad var blevet filmet hos en købmand.

”Da vi så materialet, kunne vi konstatere, at det ikke var ham. Det bragte vi ikke i dokumentaren, fordi vi ikke bringer rygter.”

På samme måde kontaktede holdet Farhads venner, da der i Vejle begyndte at gå rygter om, at vennerne havde kontakt til ham via Snapchat.

”Og de kender ikke noget til det,” siger chefredaktøren.

”Vi har gjort, hvad der er journalistisk muligt, når vi har forfulgt de her rygter, for at se, om der er hold i dem,” tilføjer Thomas Falbe. Han slår samtidig fast, at det ikke har været muligt at verificere nogen af de rygter, der løb i Vejle om, hvor Farhad skulle opholde sig.

Politiet siger ifølge Vejle Amts Folkeblad, at der er bund i rygterne. Lyver politiet?

”Det kan jeg ikke svare på, og det kan du heller ikke,” siger Thomas Falbe.

De oplysninger, som politiet mandag sendte til Vejle Amts Folkeblad, har politiet senere i Kristeligt Dagblad forklaret er blevet fejlfortolket af journalisterne på avisen i Vejle.

”Så den lange liste af såkaldte henvendelser eller spor i efterforskningen ved politiet ikke selv om er rigtige. Jeg forstår så ikke, hvorfor de har viderebragt det, som må være rygter, til Vejle Amts Folkeblad. Og derfor kan jeg ikke vide, hvad der er rigtigt og ikke rigtigt.”

Thomas Falbe fortæller, at familien undervejs i arbejdet med dokumentaren blev konfronteret med, at Farhad skulle have været på Snapchat efter sin forsvinden.

”Deres svar var, at Snapchat-profilen var logget på nogle computere i lejligheden, hvor de bor. Det er computere, som andre børn har haft adgang til. Det kan forklare, hvorfor den profil er aktiveret.”

Politiet går under radaren

I begyndelsen af dokumentaren møder seerne et efterforskningshold fra Missing People, der skal undersøge den skov, hvor Farhad skulle være forsvundet.

Her lyder det fra efterforskningslederen om muligheden for at finde Farhad i skovbunden: ”Så vær forberedt. Det er ikke et kønt syn. Han har været der siden april måned.”

Hvilket indtryk tror du, at folk sidder tilbage med efter den scene?

”Det virker til, at det går en lille smule under radaren, at det er politiet, som to gange giver Missing People lov til at gå ud og lede i skoven efter Farhad. Så sent som i marts 2023 udsender de en pressemeddelelse om det. Så at sige, at vi har konstrueret det som et særligt dramatisk element …  det er ikke noget, vi har fundet på,” siger Thomas Falbe.

Jeg er klar over, at politiet har sendt pressemeddelelsen ud. Men hvilket indtryk tror du, at folk sidder tilbage med efter den scene?

”At Farhad er forsvundet, og politiet arbejder med en teori om, at han kan være død i den skov. Familien og politiet ved ikke, hvor han er. De betragter det som en efterlysningssag.”

”Du taler med en underliggende præmis om, at vi har konstrueret et særligt dramatisk element, at vi foregiver, at han er død. Til det er der bare at sige, at alt det i dokumentaren er noget, der sker. Det er noget, politiet selv er med til at sætte i gang,” siger Thomas Falbe.

Med de nuværende oplysninger, som er kommet frem, og Farhad, som heldigvis er blevet fundet i live, hvordan synes du, at den her del af dokumentaren ser ud?

”Når vi laver en dokumentar, sætter vi et punktum på et tidspunkt, og så udgiver vi det. Det er en del af præmissen for at kunne lave dokumentarer. Det er ikke et rullende løb som med nyhedsjournalistikken.”

Nyhedsjournalistikken samler op

Thomas Falbe forklarer, at de efterfølgende udviklinger bliver dækket på tværs af DR’s platforme.

”Det er, som om præmissen er, at fordi der sker noget efterfølgende, så er informationerne i dokumentaren ikke valide. Alt det, vi vidste på daværende tidspunkt, er i dokumentaren. Og alt det, der sker efterfølgende, dækker vi nyhedsmæssigt.”

Har det været svært for jeres journalister at navigere i de informationer, der er kommet fra de to parter?

”Hvis vi havde taget familiens udsagn til troende og spurgt politiet: ’Hvad siger I om det?’, havde vi ikke passet vores arbejde ordentligt,” siger Thomas Falbe.

Han forklarer, at de konfrontationer, der er udvalgt til dokumentaren, er en del af et stort videomateriale, der dokumenterer familiens møde med politiet.

”De scener, der indgår, er kun situationer, hvor der er blevet rejst sigtelser eller tiltaler mod familiemedlemmer. Og hvor der så enten er truffet en afgørelse i en domstol, eller en anklager har taget stilling til, om en sag skulle rejses eller ej,” siger Thomas Falbe.

Han nævner videre, at holdet bag dokumentaren har fulgt et dokumentspor.

”Så det er ikke bare en families udsagn. Vi vurderer materialet.”

”En væsentlig historie”

Thomas Falbe slår fast, at DR og producenten Deluca Film ikke er parter i sagen.

”Vi betragter det som en væsentlig historie om politiets metoder, deres måde at håndtere kritik på og måden, ledelsen agerer på over for borgerne. Det er den historie, vi forsøger at løfte, hvor vi arbejder journalistisk og kritisk har efterprøvet oplysninger fra alle parter.”

Han kalder efterspillet ”enormt tilspidset og voldsomt”.

”Men det handler ikke så meget om journalistik. Det er mere en kommunikationskamp,” siger Thomas Falbe.

Du har været med til at indstille dokumentaren til en Cavling. Står du stadig ved den indstilling?

”Det gør jeg. Jeg synes, det er en utroligt væsentlig historie, der bliver rejst her. Og forløst under vanskelige omstændigheder.”

”Det arbejde, der ligger bag reaktionerne, synes jeg er meget dygtigt og meget grundigt, hvilket man også kan se i det efterspil, der er kommet. Hvor politidirektøren i Sydøstjyllands Politi blandt andet på grund af denne dokumentar har nedlagt enheden, hvor en del af de her betjente indgår. Det taler meget for sig selv,” siger Thomas Falbe.

 

1 Kommentar

Lisbeth Petersen
2. NOVEMBER 2023
Måske det snart er på tide at afskaffe den pris….