
Politiet i Sydøstjylland kritiseres for at bryde tavshedspligten. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Sydøstjyllands Politi brød mandag ugers tavshed ved at dele en lang række oplysninger fra politiets efterforskning af Farhad Tober i Vejle Amts Folkeblad.
Farhad Tober har været efterlyst i halvandet år, og hans mystiske forsvinden spiller en central rolle i DR’s dokumentar ’Forfulgt af politiet?’
Men spørgsmålet er, om Sydøstjyllands Politi gik for vidt i deres svar. Hvor de tidligere er blevet kritiseret for at kommunikere meget lidt i sagen, kan politikredsen i mailen til Vejle Amts Folkeblad have brudt sin tavshedspligt.
Det vurderer flere juridiske eksperter til nyhedsprogrammet ’Reporterne’ på 24syv.
Alt for detaljeret
Professor i forvaltningsret og digitalisering på Københavns Universitet Hanne Marie Motzfeldt vurderer over for 24syv, at flere af informationerne normalt falder ind under myndighedernes tavshedspligt.
Adjunkt på juridisk institut på Aalborg Universitet Tanja Kammersgaard Christensen siger, at politiet gør sig skyldig i at bryde principperne i databeskyttelsesloven.
I en mail til Vejle Amts Folkeblad skrev Sydøstjyllands Politi mandag fx, at man havde oplysninger om, at familien holdt Farhad Tober skjult, fordi familien frygtede, at Vejle Kommune ville tvangsfjerne ham.
Oplysningen om familiens frygt for en tvangsfjernelse er ifølge Tanja Kammersgaard Christensen ikke nødvendig for at opfylde politiets formål med at dele oplysningerne.
Politiet: Delingen er berettiget
Journalisten har i en mail spurgt Sydøstjyllands Politi, hvorfor politiet deler så mange detaljer med offentligheden, for eksempel at familien var bange for, at Vejle Kommune ville tvangsfjerne Farhad.
Til det svarer Sydøstjyllands Politi, at politikredsen har foretaget både en politifaglig og juridisk vurdering af, om delingen er berettiget. “Det mener vi, den er.”
Sydøstjyllands Politi tilføjer, at man deler informationer om sagen, fordi efterlysningen af Farhad Tober er slut.
”Da efterlysningssagen nu må anses for afsluttet, da Farhad har optrådt på billeder i medierne, og uagtet familien ikke har ønsket over for politiet at oplyse/bekræfte genforeningen, så var det mandag – på baggrund af en konkret henvendelse fra Vejle Amts Folkeblad – muligt i meget anonymiseret form at dele informationer med offentligheden,” skriver politiet.
Politiet gengiver, hvad personer har fortalt
Med ”anonymiseret” menes, at Sydøstjyllands Politi har anonymiseret de personer, der har henvendt sig til politiet med informationer i sagen.
Gengivelsen er med andre ord, hvad politiet har fået at vide fra personerne under efterlysningssagen.
”Der er tale om gengivelse af, hvad disse personer har fortalt – og ikke hvad politiet måtte mene på et givent tidspunkt. Det er elementer i en undersøgelse, og det fremgår tydeligt af svaret, hvornår det har været muligt for politiet at verificere informationerne, og hvornår det ikke har været muligt.”
(Opdateret klokken 13.55 med uddybende svar fra Sydøstjyllands Politi)
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.