DR afviser kritik: Anti-LGBT-advokat var tydeligt deklareret

DR udelod at nævne, at advokat tilhører stærkt LGBT-kritisk organisation, da hun blev interviewet om transkønnede atleter

“Statsradiofonien interviewer kvindelig løber, der har lagt sag an om udelukkelse af transkønnede atleter – men glemmer at nævne, at løberens advokat er fra en ekstremistisk organisation, der bekæmper transkønnede og homoseksuelle.”

Sådan lyder underrubrikken på en artikel i Information, der har kastet sig over en historie, der er blevet bragt på dr.dk og i TV Avisen i starten af ugen.

DR-historien handler om 20-årige Chelsea Mitchell fra Connecticut, der sammen med tre andre atleter har sagsøgt skoleatletikforbundet, CIAC, for at lade transkønnede deltage i discipliner som kvinder i college-konkurrencer.

I ryggen har Chelsea Mitchell en advokat ved navn Christiana Holcomb. I artiklen på dr.dk bliver det beskrevet, at advokaten kommer fra ‘det konservative, kristne advokatfirma Alliance Defending Freedom’ (ADF),  mens der i indslaget i TV Avisen ikke bliver knyttet nogen ord til organisationen.

Det er langt fra første gang, at organisationen Alliance Defending Freedom, der i 2018 modtog 55 millioner dollar i donationer og har advokater i hele verden, markerer sig i forhold til spørgsmål om transpersoners og homoseksuelles rettigheder.

Gruppens advokater har talt for, at transkønnede skal steriliseres ved tvang, i Indien har Alliance Defending Freedom budt en højesteret-beslutning om at forbyde homoseksuel sex velkommen, i Rumænien har organisationen presset på for at forbyde vielser af homoseksuelle.

Alliancens advokater har i USA været fortalere for at forbyde transkønnede selv at vælge hvilket køns toiletter, vedkommende vil benytte, ligesom at advokaterne har argumenteret for, at virksomheder er i deres gode ret til at diskriminere transkønnede.

Organisationen bliver af Southern Poverty Law Center, der en advokatsammenslutning specialiseret i bekæmpelse af diskrimination, betegnet som en ekstremistisk hadgruppe, hvis ideologi er anti-LGBT. En betegnelse, som ADF selv afviser.

Ser ikke grund til at rette

Der var ingen af de informationer, der kom med i DR’s historie, men det er der heller ikke nogen grund til at nævne i historien om Mitchell-familiens kamp for at få forbud mod transkønnedes deltagelse i konkurrencesport, mener Kirsten Marie Svendsen, der er ledende redaktionschef for fagredaktionerne i DR Nyheder.

“Jeg synes ikke, som Information antyder, at DR på nogen måde glemmer at oplyse, hvilke holdninger og værdier hun står for. Jeg synes, at det fremgår ret tydeligt af både artikel og tv-indslag, hvad advokaten står for og mener. Det centrale for hende og hendes klient er, at hun og hendes klienter får stoppet, at transpersoner kan stille op til OL, hvilket hun siger til citat,” siger Kirsten Marie Svendsen.

“I forhold til den konkrete problematik og debat, vi behandler her, synes jeg ikke, at det er en meningsforstyrrende definition, vi udstyrer dem med. Det flytter ikke argumenterne i den konkrete sag.”

Kan du følge argumentet om, at ADF’s generelle holdning til, at transkønnede ikke skal have samme rettigheder som andre mennesker, er nødvendig at give læsere og seere for, at de kan forholde sig til historierne?

“Jeg synes, at det fremgår ret tydeligt, hvad deres holdning er. De siger selv, hvad deres holdning til transkønnedes ret til at være med i sport.”

Kirsten Marie Svendsen mener, at det kan være fint med en ekstra linje at få præciseret, “hvilke værdier og holdninger ADF generelt kæmper for”. Hun mener dog ikke, at det ikke er nødvendigt at rette i historierne, og at det ikke vil flytte deres argumenter i den konkrete sag eller lægge flere nuancer til.

“De fremlægger helt tydeligt deres synspunkter. De siger helt tydeligt og til citat, at de mener, at transpersoner har en uretmæssig fordel. At det er en glidebane, og at man skal sætte en stopper for, at de stiller op til OL. Jeg synes netop, at vi oplyser om, hvad deres holdning er,” siger hun.

0 Kommentarer

Læs også

<span class=”Tillidsbrud og kæmpe mavepuster”: Egmont beklager homofobisk debatspor 1">

”Tillidsbrud og kæmpe mavepuster”: Egmont beklager homofobisk debatspor

17. FEBRUAR 2021