Domsafsigelse i ’Plejehjemssagen’: ”Det her er meget større end TV 2”

Højesteret skal i dag afgøre, om Vestre Landsret vurderede rigtigt, da TV 2 fik forbud mod at vise skjulte optagelser i plejehjemsdokumentar. ”Det kan få vidtrækkende konsekvenser,” siger nyhedsdirektør

Det bliver en skæbnesvanger dag i Højesteret.

Landets øverste retsinstans skal nemlig vurdere, om det var den rigtige afgørelse, da landsretten sidste år nedlagde forbud mod, at TV 2 kunne vise skjulte optagelser fra dokumentaren ’Plejehjemmet bag facaden’.

Dermed falder der endelig afgørelse i striden mellem Aarhus Kommune og tv-stationen i stridsspørgsmålet om, hvorvidt skjulte optagelser af den demente plejehjemsbeboer Else Marie Larsen skulle skånes for offentligheden eller ej.

I afgørelsen fra landsretten fandt man optagelserne af Else Marie Larsen groft krænkende og vurderede, at de skulle undtages fra offentligheden. Retten lagde vægt på, at Else på grund af demens ikke kunne give et gyldigt samtykke til at medvirke.

Dommen, som falder i dag kl. 12.00, kommer ifølge TV 2’s nyhedsdirektør, Ulla Pors, ikke alene til at have konsekvenser for TV 2, men også for øvrige medier i Danmark, hvis altså domsafsigelsen falder ud til Aarhus Kommunes fordel:

”Det her er meget større end TV 2. Det er undersøgende redaktioner på alle medier, der kommer til at blive berørt. I praksis vil det betyde, at der fremover vil være lukkede rum, som ikke kan kontrolleres af pressen.”

En principiel sag

Både Byretten i Aarhus og Vestre Landsret nedlagde sidste år forbud mod visningen af de skjulte optagelser fra dokumentaren. Ekstra Bladet valgte dog i juli 2020 – uden TV 2’s samtykke – at bringe klip fra dokumentaren på avisens hjemmeside.

Retten i Aarhus ophævede efterfølgende forbuddet, som forhindrede TV 2 i at vise dokumentaren i sin helhed. ’Plejehjemmet bag facaden’ blev vist på TV 2 i slutningen af juli 2020.

Stridspunktet, der altså nu er nået hele vejen til Højesteret, er, at TV 2 valgte at bruge skjult kamera for at afdække forholdene på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus. Ifølge TV 2 var det ikke muligt at dække forholdene på plejehjemmet, som i dokumentaren beskrives for ”uværdige” og ”umenneskelige”, med mindre drastiske journalistiske metoder.

”I det her tilfælde har vi ikke kunnet fortælle historien om Else og plejehjemmet uden skjult kamera. Elses familie har gang på gang gjort plejehjemmet opmærksom på, at der ikke var ordentlig pleje. Vi har været nødt til at bruge skjult kamera for at dokumentere, hvad der er foregået,” siger Ulla Pors og tilføjer:

”Det er med store overvejelser, at man bruger skjult kamera. Alle danskerne har set billederne af Else og den betydning, det har fået. Derfor er der meget vigtige principper på spil i dag.”

Det er nærmest forrykt

De skjulte optagelser er heller ikke opstået ud af ingenting. For det var i første omgang Else Marie Larsens egne syv børn og barnebarn, som er værger for hende, som kontaktede TV 2. De har givet samtykke til de skjulte optagelser, som blandt andet viser Else Marie Larsen hænge i en lift i syv minutter, mens hun klager over smerter og beder plejehjemspersonalet om hjælp til at komme ned. Derfor var Else Marie Larsens værge og barnebarn også uforstående over for landsrettens afgørelse:

”Vores familie er naturligvis helt uforstående over for, at Vestre Landsret kan nå frem til den kendelse. Ikke mindst når jeg som barnebarn og værge, og alle Elses syv børn, har bakket op om TV 2’s opsætning af det skjulte kamera og den efterfølgende visning af de skjulte optagelser i en tv-dokumentar,” sagde værge og barnebarn Charlotte Ahm til TV 2 efter landsrettens afgørelse.

I afgørelsen fra Vestre Landsret lød det blandt andet, at ”kommunen har pligt til at yde pleje, omsorg og støtte og i den forbindelse beskytte Else mod unødig krænkelse af hendes privatliv”.

Derfor er det ifølge Ulla Pors hovedrystende, hvis Højesteret i dag skulle stadfæste landsrettens dom:

”Det er jo nærmest forrykt, hvis det ender med, at samme kommune, som er blevet afsløret i groft plejesvigt, får ret i, at optagelserne af selvsamme svigt ikke må vises.”

Det har hverken været muligt at få en interview med Aarhus Kommune eller kommunens advokat Sophus Bøgeskov Christensen.

0 Kommentarer