DJ og Danske Medier: Højesteret bør tage stilling til sag om TV 2’s råbånd

”Det er kerneprincipper for en fri og uafhængig presse, der er på spil her”, siger direktøren for Danske Medier. Også DJ vil række ud og tilbyde sin støtte til TV 2, siger Tine Johansen

Både Dansk Journalistforbund og brancheorganisationen Danske Medier står klar til at hjælpe TV 2, der ikke ønsker at udlevere råbåndene fra den prisvindende dokumentar Plejehjemmene fra Bag Facaden.

Ifølge Vestre Landsret skal TV 2 udlevere optagelserne til politiet, men det ønsker TV 2 ikke. TV-stationen har derfor søgt Procesbevillingsnævnet om at få sagen prøvet ved Højesteret.

Formand i DJ Tine Johansen kalder det en absurd sag, som aldrig skulle have været rejst i første omgang.

”Jeg forstår godt, at TV 2 overvejer at gå til Procesbevillingsnævnet. Vi vil kontakte TV 2 for at høre om det er noget, Dansk Journalistforbund kan støtte,” siger Tine Johansen.

Louise Brincker, adm. direktør i Danske Medier, mener, sagen er bekymrende for den frie presse.

”Det er kerneprincipper for en fri og uafhængig presse, der er på spil her. Det handler om kildebeskyttelsen, og derfor vil vi bakke TV 2 op i, at de ikke skal udlevere råbåndene til politiet,” siger Louise Brincker.

Fundamentale principper

Danske Medier vil nu kontakte TV 2 for at drøfte sagen.

”Hvis så fundamentale principper skal brydes, så er det vigtigt, at det er domstolssystemets højeste instans, der tager stilling,” siger Louise Brincker.

14. november vandt TV 2 årets FUJ-pris for dokumentarprogrammet, der viser omfattende plejesvigt på to danske plejehjem.

TV 2-journalisterne Kim Maintz, Michael Bech og Sara Munck Aabenhus fik prisen, fordi dokumentaren skildrer, hvordan plejehjemsbeboerne Else Marie Larsen og Niels Nielsen blev behandlet ”groft, uværdigt og uden menneskelig empati”, forklarede juryformand Tom Jensen.

Politiet ønske optagelserne overdraget af to grunde.

Dels fordi råbåndene kan vise, om personale på plejehjemmene har begået pligtforsømmelse. Dels kan optagelserne bidrage til en efterforskning af, om TV 2 brød loven, da de filmede de ældre med skjult kamera.

TV 2 har oplyst, at de ikke ønsker at udlevere båndene, da det fremgår tydeligt af tv-programmet, hvordan optagelserne er tilvejebragt. Desuden vil tv-stationen ikke optræde som myndighedernes forlængede arm ved at udlevere ikke-offentliggjorte optagelser.

Hvad skal optagelserne bevise?

Tine Johansen siger, at hun godt kan følge argumentationen fra TV 2.

”For hvilken bevisbyrde skal optagelserne løfte? Den ene del er, at optagelserne skal dokumentere TV 2’s arbejdsmetoder, men det fremgår jo tydeligt i i programmet. Der er ikke lagt skjul på, hvordan optagelserne er blevet til. ”

Den anden del handler om en mulig sag mod de ansatte på plejehjemmene.

”Men det er jo ikke TV 2’s opgave at bidrage til en efterforskning,” siger Tine Johansen.

Men har TV 2 ikke allerede bidraget til efterforskningen ved at vise optagelserne på tv?

”Det har TV 2 gjort efter en journalistisk redigering, hvor de har besluttet, hvad de vil vise, og hvad der skal sløres. Det er jo ikke enkeltmennesker, men et system, de vil skildre. Det er jo ikke som led i en efterforskning af nogle mennesker,” siger Tine Johansen.

0 Kommentarer

Læs også

Prisvindende TV 2-dokumentar skal udlevere råbånd

Prisvindende TV 2-dokumentar skal udlevere råbånd: ”Meget problematisk”

20. NOVEMBER 2020
Prisvindende TV 2-dokumentar skal udlevere råbånd

Prisvindende TV 2-dokumentar skal udlevere råbånd: ”Meget problematisk”

20. NOVEMBER 2020