
Hvis danske journalister ikke skal rejse til Qatar – hvad så med fx Kina, spørger Jens Sejer Andersen fra Play The Game. Foto: Bernd Feil/Imago Images/Ritzau Scanpix
Det er helt galt, at Dansk Journalistforbund fraråder medlemmerne at rejse til Qatar. Det er nemlig brug for kritisk journalistik fra et land som Qatar, der er vært ved næste års VM-slutrunde.
Det mener Jens Sejer Andersen, international chef i Play The Game, der arbejder for at fremme ytringsfrihed og gennemsigtighed i sportens verden.
”Jeg mener, at det er vores basale journalistiske opgave at afdække forholdene i et hvilket som helst land – især i lande, hvor man forsøger at holde sandheden tilbage. Det er klart, at man skal være varsom, når man rejser, men man må leve med, at man risikerer at blive overvåget,” siger Jens Sejer Andersen.
Hvis Qatar er no go for danske journalister – hvad så med fx Kina, Vietnam og andre af de arabiske lande, spørger Jens Sejer Andersen.
”Hvis danske journalister folder hænderne og ikke rejser til lande, hvor der er undertrykkelse, så er det et meget kedeligt signal om, at man i de lande bare kan fortsætte med undertrykkelsen,” siger Jens Sejer Andersen.
Man skal ikke dø på arbejdet
Udmeldingen om, at forbundet fraråder medlemmerne at tage til Qatar, kom i går. Baggrunden var, at to journalister fra norske NRK blev tilbageholdt af politiet i Qatar i 32 timer. Journalisterne blev beskyldt for at filme et sted, de ikke måtte, og da de fik lov til at forlade landet, måtte de ikke tage deres udstyr med sig.
Næstformand i DJ Allan Boye Thulstrup siger, at forbundets råd om ikke at rejse ind i landet skal ses i lyset af, at Qatar tidligere har lovet, at journalister kan arbejde frit – men det har anholdelsen af de to norske journalister nu skabt usikkerhed om.
”Der er ingen grund til at blive anholdt eller sætte sit liv på spil for en historie. Man skal tænke sig om, og man skal ikke dø på arbejdet,” siger Allan Boye Thulstrup.
Han tilføjer, at DJ’s råd om Qatar skal ses i en aktuel kontekst.
”Vi siger ikke, at man aldrig skal tage derned igen. Men lige nu er vi i tvivl om, hvilke regler der gælder, fordi myndighederne arresterede de norske journalister. Derfor siger vi til medlemmerne, at de skal tænke sig godt om,” forklarer han.
Allan Boye Thulstrup tilføjer, at Journalistforbundet i Norge og det internationale journalistforbund har henvendt sig til myndighederne i Qatar for at få opklaret, om spillereglerne for pressen har ændret sig.
Alt tyder på, at de norske journalister blev behandlet pænt af myndighederne under anholdelsen, siger Allan Boye Thulstrup.
”Men det er kritisk for kildebeskyttelsen, at myndighederne beslaglagde de norske journalisters udstyr, når de på forhånd havde sagt, at de ville give journalister plads til at passe deres arbejde,” forklarer Allan Boye Thulstrup.
Man kan hurtigt komme galt afsted
Ekstra Bladets Jan Jensen er en af de danske sportsjournalister, der har dækket forholdene for immigrantmedarbejderne i Qatar mest indgående.
Han siger, at han godt kan forstå, at Dansk Journalistforbund fraråder medlemmerne at tage til Qatar. Men det er muligt at rejse ind i landet – man skal bare passe uhyre godt på.
”Man kan hurtigt komme galt afsted, så man skal tænke sig godt om, før man tager afsted,” siger Jan Jensen.
Han har været i Qatar tre gange. Den seneste reportagetur fandt sted i oktober, hvor han var en del af en delegation.
”Det var fire dage, hvor vi var under fuld kontrol. Det meste af tiden kunne jeg ikke tale med immigrantarbejdere, uden at der var en ring af folk omkring os, så de turde ikke sige andet end, at de havde det godt. Vi fik ikke den fulde sandhed, det vidste vi godt,” siger Jan Jensen.
Qatar har styr på, hvad der foregår
Ifølge den norske avis VG havde de to journalister fra NRK en interviewaftale med kommunikationsmanden Abdullah Ibhais, der har kritiseret VM-værterne. Abdullah Ibhais blev imidlertid anholdt af politiet blot timer inden interviewaftalen, skriver avisen.
”Det siger mig, at Qatar har styr på, hvad der foregår. De norske journalister har været overvåget under hele deres ophold,” siger Jan Jensen.
Da Ekstra Bladets fotograf Lars Poulsen i oktober skulle ind i Qatar, skulle han oplyse, hvilket kamera han medbragte. Ifølge Jan Jensen viser det, at der ikke er pressefrihed i landet.
”Det hele foregår på deres præmisser,” siger han.
Men det bliver svært for styret at bevare kontrollen, når der kommer tusindvis af journalister og tilskuere til VM næste år.
”Det bliver en kæmpe opgave for dem at holde styr på,” siger Jan Jensen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.