Medieforskning

Denne forklaring på, hvorfor flere fravælger nyheder, bekymrer professor mere end tendensen

Professor Kim Schrøder ville også selv svare ja, hvis han blev spurgt, om han af og til aktivt undgår nyheder

Prøver du aktivt at undgå nyheder for tiden?

Sådan lyder et af spørgsmålene i årets udgave af den store internationale rapport Reuters Digital News Report, som udkom tidligere i dag.

I den danske del af rapporten om brugen af nyhedsmedier har i alt 20 procent af respondenterne svaret ’ofte’ eller ’af og til’ på spørgsmålet om, om de aktivt undgår nyheder.

Men i virkeligheden er det ikke så bekymrende, mener professor Kim Schrøder fra RUC, der har stået for den danske del af den internationale undersøgelse.

”Stiller jeg mig selv spørgsmålet, om jeg nogle gange aktivt undgår nyheder, så vil mit svar da også være ja. Men det betyder jo ikke, at jeg slet ikke følger med,” siger Kim Schrøder.

Skal tages med et gran salt

De 20 procent, der ofte eller af og til bevidst undgår nyheder, er en stigning i forhold til for fem år siden, hvor tallet lå på 14 procent.

Men ifølge Kim Schrøder er det værd at bide mærke i, at de 20 procent i år dækker over, at det i virkeligheden kun er 4 procent af danskerne, som svarer, at de ofte aktivt undgår nyheder, mens 16 procent svarer, at de af og til gør det.

”Man kan måske med rette spørge, om man egentlig får fat i et bekymrende fænomen ved at tælle så mange med, der nogle gange gør det. Det kan lyde, som om jeg undergraver undersøgelsen ved at sige, at det skal tages med et gran salt, men det er også noget, vi har talt om at tage med til evaluering med vores kolleger i Oxford,” siger Kim Schrøder.

Én af forklaringerne bør tages alvorligt

Til gengæld mener han, at der er grund til panderynker hos nyhedsmedierne over den ene af de to mest udbredte forklaringer på, hvorfor nogle danskere aktivt undgår nyheder.

Her svarer 43 procent af danskerne, at der er for meget dækning af politik og corona i nyhederne, mens 42 procent forklarer, at de undgår nyheder, fordi de påvirker deres humør negativt.

”Det første ville jeg ikke være så bekymret over, men det med, at nyhederne har en negativ påvirkning på humøret, vil jeg tage mere alvorligt. For det handler jo om en generel ting ved nyhederne,” siger Kim Schrøder og henviser til debatten om konstruktiv journalistik, der for nylig er blusset op igen i forlængelse af et indlæg fra Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen.

”Hvis mange synes, at nyhederne er for negative, så skulle medierne måske prøve at blive mere konstruktive i deres måde at vinkle nyhederne på,” siger Kim Schrøder.

0 Kommentarer