Undersøgelse

Hver femte dansker undgår aktivt nyheder – og andelen stiger især blandt unge

Selv om tilliden til nyhedsmedierne er høj i Danmark, peger den årlige Digital News-rapport fra Reuters på flere negative udviklinger

Det går den forkerte vej med interessen for nyhedsmedierne i Danmark.

Det viser årets udgave af Reuters Digital News Report, der monitorerer brugen af nyhedsmedier på tværs af lande og befolkninger.

Fra 2017 til 2022 faldt den generelle interesse for nyheder blandt danskerne således fra 54 procent til 49 procent, viser rapporten.

Den konkluderer også, at flere og flere danskere aktivt undgår nyhedsmediernes indhold. Andelen af danskere, der svarer, at de ofte eller af og til undgår nyheder, lå i 2022 på 20 procent. Det er seks procentpoint højere end i 2017.

”Selv om andelen af danskerne, der ofte eller af og til undgår nyheder, er lav sammenlignet med USA, så er tallet dog også stigende i Danmark fra 2017 til 2022,” udtaler professor Kim Schrøder fra RUC, der leder den danske del af Reuters-undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

Påvirker humøret negativt

Ifølge Kim Schrøder kan udviklingen skyldes mange ting.

”Tidligere undersøgelser har vist, at det er de mange nye digitale tilbud, der trækker opmærksomheden væk fra nyhedsmedierne. I årets undersøgelse ser dette ud til at være en særlig udfordring for den yngre målgruppe,” udtaler han i en pressemeddelelse fra RUC.

I rapporten kan man læse, at mediebrugerne på tværs af lande angiver de mange gentagelser i nyhedsdagsordenen – særligt når det kommer til dækningen af politik og Covid – som den hyppigste årsag til, at de undgår nyhederne. Næstflest angiver som forklaring, at nyhederne påvirker deres humør negativt.

Det er især unge under 35 år, der forklarer, at de aktivt undgår nyheder for ikke at komme i dårligt humør.

”Jeg undgår aktivt ting, der udløser min angst, og ting, der kan have en negativ indflydelse på min dag. Jeg forsøger at undgå at læse nyheder om ting som dødsfald og katastrofer,” svarer en 27-årig mand fra Storbritannien for eksempel i undersøgelsen.

En 19-årig britisk kvinde angiver et lignende svar, som er fremhævet i rapporten:

”For at være ærlig bryder jeg mig ikke om at dvæle for meget ved mainstream-nyheder. Jeg synes nogle gange, de kan være gentagne og negative.”

Stor tillid til nyhedsmedierne   

På trods af den bekymrende udvikling rummer årets udgave af Reuters Digital News Report dog også positive fortællinger om danskernes forhold til nyhedsmedierne.

Den vigtigste af dem er, at selv om tilliden til nyhedsmedierne falder i store dele af verden, så er tilliden stadig uændret høj i Danmark.

”Tilliden kan variere fra år til år, men samlet set ligger Danmark på et stabilt højt niveau. I Norden er det kun Finland, der har højere tillid end os, mens vi ud af alle 46 lande ligger på en fjerdeplads,” udtaler professor Mark Blach-Ørsten i pressemeddelelsen fra RUC.

Traditionen tro topper DR listen over de nyhedsmedier, der nyder størst tillid blandt danskerne. TV 2 Nyhederne ligger nummer to, mens Børsen kommer ind på en tredjeplads.

0 Kommentarer