Debat: Det skete (også) i 2019

”Der er stærkt brug for vores kompetencer derude – men vi skal øve os i at sætte dem i spil på nye måder og måske på andre typer arbejdspladser, end vi plejer,” skriver DJ-formand Tine Johansen

En god nytårstradition er – ud over god mad, venners lag og Kirsten Birgits nytårstale – at se sig både tilbage over skulderen og fremad. Nogle tænker på de dårlige vaner, som skal laves om, eller de ekstra kilo, der kom snigende og nu skal forsvinde, og andre igen lover sig selv at arbejde mindre, forelske sig mere eller tage en digital detox i det år, der kommer.

Den øvelse laver jeg selvfølgelig også. Egentlig er jeg mest ivrig for at se fremad mod alle de vigtige kampe, der skal tages i 2020. Men siden de sidste dage af juni 2019 er jeg af omverdenen blevet bedt om at forholde mig til noget, der allerede er sket; redaktørens fratrædelse, formandsskiftet, opsigelsen af direktøren.

Det er dog nogle helt andre ting, jeg mener, vi bør huske DJ-året 2019 for:

Arbejdsgruppen Fremtidens Forbund afleverede sin rapport med anbefalinger til, hvordan vores forbund og medlemsdemokrati kan indrettes på en mere smidig og handlekraftig måde. Nogle af anbefalingerne blev foreslået og vedtaget på delegeretmøde i april, og det var første skridt på vejen til en mere moderne fagforening.

Ekspertgruppen Fagenes Fremtid afleverede i foråret hele fire stærke rapporter med analyser af, hvor vores fagligheder og brancher bevæger sig hen. Det er spændende læsning, som både indgyder modløshed og masser af håb. Vigtigst af alt udstikker rapporterne vejen til, at DJ kan hjælpe medlemmerne til at se det halvfulde glas i stedet for det halvtomme. Det arbejdes der allerede med. Der er stærkt brug for vores kompetencer derude – men vi skal øve os i at sætte dem i spil på nye måder og måske på andre typer arbejdspladser, end vi plejer.

2019 blev også året, hvor Danmark fik en ny regering. Den finanslov, som netop er blevet fremlagt, har absolut givet grund til at glæde sig. En af DJ’s mærkesager – barselsfonden for selvstændige – blev sat i verden efter en vedholdende indsats i samarbejde med en række andre organisationer. Opholdskravet, som fratager a-kassemedlemmer retten til dagpenge, hvis de har været i udlandet for at dygtiggøre sig eller bare for at snuse til verden, blev annulleret. Og både uddannelsesloft og besparelser på uddannelsesområdet blev foreslået rullet tilbage. Hurra!

Desværre ser vi fortsat langt efter en revision af offentlighedsloven. Her må DJ fortsætte kampen.

Det har også været et ualmindeligt barskt år i mediebranchen. Både på de private og public service-medierne er gode kolleger blevet afskediget i hobetal. Betalingsvilligheden i befolkningen går ned, tech-giganterne støvsuger markedet for annoncer, og Radio24syv blev lukket. Fotojournalister skal se endog meget langt efter sikre stillinger.

Forude venter kampen for at sikre rammerne om det hele: Store overenskomstforhandlinger, indflydelse på medieforhandlingerne og påvirkning af lovgivning, der kan skabe bedre sikkerhed for vores freelancekolleger, som leverer fleksibiliteten.

Kære DJ-medlem. Må du selv få øje på de ting, du vil efterlade i det gamle år, og de ting, du gerne vil tage med dig ind i det nye.

Godt nytår!

0 Kommentarer

Læs også

Tine Johansen

En ukomplet liste over ting, Tine Johansen har lært efter et halvt år som formand

23. DECEMBER 2019

data_usage
chevron_left
chevron_right