Corona gav flere lyst til at købe nyheder

Større betalingsvillighed og enorm interesse for nyheder. Undersøgelse fra Danske Medier peger på områder, hvor coronakrisen har ændret danskernes medievaner. Blandt tv-kanalerne er TV 2 News steget mest

Coronakrisen ramte mediebranchen med hundredvis af tabte annoncemillioner, flere fyringsrunder, mistede arbejdsopgaver hos freelancerne og rekordstor tilgang af ledige hos a-kassen.

Men der har også været positive konsekvenser, viser en undersøgelse lavet af Danske Medier Research og gennemført af Kantar Gallup.

Undersøgelsen sammenligner blandt andet juni 2020 med en tilsvarende gallupundersøgelse før coronakrisen i oktober 2019.

Flere betaler for digitale nyheder

I perioden har flere danskere ifølge Kantar Gallup købt adgang til digitale nyhedsabonnementer. Der er en stigning på 2 procent svarende til 100.000 siden oktober 2019.

Den øgede villighed til at betale for nyheder ses også i en holdningsændring, hvor lidt flere danskerne ”godt kan forstå”, at man skal betale penge/abonnement for fuld adgang til danske nyhedssider. Og der er også en lille stigning fra 78 procent til 84 procent, der siger, at nyheder er ”essentielle for et velfungerende samfund”.

Corona øgede behovet for nyheder

Undersøgelsen viser, at danskerne var meget interesserede i nyheder under Covid19.

Som Journalisten tidligere har skrevet, steg trafiktallene på dr.dk helt enormt på grund af corona. Og live-sendingerne af pressemøderne fra Statsministeriet trak usædvanligt mange seere på DR1, TV 2 og TV 2 News, især ved udbruddets begyndelse i marts.

Ifølge undersøgelsen fra Danske Medier er DR1, DR2, TV 2 og TV 2 News faktisk de eneste tv-kanaler, der har fået flere seere i april/maj 2020 sammenlignet med januar/februar 2020.

TV 2 News er steget mest ved at vokse fra et udgangspunkt på indeks 100 til indeks 118 i april/maj. Til sammenligning er indekstallet for fx Kanal 5 faldet til indeks 73.

Netmedierne fylder mere i nyhedsforbruget

Danskernes vigtigste kilde til nyheder er fortsat tv, men mediernes hjemmesider har taget et stort spring fremad. Her sagde 25 procent i oktober 2019, at nyhedssites var den vigtigste kilde til nyheder. I juni 2020 var den andel vokset til 30 procent. Til sammenligning ligger landsdækkende dagblade på præcis samme niveau, nemlig 14 procent. Mens radio er faldet betydeligt fra 12 til 7 procent.

Om undersøgelsen: Grundlag for rapportens indhold vedr. betaling for nyheder og brug af nyheder i perioden er indsamlet i perioden 10. -16. juni blandt 1.071 interview af danskere over 18 år.

 

1 Kommentar

Bent Sennenwaldt
27. AUGUST 2020
Tja, jeg fik fuldstændig død og blev nærmest deprimeret over danske mediers totalt
Kritikløse dækning af regeringens absurde og grundlovsstridige restriktioner.
Jeg opdagede mit cirka 50-ørige abonnement på Politiken og begyndte at se nyheder fra fx svensk og tysk tv!