Arbejdsmiljø

Chikane rammer særligt kvinderne på P3: ”Der er en helt fucked up debat derude”

Radioværterne – og især kvinderne – oplever store problemer med folk, der ikke opfører sig ordentligt på nettet, forklarer Søren Bygbjerg, chef for DR Ung Radio & Podcast

P3-værterne Mathias Helt og Kathrine Abrahamsen får så mange svinere og sexistiske beskeder, at de helt har afskærmet sig fra kommentarspor og lytter-sms’er.

Kathrine Abrahamsen er for eksempel blevet kaldt luder og har modtaget voldtægtstrusler, og Mathias Helt har fået beskeder om, at han er en klam homo, og at hans stemme giver én lyst til at kvæle ham.

Og de er ikke de eneste journalister på P3, som har modtaget grove beskeder.

En trivselsmåling fra januar 2022 på P3 har vist, at 20 procent af medarbejderne har været udsat for digital chikane. Men chef for DR Ung Radio & Podcast Søren Bygbjerg tror, at tallet desværre er højere.

”Det er nok snarere 75 procent. Alle radioværterne og især kvinderne har oplevelser med det her,” siger Søren Bygbjerg.

Der er nemlig store problemer med folk, der ikke opfører sig ordentligt på nettet, forklarer han.

”De sviner folk til, og det går især ud over kvinder, homoseksuelle og folk af anden etnisk herkomst. Og det er ofte i bestemte debatter som MeToo og Black Lives Matter. Der er en helt fucked up debat derude,” siger han.

Grimme ting i indbakken

Søren Bygbjerg har længe været optaget af problemerne med den chikane, der rettes mod DR’s medarbejdere. Da han tidligere var chef for SoMe- og dr.dk-medarbejderne i DR Ung, var det tydeligt, at ”de fik mange grimme ting i indbakken”.

Når værterne så bliver mødt med svinere, er det bare umenneskeligt.
Søren Bygbjerg, chef for DR Ung Radio & Podcast

Når en af hans medarbejdere er blevet chikaneret, har Søren Bygbjerg nogle gange henvendt sig direkte til afsenderne af beskederne og forklaret, at de ikke skal tale til hans medarbejdere på den måde. Ved deciderede trusler er DR’s sikkerhedschef blevet inddraget, og trusler er i enkelte tilfælde blev anmeldt til politiet.

Sammenlignet med værterne på for eksempel P1 er P3’s værter nok mere udsatte, fordi sociale medier fylder mere i deres liv, og fordi de deler mere ud af sig selv og tør være sårbare, forklarer Søren Bygbjerg.

”Det giver indhold, som folk kan relatere til. Men når værterne så bliver mødt med svinere, er det bare umenneskeligt,” siger han.

Hjertebanken

Kathrine Abrahamsen og Mathias Helt fortæller, hvordan svinerne både kan give dem hjertebanken og en klump i halsen, hvis de rammer på en dårlig dag.

Kathrine Abrahamsen mener, at DR ”ekstremt sent” har fået øjnene op for problemet, og at både DR og TV 2 og alle de andre store medier ”spurter væk fra deres ansvar”, når de lægger ting op på sociale medier.

Søren Bygbjerg forklarer dog, at P3 forsøger at bekæmpe digital chikane på alle fronter. Det sker for eksempel ved at overvåge kommentarfelter på DR’s egne sociale medier og skåne live-værterne på P3 for grove kommentarer i lytter-sms’er.

Dem, der lukker mest lort ud, er de voksne.
Søren Bygbjerg, chef for DR Ung Radio & Podcast

P3 er samtidig på vej med en løsning, der kan frasortere lytter-sms’er fra telefonnumre, som tidligere har sendt mange chikanerende beskeder.

”Det er i virkeligheden et fåtal af mennesker, der står for de grove beskeder. Bare ved at frasortere 25 numre ville vi nå rigtigt langt,” siger han.

DR skal sige fra over for svinere

Og det er ikke nødvendigvis unge lyttere, der står bag chikanen og truslerne.

”Dem, der lukker mest lort ud, er de voksne.”

”Det er, som om de ikke forstår, at der er forskel på at sidde derhjemme i hjørnesofaen og sige noget groft, som andre ikke hører, og så at sige det direkte til det menneske, det handler om. Det er en generationsting, hvor de voksne kunne lære meget af deres børn,” mener Søren Bygbjerg.

Han siger, at journalister i DR må leve med, at brugerne har en holdning til deres journalistik, fordi DR er en offentligt ejet virksomhed.

”Alle har en mening om DR, og det er fint, men svinere skal vi sige fra over for.”

0 Kommentarer