Pressefrihed

Chefredaktør: Polske journalister er euforiske over valgresultat

Weekendens parlamentsvalg i Polen var på forhånd udpeget som det vigtigste valg siden kommunismens fald. Valgresultatet tyder på bedre tider for pressefriheden i landet

Vejen er banet for et regeringsskifte i Polen. Tre partier med den tidligere EU-præsident Donald Tusk i spidsen har støtte fra 53,5 procent af vælgerne.

Dermed ser det ud til at være slut for Lov- og Retfærdighedspartiet, PiS, der har siddet tungt på magten i otte år.

Og det er rigtig gode nyheder for det polske demokrati – herunder pressefriheden, siger Jens Mørch, der er chefredaktør på onlinemediet polennu.dk, der dagligt udkommer med nyheder fra det østeuropæiske land.

”Det ville være slut med demokrati i Polen, hvis ikke der kom et regeringsskifte nu. Ellers ville PiS-regeringen have kunnet sætte sig på alting – alt fra domstole, medier og fjernet sig yderligere fra EU,” siger han.

Jens Mørch har et stort netværk blandt kritiske journalister og chefredaktører i Polen, og her er stemningen helt i top over udsigten til et regeringsskifte.

”Der er et lettelsens suk blandt de polske journalister og chefredaktører, jeg har talt med. Og en euforisk jubel over valgresultatet. De er glade, og de tror på Polen igen. Mange siger, at de nu kan blive i landet,” siger han og tilføjer, at regeringskritiske journalister har været vant til at blive forfulgt at de polske myndigheder.

Pressefrihed markant forringet

Siden det nationalkonservative parti PiS i 2015 overtog magten i Polen er det kun gået en vej for landets placering på RSF’s verdensrangliste – nedad.

I 2015 lå Polen på en 18.plads, men i de syv efterfølgende år er Polen gledet ned ad listen hvert eneste år i takt med regeringens gradvise reformering af medielandskabet. I 2023 lå Polen nummer 57 i verden mellem Kosovo og Burkina Faso.

Faldet skyldes blandt andet store forandringer hos TVP, Polens public service-pendant til DR, som ifølge RSF blev ”et instrument for regeringens propaganda”.

Tidligere på måneden udkom Journalisten med en reportage fra Polen forud for det skæbnesvangre valg, hvor de massive forandringer hos TVP blev beskrevet.

Her fortæller Tomasz Sygut, stationens tidligere kanalchef, hvordan alt forandrede sig, da PiS overtog magten.

”PiS satte sine egne folk i bestyrelsen i et forsøg på at overtage mediet, og der gik ikke lang tid, før løgnene og manipulationen begyndte.”

”De offentlige medier blev til en slags propaganda-ministerier for PiS. Det indledte en proces, der gik ud på at ødelægge oppositionen og alle dem, der ikke støtter regeringen,” siger han i reportagen.

Vil udskifte ledelsen som noget af det første

Jens Mørch supplerer med yderligere eksempler på, hvordan dækningen af eksempelvis valgkampen så ud på TVP.

”Der kunne man se indslag, som påstod, at Donald Tusk i virkeligheden var tysker, og at han kun løb tyskernes ærinder. Det var en nyhed på det, som svarer til TV Avisen herhjemme. Man skulle opleve det for at tro på, hvor slemt det så ud på Polens svar på DR,” siger han.

Ifølge en nylig undersøgelse stoler særligt de unge polakker ikke længere på på TVP, hvor ni ud af ti af de 18-40-årige har mistet tilliden til mediet. Blandt PiS-vælgere, der typisk er over 60 år, har to ud af tre dog fortsat tillid til mediet.

Overfor Journalisten har det største oppositionsparti, Borgerplatformen, tilkendegivet, at man vil skifte ud i ledelsen hos TVP, når man kommer til magten.

”Det første, vi vil gøre, hvis vi vinder valget, er at udpege en ny chef for TVP – og udskifte de ansatte, der burde være journalister, men i praksis arbejder for PiS,” fortalte partiets generalsekretær, Marcin Kierwinski, i Journalistens reportage fra Polen.

Og det har den kommende regering mandat til, siger Jens Mørch.

”Når det handler om public service-mediet TVP kan man gå ind og påpege, at mediet ikke opfylder sin funktion, når det gælder om at udkomme med uvildige nyheder. Det ligger fuldstændig langt væk for os i forhold til armslængdeprincip, men det er for at rette op på gamle skader.”

Donald Tusks parti, Borgerplatformen, har under valgkampen gjort mediefrihed til en mærkesag og har givet et løfte om at vende tilbage til en medievirkelighed, som den så ud før 2015.

”De har sagt, at man vil have Polen op på ranglisten igen, når det gælder pressefrihed. Man vil tilbage til standarder, som gælder vestlige journalistiske principper,” lyder det fra Jens Mørch.

0 Kommentarer