AV MIN KOLDE ARM

“Jeg vågnede op om natten, hvor min højre arm var kold, som om jeg havde kørt i bil med armen ud af vinduet. Det gjorde skideondt, bare jeg skulle åbne et brev eller skrælle kartofler,” fortæller en redaktionssekretær, som kender alt for godt til slåskampe med musen.

“Jeg vågnede op om natten, hvor min højre arm var kold, som om jeg havde kørt i bil med armen ud af vinduet. Det gjorde skideondt, bare jeg skulle åbne et brev eller skrælle kartofler,” fortæller en redaktionssekretær, som kender alt for godt til slåskampe med musen.

“Hvis smerterne kommer igen og varer mindst et halvt år, så skrider jeg. Så er det et vink med en jernstang om, at jeg laver noget forkert,” siger den 36-årige Carsten Søgaard. Han har siden 1996 været uddannet journalist og har i et år været redaktionssekretær på NORDJYSKE Stiftstidende.
Det hele startede i april måned i år efter en periode, hvor Carsten Søgaards redaktion manglede en mand på grund af fratrædelse. Samtidig skulle et ekstra tillæg produceres til avisen. Det betød færre personer til at sætte flere sider op inden deadline. Og Carsten Søgaard tog sin del af slæbet. Det betalte han for.
“Jeg vågnede op om natten, hvor min højre arm var kold, som om jeg havde kørt i bil med armen ud af vinduet,” fortæller Carsten Søgaard.
Da han fortalte sine kolleger, at han havde ondt i armen, sagde de, at han skulle gå hjem. Hellere tre uger nu end 6 måneder senere. Den samme besked fik han af sin redaktionschef: Gå hjem og hvil dig.
“Men jeg var lidt skeptisk, for jeg lå jo ikke ligefrem og blødte ud over det hele. Og jeg fik dårlig samvittighed, fordi mine kolleger så skulle lave det, jeg ikke fik lavet,” siger Carsten Søgaard, der dog fulgte rådet og blev hjemme.

Venstrehåndsarbejde
Da smerterne havde varet en uge, gik han til lægen.
“Det gjorde skideondt, bare jeg skulle åbne et brev eller skrælle kartofler,” fortæller han.
Før Carsten Søgaard blev uddannet til journalist, var han computerprogrammør. Der så han flere kolleger med museskader, og det har givet ham stor respekt for de skader, en mus kan give.
“De historier afskrækkede mig. Derfor ville jeg have afklaret med det samme, om der var noget galt eller ej. For jeg sætter min førlighed højere end mit job,” siger han.
“Jeg er sikker på, at det har hjulpet at være dydsmønster og gå til læge hurtigt efter, jeg kunne mærke noget,” siger Carsten Søgaard.
Det viste sig, at han havde seneskedehindebetændelse i både højre håndled og skulder. Lægen anbefalede ultralydsbehandling og fjorten dages hvile. Armen skulle holdes i fuldstændig ro.
Efter lægebesøget viklede Carsten Søgaard en bandage om sin højre arm. Ikke for støttens skyld, men for at minde sig selv om, at armen skulle holdes i ro hele tiden. I den periode lærte han sig selv at bruge den “forkerte” hånd.
“Jeg brugte kun venstre hånd; tog telefonen, tegnede, skrev. Jeg tror, at det var rigtig godt,” siger han.
Behandlingerne vekslede mellem ultralyd og massage hos en fysioterapeut.
“I starten var jeg lidt skeptisk over for fysioterapeuten. “Et tryk på en muskel – det ka’ jeg sgu da også!” tænkte jeg,” fortæller Carsten Søgaard.
“Men min arm fik det jo bedre, og jeg fik en lang forklaring om, hvad en fysioterapeut kan,” fortæller han.

Kuglemus og joystick
I dag sidder Carsten Søgaard og arbejder med to mus på en gang. Et joystick og en kuglemus, der kan bruges uafhængigt af hinanden og samtidig. Dem fik hans sikkerhedsrepræsentant, Bente Bjørn, skaffet hjem en uge efter, han kom tilbage på arbejdet. Desuden laver Carsten Søgaard nogle strækøvelser, som han fik vist af fysioterapeuten.
“Hvis der er nogle af mine kolleger, der klager over lidt ondt i skulderen, så er jeg der med det samme og siger: Prøv lige at gøre sådan her…” siger Carsten Søgaard.

0 Kommentarer