Sociale medier

40-årig mand dømt for dødstrusler på opslag fra SSI

Manden blev idømt 30 dages fængsel for sin kommentar til et af seruminstituttets opslag

En 40-årig mand blev i august idømt 30 dages fængsel for at have fremsat dødstrusler i et opslag, som Statens Serum Institut (SSI) havde lagt på X, tidligere kendt som Twitter.

Det fremgår af en dom fra Retten i Nykøbing Falster.

Manden skrev den 15. juni 2022 en kommentar til et af SSI’s opslag, at:

”Vaccinen er testet og sikker!! Fuck, I kommer til at brænde i helvede, efter VI har hængt og skudt jer.”

Han har i retten forklaret, at der var tale om en ’shit-post-profil’, som han havde oprettet for at ”skabe lidt røre i vandene”. Han erkendte også, at det var helt åndssvagt at skrive, og at der var sprunget en sikring. Hans vrede bestod i, at han havde følt sig tvunget til at tage imod coronavaccinen.

Sprunget sikring eller ej, kom retten frem til, at kommentaren ”var egnet til hos medarbejderne i Statens Serum Institut at fremkalde frygt for deres liv, helbred eller velfærd”. Manden blev dømt efter straffelovens § 119.

Flere trusler digitalt

Antallet af anmeldelser af dødstrusler herhjemme er siden 2015 steget markant. Det slog Det Kriminalpræventive Råd fast i en undersøgelse sidste år.

Langt de fleste dødstrusler bliver fortsat fremsat ude i den fysiske verden, men antallet af anmeldte dødstrusler, der er fremsat på for eksempel sociale medier, er også vokset. I 2015 var det blot fem procent af de anmeldte dødstrusler, der handlede om digitale medier. I 2020 var andelen oppe på 15 procent.

Flere undersøgelser har gennem de senere år også slået fast, at et stigende antal danskere afholder sig fra at deltage i debatten på nettet, fordi tonen er for hård. Ytringsfrihedskommissionen slog i 2020 fast, at sikkerheden for dem, der blander sig i den offentlige debat, er det største problem for ytringsfriheden.

Flere journalister er også blevet udsat for enten chikane og trusler, mens trusler får forskere til at klappe i, er en undersøgelse fra Forskerforum kommet frem til.

0 Kommentarer