
Mats Magnussen blev Wolt-bud for at tjene penge og prøve det frie liv som cykelbud. Foto: Peter Christian Bech-Nielsen
En journalist med en god idé, en hurtig cykel og flere måneders undercoverarbejde.
Det er nogle af ingredienserne i journalist Mats Magnussens arbejde med at dokumentere arbejdsforholdene i virksomheden Wolt.
Mats Magnussen er til daglig journalist og medstifter af techmediet Radar. Men i flere måneder arbejdede han som bud for Wolt, der leverer takeaway.
Sidste år spurgte han Skattestyrelsen, om han som cykelbud for Wolt egentlig var lønmodtager eller selvstændig. Og i går slog Skatterådet så fast, at Wolts bude er lønmodtagere i skattemæssig forstand – ikke selvstændige, som Wolt ellers har fastholdt.
Afgørelsen har vakt stor opsigt.
Christian Højer Schjøler, lektor i arbejdsret ved SDU, vurderer at afgørelsen vil være en massiv støtte til de fagforbund og politikere, som opfatter budene som reelt værende lønmodtagere med ret til pension, feriepenge og sygefravær, skriver Radar.
Reimer Bo skriver
I dag har Mats Magnussen været en ombejlet herre. Han er blevet udråbt som Wolts største hovedpine af Berlingske, var gæst i 24syv i morges, og Publicistklubbens formand, Reimar Bo, har lige skrevet.
”Jeg tror, at jeg i den seneste tid har været i alle de landsdækkende med historien om Wolt,” siger han.
Mats Magnussen fortæller, at han faktisk begyndte hos Wolt, fordi han manglede penge som journaliststuderende på DMJX, og fordi han gerne ville prøve det frie liv som cykelbud.
”Til at begynde med var det bare for at se, hvad det var,” siger han.
Han købte en cykel til formålet, og i begyndelsen syntes han, at det var et fedt job. Han følte, at han gjorde en god gerning med at bringe mad ud til folk.
Undercover uden skæg og blå briller
Men han fik også en oplevelse af, at livet som bud ikke var så frit, som han havde håbet på.
Han var meget styret af Wolt-appen med bestillinger, og samtidig kunne han læse med i facebookgruppen, hvor bude fortalte om problemer med alt fra skattebetaling til farlige situationer med overfald og røverier, hvor deres scootere blev stjålet.
Efterhånden kom det journalistiske til at fylde mere i jobbet for Mats Magnussen. Når han faldt i snak med andre bude, der delte deres historie, fortalte han dem også, at han var journaliststuderende.
”De vidste godt, at jeg ikke bare var Wolt-bud, men at jeg også havde en journalistisk agenda,” forklarer han.
Han mener dog ikke, at han brugte Wallraff-metoder.
”Jeg cyklede jo ikke rundt med skæg og blå briller – så hemmeligt var det trods alt ikke,” siger han.
Problemer for platformsøkonomien
Men det var først efter flere måneder som Wolt-bud, at han fik idéen til det, der skulle blive hans største scoop.
9. februar 2021 spurgte han nemlig Skattestyrelsen, om han skattemæssigt skulle anse sig selv som selvstændig eller som lønmodtager.
Det er svaret på det spørgsmål, som nu risikerer at skabe problemer for den såkaldte platformsøkonomi, hvor Wolt, Uber og Nemlig.com beskyldes for at give deres ansatte dårlige løn- og arbejdsvilkår.
Wolt ser nemlig budene som selvstændige erhvervsdrivende, som selv skal sørge for at indberette skat, sætte penge til side til ferie, sygdom og pension. Men ifølge Skatterådet er Wolt-budene ikke selvstændige, men lønmodtagere i skattemæssig forstand.
Mats Magnussen er sammen med Peter Christian Bech-Nielsen stifter af det lille selvfinansierede techmedie Radar, som med Wolt-historien har leveret sin største afsløring. Og det kan de se på trafiktallene.
”Det er helt vildt, når vi går ind og ser trafiktallene for historien og kan se, at folk skriver sig op til vores nyhedsbreve,” siger Mats Magnussen.
Mats Magnussen føler ikke, at han som ung journalist skal komme med gode råde til kollegerne i branchen.
”Men et godt råd kunne godt være, at man som journalist skal tæt på de mennesker, man skriver om, og det kræver måske nogle gange, at man er parat til at maskere sig, så man kan afsløre, hvordan tingene hænger sammen i virkeligheden. Man skal i hvert fald væk fra skrivebordet og ud i felten, som jeg lærte af Olav Hergel i auditoriet på journalisthøjskolen,” siger han.
Wolt vil granske afgørelsen nøje, før de beslutter, hvordan de vil reagere.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.