Kunstig intelligens

Utryg stemning på Børsen efter AI-indtog

Børsen erstatter fem medarbejdere i avisens newsroom med en kunstig intelligens. ”Der er selvfølgelig en frygt for, hvad det betyder for mit arbejde,” siger tillidsmand om stemningen på avisen

Mandagens udskiftning af fem ud af Børsens otte avislayoutere til fordel for kunstig intelligens har skabt en utryg stemning på avisens redaktion.

”Der er selvfølgelig en frygt for, hvad det betyder for mit arbejde. Kan jeg blive erstattet? Men ledelsen siger, at den her øvelse er en naturlig forlængelse af, at vores fokus på papiravisen bliver mindre og mindre, mens den stiger på online,” siger tillidsmand Michael Solgaard til Journalisten.

Han kalder dagen ”utroligt trist”:

”Ledelsen har sagt, at den som udgangspunkt ikke på samme måde ser den her slags løsninger for andre grupper. Casen her er helt specifik, og det må vi for nuværende tro på,” tilføjer han.

Det digitale har høj prioritet

Chefredaktør og nyhedsdirektør på Børsen Nikolaj Sommer meldte mandag ud, at mediet vil gå over til et nyt system, der bruger kunstig intelligens. Dermed kan store dele af layout-processen automatiseres.

Michael Solgaard forklarer, at det nye system først og fremmest er et system, der kan tage online-artikler og føre dem direkte over i papiravisen. Derudover vil systemet kunne klare mindre layout-opgaver.

I MediaWatch afviser Nikolaj Sommer, at omlægningen og opsigelsen af de fem medarbejdere er en sparerunde i forbindelse med nedgang i annoncemarkedet.

I stedet handler det om optimering.

”Det giver os mulighed for at prioritere anden udvikling. Det gør, at vi har mulighed for at prioritere digital udvikling og salg i endnu højere grad,” siger Nikolaj Sommer.

Michael Solgaard:

”Det er fem dygtige og vellidte kolleger, og fyringerne har intet med deres kompetencer at gøre.”

Forståelse på ledelsesgangen

Michael Solgaard og avisens anden tillidsmand blev orienteret om ændringerne for omkring to uger siden. Siden da har tillidsmændene arbejdet på at sikre bedst mulige vilkår for de fem fyrede.

”Vi har forsøgt at få dem omplaceret i huset, hvilket ikke kunne lade sig gøre, fordi de er ret specialiserede. Derfor var der ikke andet udgangspunkt end at få dem ordentligt ud af huset. Og det synes vi, at vi har fået.”

Med opsigelsen af de fem medarbejdere er der, siden Bjarne Corydon i 2018 overtog ansvaret på Børsen, blevet opsagt otte medarbejdere i fyringsrunder. Seneste runde var i 2021, hvor magasinet Penge & Privatøkonomi lukkede.

”I årene under Anders Krab-Johansen havde vi flere fyringsrunder, hvilket skabte en stor usikkerhed på redaktionen,” siger Michael Solgaard.

I denne omgang har omstændighederne været anderledes.

”Der var pæn empati fra ledelsens side omkring, at det her er nogle skattede medarbejdere, som bliver sendt til tælling på grund af teknologi,” siger Michael Solgaard.

”Vi har arbejdet på at få nogle gode aftrædelsesordninger, og vi endte på noget, som vi kan stå inde for. Aftalen betyder, at de alle stopper med det samme, og at de er fritstillede fra 1. december. Derfra får de næsten et års opsigelse, hvor de må tage andet arbejdet uden modregning. Jeg synes, at ledelsen har lyttet,” tilføjer han.

0 Kommentarer