
”Ved at forveksle hastværk med hastighed har mange medier offentliggjort falsk information og billeder, der ikke er sat i kontekst, verificeret eller præsenteret som pålidelige,” lyder det i opsangen. Foto: Det er til skade for borgere, som har grundlæggende ret til at være velinformerede
Flere uheldige eksempler på, at internationale medier i løbet af de seneste knap to uger er faret for hurtigt og forkert frem med historier om krigen mellem Israel og Hamas har fået Det Internationale Journalistforbund (IFJ) til at udsende en pressemeddelelse med en opsang til alverdens journalister og mediehuse.
En opsang, der skal minde medierne om, at deres pligt først og fremmest er at levere korrekte informationer til læsere, seere og lyttere:
”Ved at forveksle hastværk med hastighed har mange medier offentliggjort falsk information og billeder, der ikke er sat i kontekst, verificeret eller præsenteret som pålidelige,” lyder det fra IFJ.
Siden Hamas angreb Israel sidste weekend, og Israel besluttede at svare igen med den største mobilisering af hæren i landets historie, har falske historier, videoer og beretninger bredt sig nærmest hurtigere end nogen på sociale medier kan komme op og toppes over, hvem i konflikten der har mindst ret til at ramme civile.
Flere rettelser og beklagelser
Det seneste eksempel er eksplosionen ved et hospital i Gaza forleden.
Her lød det hurtigt, at Israel stod bag, og at angrebet havde kostet omkring 500 personer livet. Kilden til den historie var i første gang Hamas. Ikke desto mindre præsenterede den norske public service-station NRK det som faktuelt i sine rubrikker. I hvert fald indtil der blev sået tvivl om rigtigheden. Her har blandt andre den amerikanske præsident, Joe Biden, udtalt, at alt tyder på, at eksplosionen skyldtes en vildfaren raket affyret af en terrorgruppe.
IFJ
En lød at ”Flere hundrede dræbt i israelske luftangreb mod skole og sygehus i Gaza” til ”Hamas: 500 dræbt i israelske luftangreb mod sygehus og skole i Gaza”. I en anden rubrik stod der, at ”Flere lande fordømmer det israelske angreb”. Den hedder nu ”Flere lande fordømmer sygehusangrebet”.
IFJ fremhæver andre eksempler. Blandt andet BBC, der har måttet undskylde at have kaldt en demonstration for Palæstina for en demonstration, der var pro-Hamas.
CNN har også haft jokket i spinaten, fremhæver IFJ. Det skete i midten af sidste uge, da den amerikanske mediegigant gik ud med en historie om, at babyer og spædbørn var blevet fundet med deres hoveder hugget af efter et angreb fra Hamas, der ramte det sydlige Israel. I første omgang lød det fra CNN, at en talsperson for Israels præsident, Benjamin Netanyahu, havde bekræftet historien. Dagen efter var meldingen fra CNN, at præsidentkontoret ikke havde bekræftet det.
Til skade for borgere
Det er ifølge IFJ eksempler på, hvad der sker, når kommunikationskrigen er så intens, som den er nu. Dertil kommer problemer med tilgængelighed, påpeger organisationen.
”Hver side forsvarer “sin” sandhed. Afskåret fra at arbejde i Gazastriben, et fængsel for palæstinensiske civile, bruger mange udenlandske journalister alt for ofte sekundære kilder eller ”officielle” kilder fra hver side uden at være i stand til at tjekke deres sandhedsværdi,” skriver IFJ og fortsætter:
”Det er til skade for borgere, som har grundlæggende ret til at være velinformerede.”
Derfor minder organisationen om, at alle nyhedsredaktioner skal minde sig selv om det etiske kodeks om, at behovet for hurtighed ikke overstiger behovet for verifikation af fakta og kilder.
IFJ’s generalsekretær opfordrer journalister verden over om ikke at lade sig overbelaste af den overflod af informationer, der findes på sociale medier.
”Journalisters ansvar overfor offentligheden overgår ethvert andet ansvar,” siger han og tilføjer:
”Respekt for fakta og for offentlighedens ret til fakta er journalisternes første pligt.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.