
Det nylige jordskælv, som ramte Syrien, har kun gjort livet i det krigshærgede land værre. Foto: Bakr Alkasem
Siden den 24. februar 2022 har der været én konflikt, der har suget al opmærksomhed: Krigen i Ukraine.
Dækningen af Ruslands invasion af nabolandet Ukraine har været massiv i de danske medier, og blandt danskerne har der været en ekstraordinær villighed til at donere penge til nødhjælpsorganisationer i forbindelse med krigen.
En søgning i ’alle medier’ på Infomedia viser herunder, hvor mange gange ordet ’Ukraine’ er blevet brugt på tværs af alle danske medier i henholdsvis 2021 og 2022:
Ukraine
2021: 21.978
2022: 344.171
Faktisk er der på det år, krigen nu har varet, doneret 693 millioner kroner til Røde Kors i Danmark fra privatpersoner og virksomheder, skriver DR.
”Jeg synes, at danskerne har været ekstraordinært generøse. Både økonomisk og med deres opmærksomhed. Det kan vi alle være stolte af,” siger Rikke Ishøy, seniorpolitisk rådgiver ved Dansk Røde Kors, til Journalisten.
Men den store opmærksomhed på begivenhederne i Ukraine har også betydet, at verdens andre konfliktzoner eller humanitære katastrofer har måttet vige i spalterne og i tv-tid.
I anledning af etårsdagen for krigen i Ukraines begyndelse har vi derfor bedt Dansk Røde Kors udpege tre af verdens ”glemte” konflikter.
Syrien
11 års krig og konflikt i Syrien har efterladt befolkningen med alvorlige fysiske og mentale mén og har ført til enorme skader og nedslidning af essentiel infrastruktur i landet.
Ifølge Røde Kors er 66 procent af Syriens befolkning ikke i stand til at opfylde deres daglige behov for mad, hvilket betyder, at der stadig er store humanitære behov i landet.
”Syrien gennemgår lag på lag af krise. Der har været mange års konflikt, som har ført til en total udmatning af Syriens befolkning. Samtidig er der politisk stilstand, og for nylig kom det kraftige jordskælv, som har ramt nogle områder, hvor det er svært for nødhjælpsorganisationer at agere,” siger Rikke Ishøy fra Dansk Røde Kors.
Så mange gange er ordet ’Syrien’ blevet brugt på tværs af alle danske medier i henholdsvis 2021 og 2022:
Syrien
2021: 30.766
2022: 20.045
Sanktioner, inflation og stigende omkostninger påvirker også de humanitære organisationers muligheder for at operere i landet, og de stigende omkostninger gør, at mindre støtte når dem, der har brug for det.
”Vi er i den situation, at vi har en tilstedeværelse i store dele af Syrien i kraft af Syrisk Røde Halvmåne, og det gør, at vi har en mulighed – sammen med enkelte andre organisationer – for at reagere nu og her,” siger Rikke Ishøy med henvisning til jordskælvet, der i skrivende stund har kostet mindst 47.000 mennesker livet i Syrien og Tyrkiet.
Yemen
Den humanitære katastrofe, der foregår i stilhed. Og en humanitær katastrofe, som bliver værre år for år.
Ifølge Røde Kors anslås det, at over 70 % af befolkningen havde behov for humanitær bistand i året, der gik. I 2022 oplevede 19 millioner yemenitter fødevareusikkerhed sammenlignet med 16 millioner i 2021.
Så mange gange er ordet ’Yemen’ blevet brugt på tværs af alle danske medier i henholdsvis 2021 og 2022:
Yemen
2021: 3.807
2022: 3.063
Stigningen skyldes blandt andet konsekvenserne af den indtil videre otte år lange borgerkrig, afhængigheden af import af hvede fra Ukraine og Rusland, klimakrisen og de deraf følgende ekstreme vejrforhold med både tørke og oversvømmelser.
”Klimakrisen rammer i særdeleshed mennesker, som i forvejen er meget udsatte. Og det er tilfældet i Yemen, som oplever ekstreme vejrforhold – både i form af tørke og oversvømmelser.”
”Det kræver en politisk bevågenhed, hvis man skal forsøge at adressere de underliggende årsager til konflikten, som har en enorm påvirkning på de folk, som bor i landet,” siger Rikke Ishøy.
Afghanistan
Årtiers konflikt og usikkerhed har efterladt Afghanistan og landets befolkning med kolossale udfordringer og fysiske og mentale mén.
Vinteren er hård, der er skyhøj inflation og stigende leveomkostninger, og det betyder ifølge Røde Kors, at et stigende antal mennesker har brug for humanitær hjælp.
Så mange gange er ordet ’Afghanistan’ blevet brugt på tværs af alle danske medier i henholdsvis 2021 og 2022:
Afghanistan
2021: 51.185 (i 2021 overtog Taliban magten i landet)
2022: 19.339
”Det er en befolkning, som har været igennem årtier af krig, og som på mange måder fik hevet tæppet væk under sig i det øjeblik, hvor verdenssamfundet disengagerede sig efter Talibans overtagelse.”
”Det har haft en kæmpe økonomisk påvirkning på landet, som for almindelige mennesker har været altødelæggende,” siger Rikke Ishøy.
Selv om situationen i Afghanistan er meget vanskelig, er Røde Kors stadig til stede i landet og har også kvindelige ansatte i organisationen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.