Pressefrihed

Tyrkiet slår ned på journalister, der dækker jordskælv

Tyrkiske myndigheder bør sikre, at journalister kan arbejde frit og uden frygt for chikane, lyder det fra Commitee to Protect Journalists.

Mindst fire journalister er blevet fængslet, mindst tre er under efterforskning og mindst seks er blevet chikaneret i forbindelse med deres dækning af jordskælvets ofre og konsekvenser i Tyrkiet.

Sådan lyder det fra Commitee to Protect Journalists (CPJ) i en pressemeddelse.

”Tyrkiske myndigheder bør ikke blande sig i journalisternes dækning af det forfærdelige jordskælv, der for nylig ramte det sydlige Tyrkiet. Myndighederne bør lade journalisterne informere den tyrkiske befolkning og verden om størrelsesforholdet for denne ulykke,” udtaler Gulnoza Said, CPJ’s Europa og Centralasien programkoordinator.

”Myndighederne bør droppe al efterforskning af medlemmer af pressen, lade korrespondenter arbejde frit og sikre, at journalister kan arbejde uden at frygte chikane,” siger Gulnoza Said til CPJ.

I byen Diyarbakır er mindste tre journalister af politiet blevet forment adgang til forskellige områder. Ifølge den tyrkiske organisation Media and Law Studies Association er der tale om Sputnik Turkey-fotojournalist Sertaç Kayar, det lokale medie Ajans Surs chefredaktør, Arif Bulut, og Kurdistan 24 TVs korrespondent, Sıddık Eren.

Indtil videre ser det ud til, at kun tyrkiske journalister er blandt de fængslede og chikanerede.

Sparket i ryggen af politiet

En af de chikanerede journalister er tv-korrespondent for Halk TV, Ferit Demir. Han fortæller i en nyhedsudsendelse på kanalen, at han og hans kameramand blev forhindret i at filme efter at have fremvist ID. De fik at vide af politiet, at ”kvoten er fuld”.

”Da jeg var på vej væk, sparkede politimanden mig bagfra. Jeg faldt til jorden, mine bukser blev revet i stykker, og mit ben blev delvist såret,” siger Ferit Demir til Halk TV.

Ifølge det statsejede Anatolia Agency, har den øverste anklagemyndighed i Istanbul indledt en efterforskning mod chefredaktør, vært og journalist på TELE1, Merdan Yanardağ, og kommentator Enver Aysever, for Merdan Yanardağs udtalelser i et tv-program, som Enver Aysever har delt på sociale medier.

Også almindelige borgere har chikaneret journalister. CNN Türks korrespondent, Serdar Er, blev skubbet af en endnu ikke identificeret mand på live-tv, mens han rapporterede fra byen Adıyaman, skriver flere medier.

De 14 journalister, der er med i CPJ’s optælling i pressemeddelelsen, er både freelancere og fastansatte fra 10 forskellige medier. Blandt de 10 medier er nogle for det siddende styre, mens nogle er imod. Det ser altså ikke ud til at være målrettet journalister, der er kritiske over for det siddende styre.

0 Kommentarer