
’De unge mødre’ har fået mange drøje hug for at udstille de medvirkende. Foto: Pipeline Production
Mere end 600 gange er dokumentarserien ’De unge mødre’ blevet vist på dansk tv de seneste 17 år.
’De unge mødre’ er både blevet kaldt socialporno og har modtaget Advokatrådets journalistpris.
Men nu er det slut.
Pil Gundelach Brandstrup, nordisk programdirektør for Warner Bros. Discovery, siger, at det er tid til at stoppe serien.
”’De unge mødre’ var både kontroversielt og nyskabende, da det tonede frem på skærmen i 2005, og et af vores erklærede mål er netop at udvikle formater, som kan udfordre seerne. Så det bliver et pænt farvel til ’De unge mødre’,” forklarer hun i en pressemeddelelse.
Når sæson 34 slutter, har der været sendt 634 programmer. Men for ophavsmanden til ’De unge mødre’, Kaare Sand fra tv-produktionsselskabet Pipeline Production, er det ikke nødvendigvis helt forbi.
Hvis en interesseret broadcaster henvender sig, er han parat til at fortsætte serien, siger han.
”Ud fra et journalistisk synspunkt er der stadig mange gode og væsentlige historier at fortælle med unge mødre, der kommer med deres indspark i debatten om fx kønsroller og MeToo. De har stadig meget at bidrage med,” siger Kaare Sand.
Kaare Sand, ophavsmand til ’De unge mødre’
Drøje hug
Forløberen for ’De unge mødre’ blev sendt på DR2 i 2003, og i 2005 overtog TvDanmark programmet.
”Det blev sendt i primetime og med skyhøje seertal,” siger Kaare Sand, der kalder ’De unge mødre’ for ”sit hjertebarn”.
For andre har det været smagløst fjernsyn, der blot havde til formål at udstille pigerne.
”’De unge mødre’ var stærkt kontroversielt fra 2005 og op igennem nullerne, hvor vi fik drøje hug. Jeg mener, at vi bare har skildret virkeligheden for den her marginaliserede gruppe,” siger Kaare Sand.
Serien har altid skildret unge kvinder midt i et tumultarisk liv, for eksempel fordi kommunen truede med at tvangsfjerne deres barn.
Det var den slags historier, der gav det bedste tv, forklarer Kaare Sand.
”Der skulle gerne være en konflikt, så vi kunne dække modstanden. Hvis der ikke var modstand, var der ikke noget at fortælle,” siger han.
Reality har overtaget forargelsen
Med årene blev seertallene lavere, og på det seneste har ’De unge mødre’ kun ligget som streamet indhold på Discoveryplus. I dag er det realityprogrammer, som løber med forargelsen.
Flere af de unge medvirkende har i perioden stillet sig frem og fortalt om social udskamning og sågar dødstrusler på grund af deres deltagelse i programmet.
Ifølge Kaare Sand har holdet omkring programmerne gjort alt, hvad de kunne, for at passe på de medvirkende. Han beskriver tilrettelæggernes rolle som en blanding af journalister og socialrådgivere.
”De har været i tæt kontakt med de medvirkende, og de har holdt dem i hånden, også efter at programmerne blev sendt. Det har nogle gange været et 24-timers job.”
Kaare Sands oplevelse er, at det faktisk var en hjælp for mange af kvinderne at optræde i fjernsynet.
”Det var med til at bevidstgøre dem at se deres eget liv udefra. Der er mange, der har sagt til mig, at de for eksempel ikke havde taget en uddannelse, hvis de ikke var kommet ud af deres boble ved at være med i programmet.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.