Svindel

TV 2-vært misbrugt i deepfake-video

Ditte Haue blev brugt til svindel på Facebook. ”Nærmest alle kan med meget få ressourcer skabe det her indhold,” siger forsker

TV 2-værten Ditte Haue er blevet misbrugt i en deepfake-video på Facebook.

”Det var skræmmende, da jeg så den, for jeg synes faktisk, den er ret godt lavet. Jeg er med på, at man godt kan høre, det ikke er fuldstændigt én til én, men det er ret krænkende at opleve sig selv gengivet med ting, man ikke har sagt,” siger Ditte Haue til tv2.dk.

I deepfake-videoen optræder Ditte Haue i et studio, der til forveksling ligner TV 2’s nyhedsstudie med broadcasterens nye logo og grafik. Her fortæller den kunstige udgave af Ditte Haue om en app, der kan gøre brugerne rige. Ifølge videoen er appen blevet skabt af Mr. Beast, der er blandt de mest populære profiler på YouTube. Målet med videoen er dermed at få folk til at downloade appen.

Ditte Haue har dog ifølge tv2.dk været på barsel, mens de nye tiltag blev indført, hvorfor hun ikke har været på skærmen i et nyhedsindslag med det nye logo og grafik.

Jacob Kwon, nyhedschef hos TV 2, kalder videoen ”dybt bekymrende” og ”angreb på vores troværdighed”.

”Det er mig bekendt første gang, vi ser denne type deepfakes med en af vores værter. Men det er nok desværre ikke sidste gang, da teknologien bag nu er blevet tilgængelig for mere eller mindre alle. Men vi accepterer ikke den type misbrug, så vi vil aktivt gå efter at få det stoppet hver gang,” siger Jacob Kwon til tv2.dk.

Meta: Vi ønsker ikke disse annoncer

Ifølge Aske Mottelson, forsker fra IT Universitetet, er de nye versioner af deepfake problematiske.

”Førhen ville det kræve et helt hold af folk at skabe en stor mængde misinformation, men i takt med teknologiens udvikling, så er det jo nærmest alle, der med meget få ressourcer kan skabe det her indhold, som vi ser i for eksempel deepfakes,” siger han til B.T.

Både B.T. og tv2.dk har været i kontakt med Meta, der står bag Facebook. Tech-virksomheden skriver til begge medier, at situationen med deepfake er frustrerende.

”Vi bruger mange ressourcer på at komme det til livs – altså at man bruger offentlige personer til at vildlede folk. Vi ønsker selvfølgelig ikke disse annoncer på Facebook.”

0 Kommentarer