Stress

TV 2 News er i akut krise og skruer ned for at skåne medarbejdere

Nøglemedarbejdere på TV 2 News er presset helt i bund, og adskillige medarbejdere er sygemeldt med stress. Fire dage før valget blev der indkaldt til akut krisemøde

Sygemeldinger, forhøjet arbejdspres, en overbelastet vagtplan og stress har udløst ”rød zone” blandt flere medarbejdere på TV 2 News på Teglholmen i København.

Problemerne har gennem flere måneder hobet sig så meget op, at det nu bliver kaldt en akut krise.

Midt i valgkampen indkaldte TV 2 News-chefredaktør Anne Mette Svane fredag i sidste uge alle TV 2 News-redaktører til et ”akut krisemøde”.

Journalisten har set en mødeindkaldelse, hvor situationen af chefredaktøren opsummeres som ”kritisk og alvorlig”, da flere af de afgørende medarbejdere blandt andet føler sig overset, har for stort arbejdspres, trives dårligt og er nedslidte.

Ledelse erkender: Vi er i rød zone

På TV 2 News er der medarbejdermæssigt store overlap med journalister, der arbejder på kryds og tværs af andre afdelinger i nyhedsafdelingen på TV 2. Men medarbejdergruppen på mødet bestod af et fastforankret hold, der hver dag er afgørende for TV 2 News’ evne til at udkomme med løbende nyheder og magasiner.

Ifølge Journalistens oplysninger hænger arbejdspresset blandt andet sammen med, at der ikke er ressourcer til at kalde erstatninger ind for journalister, hvis de bliver syge.

Derfor skal alle løbe hurtigere, men uden at der skrues ned for ambitionerne. Og vel at mærke i en tid, hvor den ene store nyhedsdagsorden har taget over efter den anden.

For eksempel beskriver redaktørerne, at morgenfladerne, hvor der typisk er meget travlt, er i ”højrød zone”.

Man kan ikke udvikle i en situation, hvor man virkelig er kørt flad på batteriet. Der må vi lige trække vejret og få sat tiltag ind, for at medarbejderne kan trække vejret igen.
Anne Mette Svane, chefredaktør på TV 2 News

Ifølge Journalistens oplysninger har TV 2 News været så presset, at ledende medarbejdere med personaleansvar også er blevet ramt af stress på grund af vilkårene.

TV 2 News-chefredaktør Anne Mette Svane anerkender til fulde, at TV 2 News er i rød zone.

Over for Journalisten bekræfter hun, at TV 2 News er ramt af sygemeldinger og et højt arbejdsrelateret pres.

Hun bekræfter også, at stresssygemeldingerne har ramt alle dele af organisationen.

”Da jeg kom ind på TV 2 News som ny chef 1. maj, der var min egen oplevelse, at TV 2 News er en slidt og træt organisation,” siger hun.

Kanalen er flere gange internt blevet beskrevet som en humlebi, der ikke burde kunne flyve, men gør det på trods. Medarbejderne har så at sige løftet mere, end de burde.

”Men medarbejderne kommer ikke til at høre mig fortælle mere om den humlebi. Vi er nødt til at få indrettet os på en måde, som er holdbar, moderne og tidssvarende, så man både kan trives og være ambitiøs.”

Batterierne er flade

”Alt det, TV 2 News laver som nyhedskanal fra klokken 6 om morgenen til klokken 24 om aftenen, er simpelthen sket i et tempo, hvor organisationen ikke er fulgt med. Det gælder både den måde, vi arbejder på, og at der ikke er fulgt nok ressourcer med,” fortæller hun.

Skal der skrues ned for tempoet?

”Vi har i hvert fald meldt ud tidligere i denne uge, at vi er kommet på den anden side af valget, og at vi nu skal skrue ned for ambitionerne og ikke lancere nye tiltag, for vi har haft en meget lang valgkamp. Nu skal vi have skruet tempoet ned og passe på hinanden og have noget luft.”

Ifølge Anne Mette Svane er sygemeldingerne for øjeblikket ikke kritiske for TV 2’s muligheder for at udkomme, men betyder blandt andet, at man har droppet et nyt planlagt magasin og generelt vil sætte en stopper for udviklingen af nye koncepter på den korte bane.

På den lange bane skal der grundlæggende skabes en arbejdsplads, hvor der er mindre pres på medarbejderne.

”Man kan ikke udvikle i en situation, hvor man virkelig er kørt flad på batteriet. Der må vi lige trække vejret og få sat tiltag ind, for at medarbejderne kan trække vejret igen og have fokus på deres trivsel,” siger hun.

Anne Mette Svane vil ikke give et tal på, hvor mange medarbejdere der lige nu er ramt af stress.

”Jeg kan sige generelt, at pres og det at være i rød zone er en udfordring for TV 2 News, og at nogle grupper er mere ramt end andre,” siger hun.

Tror ikke på quickfix

Ifølge Anne Mette Svane er arbejdspresset blevet bygget op gennem flere år.

Det har ikke hjulpet på situationen, at der har været en meget lang valgkamp og kæmpe nyhedsdagsordener i form af corona og krig i Ukraine, hvor der skulle løbes ekstra hurtigt på redaktionen.

Har jeres dækning ført til sygemeldinger?

”Det kan jeg ikke svare på.”

Men kan jeres valgdækning så have været medvirkende til at udløse sygemeldinger?

”Det tror jeg godt, den kan. Men det mere ærlige svar er, at det er lang tids pres og slid, som nok i højere grad er årsag til det. ”

TV 2 har ifølge Journalistens oplysninger et journalistisk podcastprojekt på trapperne, som vil blive lanceret inden for få dage, hvor et af programmerne har TV 2 News-vært Thomas Buch-Andersen i front.

Kan du garantere, at det ikke går yderligere ud over de pressede medarbejdere?

”Ja, for der er ingen medarbejdere på TV 2 News, der kommer til at lave den podcast med undtagelse af Thomas Buch-Andersen, som er udlånt til projektet. Men jeg har også ansat nye værter, så det skal der være taget hånd om.”

Den kommende tid lover Anne Mette Svane, at man vil give ekstra ressourcer til de dele af TV 2 News, hvor det står værst til.

I forhold til at ændre tingene på den lange bane har hun siden sin tiltræden på TV 2 News ansat en ny ledelse, oprettet en teamlederfunktion og foretaget tilpasninger af organisationen. Man er dog endnu ikke i mål med at få organisationen tilpasset, så ambitioner og trivsel kan følges ad, siger hun.

”Der er også brug for, at vi lytter rigtig meget til medarbejderne. Jeg tror ikke særligt meget på quickfixes og hæfteplaster, men vi skal se mere grundlæggende på, hvordan vi får indrettet TV 2 News til at være en moderne, god arbejdsplads.”

Det lyder lidt, som om der ikke traditionelt har været tradition på TV 2 for, at medarbejdere har kunnet sige til ledelsen, at nu er trykket for hårdt, og nu er vi for overambitiøse. Eer det tolket korrekt?

”Det kan jeg ikke svare på, for jeg har været her så kort tid, men jeg oplever, at mange flere siger tingene højt, og det synes jeg i bund og grund er enormt vigtigt og afgørende for, at vi giver hinanden et bedre udgangspunkt for at løse problemerne.”

0 Kommentarer