Trusler

TV 2 indsætter vagter efter ballade om sammenligning af marokkanske familier med aber

Søndag var en heftig dag i receptionen hos TV 2, der nu har aktiveret sit beredskab

Der er i løbet af weekenden blevet indtelefoneret trusler og besynderlige opkald til TV 2 på Teglholmen i København og Kvægtorvet i Odense.

Det har fået TV 2 til at aktivere sit beredskab og indsætte vagter på adresserne, oplyser TV 2 til Journalisten.

”Det er korrekt, at søndag var en heftig dag i receptionen, hvor der har været opkald af truende karakter. Det efterforsker politiet naturligvis, og derfor har der også været politi til stede på Kvægtorvet. TV 2 er i tæt dialog med politiet, som ikke vurderer, at trusselsbilledet er øget,” lyder det i et skriftligt svar fra TV 2.

”Af forsigtighedshensyn har TV 2 aktiveret sit beredskab, og der er derfor vagter på kontorerne. Det er der, fordi TV 2 tager medarbejdernes sikkerhed alvorligt.”

Overgang fra fodbold til dyrefotos

Truslerne er kommet, efter at TV 2 i lørdags udsendte en offentlig undskyldning på både dansk og engelsk efter et klip fra mandagens udgave af magasinprogrammet ’News og Co.’.

I programmet havde panelet og værterne rundet en række emner. Et af dem var, at de marokkanske landsholdsspillere som de eneste ved VM-slutrunden havde deres familier med.

Efterfølgende skulle studiet omstille sig til at snakke om nogle af de fotos, der ved Wildlife Photographer of the Year er blevet kåret som verdens bedste dyre- og naturbilleder i år. Først blev der vist et billede af en løve, dernæst af en perlehøne. Det tredje foto var af en lille familie stumpnæseaber, der sidder og krammer hinanden i snevejr.

Mens billedet af aberne bliver holdt op, falder følgende ordveksling i studiet:

”I forlængelse af snakken om Marokko, der samler familierne i Qatar, har vi også en dyrefamilie her, der er samlet. Måske for at holde varmen, og det er også et flot billede med de næseaber her,” lyder det fra den ene af værterne, Christian Høgh Andersen.

”Jeg er spændt på, hvordan du lander den her med Qatar og de aber?” spørger en af de andre i studiet.

”Det er, fordi de ligesom holder sammen. Det gør man også med familiesammenføringen i Qatar,” svarer Christian Høgh Andersen.

International opmærksomhed

Netop det klip og den ordveksling begyndte i slutningen af sidste uge at brede sig på sociale medier og blev samlet op internationalt, hvor flere udenlandske profiler – nogle med hundredetusinde følgere – også delte det sammen med beskyldninger om racisme.

Det fik TV 2 til at udsende en offentlig undskyldning.

”Vi undskylder, at en vært på TV 2 News kom med en kommentar, der både er forkert og stødende. Selv om det absolut ikke var hensigten fra værten, så er det en bemærkning, som både vores vært og hele TV 2 tager afstand fra. Det her var en klar fejl, det siger vi undskyld for, og det tager vi med i det videre arbejde på redaktionen,” siger Anne Mette Svane, chefredaktør på TV 2 News, i undskyldningen.

Også Christian Høgh Andersen undskylder i udtalelsen, og han har uddybet den i et opslag på sin Facebook-profil:

”Jeg er virkelig ked af, at jeg fik lavet en helt forfejlet sammenligning. Det har på intet tidspunkt været min intention, men det er både forkert og stødende, og det vil jeg gerne sige undskyld for.”

Undskyldningen har dog ikke lagt opmærksomheden om klippet i graven. I løbet af weekenden er episoden blevet beskrevet hos blandt andre Doha News, der er et statsejet medie i Qatar og hos Al Jazeera. Også Morocco World News har lavet en historie på det:

”Selv mens det skal forestille at fremhæve Marokkos historiske VM i Qatar, har nogle vestlige medier brugt chokerende racistiske og orientalske gloser i deres dækning af det marokkanske fodboldlandshold.”

”Den seneste dækning af den type kom, da en dansk tv-kanal sammenlignede billeder af marokkanske spillere, der fejrede med deres familier, med en abefamlie,” lyder indledningen på den historie.

0 Kommentarer