Rusland

TV 2 er tilbage i Rusland – men hvad vil de egentlig have ud af det?

TV 2 er tilbage i Rusland med reporter Anders Lomholt. ”Det var Anders Lomholt, der fik tilladelsen af de russiske myndigheder,” siger TV 2’s udlandsredaktør

Som et af de få internationale medier er TV 2 nu tilbage i Rusland og kan i dag bringe historier om hverdagen i Moskva, hvor livet i det store hele bare går videre på trods af krigen i Ukraine.

Trods de vestlige sanktioner klarer den russiske økonomi sig godt, og der er ifølge TV 2 ingen tegn på varemangel i butikkerne.

Det er journalist Anders Lomholt og fotograf Anders Bach, der er rejst til Rusland for at rapportere fra landet med hjælp fra TV 2’s faste fixer i Moskva.

Meldingen fra de russiske myndigheder før turen var, at TV 2 kan rapportere frit og tale med dem, som ønsker at udtale sig, forklarer udlandsredaktør Jakob Vissing.

Om det i praksis er muligt, vil nu vise sig, siger han.

”Det er jo et vanskeligt land at operere i, men vi vil gerne så langt ud i afkrogene som muligt,” siger Jakob Vissing.

Hvilke historier forventer I at kunne få hjem – ud over at livet går videre i Rusland?

”Vi håber på at få mange forskellige indtryk med hjem. En ting er, hvordan livet leves på gaden, som er den historie, vi har åbnet med i dag. Men vi har mange andre typer historier på vej, og vi håber også at kunne brede os ud til områder uden for de store byer for at se, hvad der sker der, for eksempel i nærheden af krigszonerne.”

Tror I, at kilderne overhovedet vil udtale sig kritisk til kamera til jer?

”Vores oplevelse indtil videre er, at det er muligt. Det er klart, at der er ting, som de ikke har lyst til at tale om. Det er svært at få nogen til at kritisere styret eller militæret, fordi det kan indebære en risiko for dem. Men der er faktisk en mere åben debat, end man forestiller sig.”

Men det mest interessante – nemlig russernes syn på krigen og regeringen – det kan I ikke få folk til at tale om?

”Det er i hvert fald vanskeligt, og derfor må vi prøve at få det ud på andre måder. Det kan for eksempel være noget, folk fortæller, når kameraet er slukket. Begge dele kan bruges journalistisk. Bare det, at vi kan tale med folk, giver et bedre indtryk af, hvad der foregår.”

TV 2 har sendt Anders Lomholt, der ikke kan russisk. Har I ikke folk på TV 2, der kan tale russisk?

”Jo, det har vi. Men det er Anders Lomholt, der fik tilladelsen af de russiske myndigheder. Hvad der ligger bag, ved vi ikke. Tilladelserne bliver givet til konkrete personer, og det er ikke noget, vi har indflydelse på. Vi har også prøvet at komme ind med korrespondenter, der kan russisk, men det er ikke lykkedes endnu.”

I Rusland må man ifølge myndigheder ikke kalde krigen i Ukraine for en krig. Men det gør I allerede i dag?

”Ja, det var noget, myndighederne sagde i begyndelsen af krigen, og det var også derfor, vi trak os ud. Var det overhovedet sikkert at være derovre? Nu er der gået 1,5 år, og det har vist sig, at det ikke er noget problem, hvis man er et internationalt medie. Det er primært et problem for de russiske medier.”

Men der er vel fortsat en risiko for at arbejde i landet, fordi I ikke ved præcist, hvor grænsen går for, hvad I må fortælle?

”Ja, og det er jo også derfor, vi har sendt et meget rutineret hold derover. Det er jo et vilkår, som vi også kender fra lande som Syrien, Afghanistan og Nordkorea. Så man skal vide, at man skal holde sig inden for det, der er muligt, og også passe på de kilder, man taler med, så de ikke kommer i problemer.”

0 Kommentarer