
Foto: Privat
”Journalist + reb + træ. You do the math.”
Præcis sådan lød den kortfattede besked i en mobilepay-overførsel på 10 øre, som journalist og produktionschef på Radio4 Kasper Risgaard modtog på telefonen en lørdag aften i september sidste år.
Han havde ingen idé om, hvem beskeden og det sølle beløb kom fra. Til gengæld var han ikke i tvivl om, at den skulle opfattes som en trussel, og at truslen skyldtes hans virke som journalist.
”Jeg tænker med det samme, at det er for meget, og at det skal meldes på mandag. Men allerede morgenen efter vågner jeg op og har det mærkeligt i maven. Så der ringer jeg til politiet og melder sagen,” fortæller Kasper Risgaard.
”Som journalist er jeg jo vant til, at min journalistik kan skabe debat i det åbne rum. Men det her føltes anderledes invaderende i mit privatliv – også fordi jeg ikke vidste, hvem det var, og hvad intentionen var.”
For et halvt års tid siden fik jeg denne muntre overførsel på Mobile Pay. Personen blev meldt til politiet og nu skal han 30 dage i fængsel.
Hermed en opfordring til altid at melde trusler – store som små. pic.twitter.com/KUnINva6R0
— Kasper Risgaard (@KasperRisgaard) March 17, 2022
Dejligt at det bliver taget seriøst
Politiet tog anmeldelsen alvorligt og gik i gang med at efterforske sagen og manden, som viste sig at være kendt af politiet i forvejen.
Og onsdag i sidste uge faldt der så dom i sagen.
Den lød, at manden, der sendte beskeden, skal 30 dage i fængsel for trusler. Og det glæder Kasper Risgaard.
”Jeg blev virkelig lettet og glad for, at det faktisk får en konsekvens.”
”I dommen bliver der lagt vægt på, at det er mit virke som journalist, der har udløst truslen fra en person, jeg slet ikke kender, og det er dejligt, at man fra politiets side tager det ekstra seriøst,” siger Kasper Risgaard.
Opfordring til kollegerne
Kasper Risgaard har ikke selv været udsat for trusler tidligere. Men han har ofte talt med kolleger, der må lægge øre og mailboks til mere eller mindre direkte trusler.
I lyset af dommen i hans sag opfordrer Kasper Risgaard journalistkolleger i branchen til at huske at melde trusler – store som små.
”Jeg synes ofte, vi er lidt for gode til bare at ryste på skuldrene og sige, at folk er skøre. I stedet for lige at stoppe op og overveje, om det faktisk er en trussel, som bør anmeldes.”
”Hellere politianmelde en gang for meget end en gang for lidt. For det er bare ikke okay, at man udsættes for trusler for at passe sit arbejde,” siger Kasper Risgaard.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.