search

Anne Lea Landsted, Kirsten Erlendsson, Mette Nøhr Claushøj og Anni Pape. Foto: Sofie Amalie Klougart

i

Truet, lokket og intimideret. #Metoo-vidnesbyrd fra fire årtier

Grove, nedsættende bemærkninger, trusler og upassende tilnærmelser. En række kvinder fortæller nu Journalisten om deres oplevelser af sexchikane på mediearbejdspladser. Blandt andet om en DR-chef, der først kaldte en ung journalist ”talentfuld” – og derpå inviterede hende op på hotelværelset

Først var der afsløringerne af filmproduceren Harvey Weinsteins behandling af unge, kvindelige skuespillere. Siden kom en bølge af #metoo-sager om seksuelle krænkelser i mediebranchen – især i USA og Sverige.

Men i den danske medieverden har der stort set ikke været nogen vidnesbyrd.

Men historierne findes. Og nu står de første frem.

Journalisten har interviewet fem kvinder, der fortæller deres historie om uønskede seksuelle tilnærmelser. Og hvordan de prøvede at håndtere sagen. Beretninger, der dækker fire årtier.

 

Mette Nøhr Claushøj:
”Jeg var 22 år, og han var meget ældre end mig”

På et seminar med redaktionen tog en redaktionssekretær pludselig den 22-årige Mette Nøhr Claushøj på låret. Da hun afviste ham, sagde han, at ”han ville gøre helvede hedt for hende på redaktionen”. Han husker ikke episoden.
LÆS: Mette Nøhr Claushøjs historie
Foto: Sofie Amalie Klougart.

 

 

Anne Lea Landsted:
”Jeg stod med en mand, som jeg troede var min chef”

Anne Lea Landsted var ung journalist, da hun pludselig befandt sig på et hotelværelse i England, hvor hun skulle dele seng med sin chef. ”Jeg spurgte, om han kun havde taget mig til London for at komme i seng med mig. Han sagde, at 'sådan gjorde man',” forklarer hun.
LÆS: Anne Lea Landsteds historie
Foto: Sofie Amalie Klougart.

 

 

”Pia”:
”Han forklarede, at han altid var på udkig efter nye talenter”

Som nyuddannet journalist mødte Pia en DR-chef, der sagde, hun ”virkede dygtig”. Dernæst gav han hende nummeret på sit hotelværelse. ”Bagefter tænkte jeg på, om han gjorde det, fordi han havde oplevet, at det virkede på andre,” siger hun.
LÆS: ”Pias” historie
Foto: Sofie Amalie Klougart.

 

 

Anni Pape:
Sådan satte Anni en stopper for manden, der sexchikanerede hende 

Anni Pape blev som praktikant på Aktuelt chikaneret groft af en ældre medarbejder. Med kollegernes opbakning fik hun sat ham på plads. Hun advarer mod, at chefer og medarbejdere på samme arbejdsplads går i seng med hinanden.
LÆS: Anni Papes historie
Foto: Sofie Amalie Klougart.

 

 

Kirsten Erlendsson:
”Han udnyttede sit job til noget intimt”

Kirsten Erlendsson var alene med en kollega på BT, da han sagde, at hun skulle sætte sig på hans skød. ”Jeg følte mig meget intimideret,” siger hun i dag. ”Problemet med den slags sager er, at der ikke er vidner. Og hvem ville tro på det, jeg sagde?”
LÆS: Kirsten Erlandssons historie
Foto: Sofie Amalie Klougart.

 

 

Kommentarer
2
Lene Rimestad
09.01.18 06:52
Fine små og repræsentative
Fine små og repræsentative vidnesbyrder. Men hvad gør den unge kvinde eller mand, som oplever grænseoverskridende adfærd? Kan vi ikke få de ti gode råd? Både om, hvornår og hvordan man kan/bør reagere.
Fremhævet af Journalisten
Andreas Ricardo
09.01.18 10:40
Fem kvinder med fem historier
Fem kvinder med fem historier om fem mænd der på den ene eller anden måde har krænket dem. Hvordan skal branchen ændre sig, hvis de mænd stadig render rundt på redaktionerne i lederstillinger?

I stedet for det hemmelighedskræmmeri, bør disse kvinder stå frem med navnene på dem selv og deres krænkere. Det behøver ikke være en offentlig gabestok, men kan gøres kva interne undersøgelser eller politianmeldelser.

Det er ganske enkelt uansvarligt over for 'de nye unge kvinder' i branchen!

Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen