To-mands-podcast går kommune efter i sømmene og politianmelder gerne

Podcasten ’Aktindsigterne.dk’ afslører kommunalt misbrug og politianmelder gerne en direktør. ”De traditionelle medier skulle have et ordentligt los i røven,” siger stifter

Det startede med ren og skær personlig frustration for stifterne af Aktindsigterne.dk, Rikke Gaardboe og Jakob Nørgaard.

Rikke Gaardboe er formand for virksomheden Spritten A/S, som har klaget til Ankestyrelsen over Aalborg Kommune over et udbygningsprojekt på et grundareal, som kan have været i strid med loven. På samme måde er Jakob Nørgaard stor modstander af Energipark Aalborg, der kommer til at bestå af vindmøller og solceller, som nærmest kommer til at stå i hans baghave.

Rikke Gaardboe oplevede, at de lokale medier kortvarigt interesserede sig for sagen om den mulige ulovlige udbygningsaftale, som flere byrådsmedlemmer har forlangt en undersøgelse af.

”Det er en kæmpesag, men medierne bider sig ikke fast. Du får måske en eller to eller tre vinkler, hvis du får solgt den ind, men så dør tingene ud,” siger hun.

”Jakob – min partner in crime – oplever det samme med en energipark. De kunne ikke få udleveret dokumenter i forbindelse med energiparken og kunne ikke få indsigt i det,” tilføjer hun.

Det var med den frustration, de to henvendte sig til Rasmus Visby, der har startet pocasten ‘Visbys Verden’, for at få hjælp til at grave i sagerne.

”Vi gik sammen om det, fordi vi tænkte, at det ikke kan passe, at der ikke er et kritisk medie, der kaster lys på, hvad der faktisk sker i Aalborg Kommune og den offentlige sektor i det hele taget,” siger Rikke Gaardboe.

Millionture til Cannes på borgernes regning

Rikke Gaardboe og Jakob Nørgaard begyndte først at søge indsigt i deres egne sager, men besluttede sig for i stedet at kigge på, hvad politikerne og den øverste ledelse bruger kommunens kreditkort til. I første omgang kunne de ikke få udleveret noget, men oprettede sig senere som medie hos Pressenævnet.

Det viste sig, at Aalborg-borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) hvert år rejser til Cannes, hvor han bor på hotelværelser og booker mødelokaler for så kun at mødes med andre danskere. Siden 2015 er turene løbet op i 1,7 millioner kroner, som kommunens skatteborgere altså har betalt.

Den historie fortalte Rikke Gaardboe og Jakob Nørgaard sammen med Rasmus Visby  og fortalte det over tre episoder i Visbys Verden, og B.T. kastede sig også over historien.

”Vi tænker, at der bare er den ene historie i det, men så begynder det bare at vælte ud,” siger Rikke Gaardboe.

Derefter stiftede Rikke Gaardboe og Jakob Nørgaard medieselskabet, der udgiver aktindsigterne.dk.

En tur på badehotel

De næste historier blev, at kommunaldirektøren i Aalborg har faktureret kommunen for privat forbrug, og kommunens direktør for Miljø- og Energiforvaltningen, Søren Gais, havde brugt Aalborg Forsynings Mastercard til at lægge ud for et ophold på et badehotel.

Pengene blev først tilbagebetalt til kommunen, efter at ’Aktindsigterne.dk’ havde vist interesse for kontoudskriftet. På baggrund af aktindsigterne valgte Rikke Gaardboe og Jakob Nørgaard at tippe B.T. om historien og politianmelde Søren Gais for underslæb.

”Det gjorde vi som privatpersoner. Vi kan se, at der ikke er nogen, der gør noget ved det. Politikerne burde gøre noget,” siger Rikke Gaardboe.

Kan man godt forene at være et medie og at politianmelde på baggrund af det, man får aktindsigt i?

”Hvordan kan man lade være, hvis du har kendskab til noget, du ikke mener er efter loven? Hvis du sad som journalist og havde kendskab til en pædofilisag, ville du så sidde på hænderne og ikke gøre noget ved det?”

”Når folk ikke reagerer, hvad gør man så? Vi skrev rundt til politikere og gud og hvermand. Jeg synes ikke, at det er i orden, at man tager på badehotel og ikke betaler sin egen andel,” siger Rikke Gaardboe.

Søren Gais selv har sagt, at der var tale om en fejl:

”Egenbetalingen er ved en fejl ikke blevet faktureret til mig før en gennemgang af bilagsmaterialet i forbindelse med aktindsigten i efteråret 2021. Fejlen skyldes, at administrationen har overset en håndskreven note på bilagets bagside i forbindelse med bogføringen,” sagde han til B.T. for godt en uge siden.

Bliver ignoreret

Rikke Gaardboe og Jakob Nørgaard er begge aktive i Facebook-grupper om Aalborg, hvor de også lader deres mening om kommunen komme til kende. Heller ikke det ser Rikke Gaardboe noget problem i, så længe der er dokumentation for det, der kommer ud i podcasten.

”Vi kigger på, hvad der står i tingene. Vi udgiver kun ting, vi er 100 procent sikre på. Vi har gravet i alle rådmænd. Vi har kigget alle i kortene. Vi tager de ting, der er. Det er ikke sådan, at fordi man udgiver et medie, at man så ikke har ytringsfrihed,” siger hun.

Samtidig er ’Aktindsigterne’ tilmeldt Pressenævnet med Rikke Gaardboe som ansvarshavende redaktør.

”Sidst gav vi kommunen en uge til at svare gennem presseafdelingen, men tit bliver vi ignoreret. Men vi er jo omfattet af de presseetiske regler,” siger Rikke Gaardboe, der understreger, at både hun og hendes partner gør sig umage med at deklarere det, hvis de behandler områder i forhold til energiparken og udbygningssagen, som de selv har interesser i.

Rikke Gaardboe har en ph.d. i informationsvidenskab, og det var aldrig meningen, at hun skulle starte et medie, og hun vil nærmere beskrive makkerparret som idealister frem for aktivister.

”Jakob og jeg lever ikke af det her. Vi er meget idealistiske, fordi der er nogle magtstrukturer, man ikke havde fokus på. Aalborg er bare begyndelsen. Vi tager flere byer, vi er bare startet i vores eget område,” siger hun og tilføjer:

”Jeg lyder meget indigneret, men de traditionelle medier skulle have et ordentligt los i røven. De har glemt at prioritere at være fjerde statsmagt, fordi det tager tid. Information er magt, og kan man få fremlagt den information, kan man vise, hvad der reelt sker.”

Opdateret den 15/11 klokken 11.47: Det er blevet specificeret, at Jakob Nørgaard og Rikke Gaardboe samarbejdede med Rasmus Visby om de første tre podcasts.

0 Kommentarer