Thorning skal være overdommer for Facebook: ”Vi kan ikke se på alle sager”

”Ansvaret for at finde balancen mellem ytringsfrihed og menneskerettigheder skal dybest set ikke ligge hos et privat firma,” siger Helle Thorning-Schmidt, som sidder i toppen af Facebooks nye ”anke-nævn”. Nævnet har allerede fået kritik

Hvert år fjerner Facebook millioner af opslag, der af en eller anden grund bryder med det sociale medies regler for eksempelvis nøgenhed, misinformation, hadtale og vold.

Men hvis man som bruger har fået fjernet indhold og er uenig i Facebooks beslutning, har man hidtil ikke haft et sted at gå hen for at få behandlet sin klage. Det har blandt andet ført til kritik af Facebook for at blokere og censurere debattører på ukendt grundlag.

Men med oprettelsen af et uafhængigt tilsyn, det såkaldte Oversight Board, forsøger Facebook nu at dæmme op for den kritik. I spidsen for tilsynet, der som en slags ”højesteret” for Facebook kan træffe beslutninger om at fjerne indhold, står tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt som en af fire formænd.

”Det er første gang, vi forsøger at finde en måde at redigere indhold på Facebook og Instagram på. Og det er en vigtig opgave,” siger Helle Thorning-Schmidt til Journalisten.

Ansvaret skal ikke ligge hos privat firma

Hidtil har Facebook selv bestemt, hvilket indhold der skal tages ned, og hvad der skal blive oppe. Men det har ikke været den rigtige model, mener Helle Thorning-Schmidt.

”Ansvaret for at finde balancen mellem ytringsfrihed og menneskerettigheder skal dybest set ikke ligge hos et privat firma,” siger hun.

Netop skæringspunktet mellem ytringsfrihed og menneskerettigheder har Helle Thorning-Schmidt arbejdet med, da hun fra 2016 til 2019 var direktør for Red Barnet. Hun tror selv, det er en af grundene til, at hun er blevet valgt til Facebooks Oversight Board.

”I kraft af mit liv som politiker og i Red Barnet har jeg haft spørgsmål om ytringsfrihed tæt på. Og jeg har jo erfaring som statsminister for at bygge koalitioner og få ting til at ske,” siger hun.

På Twitter har blandt andre direktør for JP/Politikens Hus Stig Ørskov sat spørgsmålstegn ved, hvorfor Helle Thorning-Schmidt er valgt til posten.

Hun deler formandskabet med Catalina Botero-Marino, tidligere særlig ordfører for ytringsfrihed ved Den Mellemamerikanske Menneskerettighedskommission, Jamal Greene, juraprofessor ved Columbia University, og Michael W. McConnell, professor i forfatningsret ved Stanford.

Regner med tusindvis af klager

Helle Thorning-Schmidt vil endnu ikke sige noget om, hvilket slags indhold hun mener skal fjernes eller accepteres på Facebook.

”Det er vigtigt, at vi først kommer i gang og i fællesskab beslutter os for, hvilke sager vi tager op,” siger hun.

Hvordan og hvornår vil den enkelte facebookbruger kunne mærke, at der nu er sådan et nævn?

”Vi er nødt til at bede offentligheden om lidt tålmodighed med os i starten. Jeg regner med, at der kommer i tusindvis af klager, og vi kan ikke se på alle sager. Men vi vil prioritere de mest principielle sager, og vi håber, at vi er i stand til at tage vores første rigtige sager efter sommer,” siger Helle Thorning-Schmidt.

I første omgang vil tilsynsrådet kun kunne behandle sager om indhold, som Facebook har fjernet, og hvor brugeren har klaget over det. Først senere vil det også kunne behandle sager, hvor en bruger har krævet at få fjernet indhold, men Facebook har afvist kravet.

”Det sidste er lidt mere teknisk svært, fordi det involverer en tredje part. Så det kommer til at tage nogle måneder. Men forhåbentlig er det på plads ved udgangen af året,” siger Helle Thorning-Schmidt.

Hvor uafhængigt er nævnet?

Siden nyheden om Facebooks Oversight Board kom ud, har flere kritikere sat spørgsmålstegn ved, hvor uafhængigt tilsynsrådet i virkeligheden er af Facebook.

For at sikre uafhængigheden har Facebook lagt knap en milliard danske kroner i en fond, der betaler lønninger og omkostninger, og som Facebook ikke kan røre.

”Uden det setup tror jeg ikke, nogen af os havde sagt ja,” sagde Helle Thorning-Schmidt ifølge Politiken, da Facebook offentliggjorde de første 20 medlemmer af rådet på en telefonkonference.

Det setup lægger hun også vægt på over for Journalisten.

”Fonden står for administrationen af boardet. Det er også den, der er ansvarlig for at udbetale kompensation til medlemmer. Så ja, vi får penge for det, men via en uafhængig fond,” siger Helle Thorning-Schmidt.

Kan Facebook fjerne medlemmer af nævnet, hvis man f.eks. er uenig med dem?

”Nej, det kan Facebook ikke. Der er selvfølgelig måder, man kan blive fjernet på, men det har ikke noget med vores beslutninger at gøre,” siger hun.

 

0 Kommentarer