Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
08:01 25.10.2023 Kerstin Bruun-Hansen

Sune Haugbølle: Jeg ville nok ikke have skrevet under på den erklæring i dag

Den seneste uge har der været blæst om mediernes brug af forsker Sune Haugbølle, der er professor i globale studier ved Roskilde Universitet, som ekspertkilde på Israel-Palæstina-konflikten.

Der er blandt andet blevet lagt pres på DR for at varedeklarere forskeren som propalæstinensisk, og Jyllands-Posten har på lederplads bekendtgjort, at avisen fremover vil deklarere alle udsagn i avisen af Sune Haugbølle som værende israelkritiske.

Det skyldes blandt andet, at han i 2021 var medunderskriver på et opråb underskrevet af 36 forskere og undervisere med speciale i Mellemøsten, hvor det lød, at ”Danmark bør påtage sig en ledende rolle i kampen mod israelsk apartheid”.

I et indlæg i Politiken tager Sune Haugbølle nu selv bladet fra munden og erkender, at han nok ikke ville have skrevet under på den erklæring i dag. Men samtidig forsvarer han sin ret til at forske og tale frit.

”Alle forskere har politiske holdninger, og forskning i samfund, politik og historie indebærer altid, at man tager stilling til etiske spørgsmål. Vi er intellektuelle, ikke robotter, der spytter facit ud. Vores forskning er underlagt krav om metodisk og teoretisk stringens, og ingen får lov at udgive deres holdninger som forskning,” skriver Sune Haugbølle.

Han understeger desuden, at han står ved kritikken af Israel, men at Hamas’ angreb var afskyeligt og umenneskeligt.

SENESTE NYT

Flere nyheder