Spåkugle: Hvad laver Huxi og resten af mediebranchen i 2030?
Sidste gang vi fejrede et jubilæum her på bladet, fyldte Journalisten 111 år.
Det var i 2016. Siden har vi som bekendt skiftet navn til Fagbladet Kommunikatøren, og vi vil gerne markere vores 125 års jubilæum med at kigge tilbage på udviklingen i branchen de seneste år.
Bladrer man i gamle magasiner fra 111 års jubilæet, var det tydeligt, at utrygheden fyldte meget dengang. Digitaliseringen blæste de gamle forretningsmodeller omkuld. Ville medierne overleve? Ville journalistikken? Var der jobs nok til alle?
I 2016 skrev Berlingskes chefredaktør Tom Jensen, at det havde været a rocky ride at være med i mediebranchen de sidste 10-15 år. ”Det bliver med stor sandsynlighed også et rocky ride i de næste 10-15 år,” mente Tom Jensen, der valgte at se positivt på fremtidens ”grænseløse muligheder, som vi formentlig slet ikke gør os klart i dag”.
En anden spådom fra koryfæet Lasse Jensen lød, at ”fremtidens journalist er arbejdsløs”. Og han tilføjede: ”Jeg er nok pessimist. Desværre, for jeg hader at være det.”
Her i 2030 er det tydeligt, at indførelsen af robotter, outsourcing og mediernes fortsat dårlige økonomi betyder, at færre medlemmer laver klassisk, publicistisk journalistik. Men vi er dog ikke alle sammen blevet arbejdsløse, som Lasse Jensen spåede.
Gratismedie redigeret af robotter
En af de nye mediearbejdspladser er det fremadstormende digitale gratismedie PixMix, der udgives med penge fra Google News Initiative. PixMix spotter historier på sociale medier ved hjælp af kunstig intelligens. Robotter redigerer netmediets forside.
Redaktionen har otte mand ansat. Under ledelse af den tidligere Metroxpress-mand Simon Stilling rammer PixMix unge under 30 år med billedbårne nyheder på højst 10 linjer. ”De unge er blevet beskyldt for rigtig meget, deriblandt at de er uvidende og ikke følger med. Det passer ikke. Jeg fylder 54 om lidt, og jeg tror, de unge er noget mere velorienterede, end min generation var på det tidspunkt,” sagde Simon Stilling, da PixMix vandt Dona-prisen i kategorien ”årets unge medie”.[quote:0]
Trods ansættelsen af Sandy French og Simon Andersen som chefredaktører på Ekstra Bladet taber Ekstra Bladet fortsat terræn til PixMix.
Privatiseringen af TV 2
Et skøn fra forbundet lyder, at over halvdelen af medlemmerne har skiftet job de seneste 15 år. Ofte fra fast job til freelance. Typisk fra journalistik til betalt indhold.
På næste delegeretmøde ønsker forbundets formand, Tine Johansen, at det stigende antal content-medlemmer skal have deres egen specialgruppe.
TV 2 har i en forsøgsperiode fået lov til at omtale sponsorer midt i programmerne – ligesom man gør i podcasts. Betalt indhold er især populært på ’Go’ Dav Danmark’. Programmet kører som et push-program på mobilen, og for tiden er værterne på programmet mediebranchens glade powercouple Sofie Linde og Joakim Ingversen.
For tre år siden købte Egmont, Nordisk Film og Amazon 51 procent af TV 2. Konsortiet havde i forvejen gaflet ungdomskanalen DR3, da DR mistede den i 2021.
Med privatiseringen forsvandt meget af den gamle TV 2-ånd, lød det bekymret fra medarbejderne på gulvet. ”Når jeg tænker på TV 2, så er det med et meget varmt hjerte. TV 2 er familie for mig,” sagde en medarbejder, der valgte at forlade TV 2.
Den første handling fra TV 2’s programdirektør, Anders Breinholt, var at lukke ’Station2’, ’Vild med dans’ og ’Hvem vil være millionær’ med en bemærkning om, at ”sølvbryllupper er godt – det viser, at man er godt gift”. Men tv-formater med 25 år på bagen, tilføjede han, ”kan man ikke kickstarte med parterapi”.[quote:1]
I dag udgør TV 2’s seertal på gammeldags flow-tv kun 10 procent af den samlede seertid.
På TV 2 placeres nyhederne i stigende grad på elitekanalen TV 2 News, som når ud til et mindre, men meget interesseret publikum. I alt varer nyhederne på TV 2’s ”hovedkanal” fem minutter og kommer hver anden time.
”Det er vigtigere, at vi bruger tid på at lave nyheder til den interesserede del af befolkningen, end at vi prøver at nå alle for enhver pris,” har nyhedsdirektør Miki Mistrati sagt. Han og bestyrelsesformand Per Mikael Jensen mener, at TV 2 holder sig inden for public service-kontrakten.
DR som hardcore public service
Den første milepæl i DR’s udvikling fra ”hele Danmarks DR” til hardcore public service-medie var det smalle medieforlig i 2017.
DR blev beskåret med 18 procent over tre år og mistede radiokanalen P3. Ved det næste medieforlig mistede DR desuden tv-kanalerne DR1 og DR3. Det skulle stoppe DR’s ”opgavetyveri”, som kulturminister Pernille Vermund forklarede det. Kommercielle aktører kunne ”lige så godt lave ’X Factor’, ’Aftenshowet’ og ’Hammerslag’,” forklarede hun på Snapchat.
Med medieforliget fik DR til gengæld en række nye nichekanaler med adresse i provinsen. På kanalen for eksistens og tro, DR-e, udgør Huxi Bach og Sørine Gotfredsen et umage par i programmet ’Det søde med det sure’. De to vandt DR's formidlingspris Rosenkjærprisen sidste år.
På det seneste har det desuden lydt, at det gamle makkerpar fra Monte Carlo finder sammen igen på kanalen DR Doc. Esben Bjerre har i nogle år levet tilbagetrukket som forstander på Vallekilde Højskole, mens Peter Falktoft blogger, snap’er og kommenterer sport for Red Bull.
Mediehusenes fusioner
På nettet klarer Danmarks største mediehus, JP/Politikens Hus, sig bedst på grund af den politisk besluttede beskæring af nyhedsproduktionen på dr.dk. Brugerne valgte som forventet at søge fra dr.dk til JP/Politikens nyhedsmedier, især Ekstra Bladet. Men betalingsvilligheden er endnu ikke fulgt med.
Der har været mange fusioner og opkøb. ”Konsolideringer”, som cheferne kalder det. Jysk Fynske Medier gik som forventet sammen med Sjællandske Medier og dækker nu hele Danmark fra Harboøre til Helsingør. Den første journalistiske sejr for chefredaktør Jørn Broch var en tre måneders kampagne for afskaffelsen af broafgiften over Storebælt. Nu kan bilister køre gratis gennem de tidligere betalingsanlæg takket være Jysk Fynske Sjællandske Medier.
Efter at Martin Krasnik og Weekendavisen tabte 7 millioner kroner på deres digitaliseringsprojekt (som blev vildere og dyrere, end nogen havde forestillet sig), solgte Berlingske Media pludselig Weekendavisen til Dagbladet Information i 2022. (JP/Politiken ville gerne have købt Weekendavisen, men fik nej fra Konkurrencestyrelsen.)
Salget af Weekendavisen har givet Berlingske nogle millioner og dermed flere år til at forsvare det nordsjællandske marked. Der er færre journalister, men fortsat et lille overskud. Så længe det bliver ved, er de polske ejere tydeligvis ligeglade med, hvad der sker. BT lukkede i 2023, hvor Jens Grund stoppede for at blive kommunikationschef for Aalborg kulturby 2028, ’Northern Future’.
I 2018 blev en pulje med licensmidler øremærket magasiner og ugeblade.
Aftalen betyder, at Se og Hør får 200.000 kroner i mediestøtte. ”Ja, vi laver også public service,” lyder det korte svar fra Niels Pinborg, hver gang han bliver spurgt til aftalen.
For Radio24syv betød den politiske aftale, at stationen mistede halvdelen af sin licens, og man måtte sige farvel til 15 redaktionelle medarbejdere.
Radio24syvs kanalchef, Mikael Bertelsen, blev teatermand og gøgler. I en årrække har han hver jul opsat en gakket julecabaret på Østre Gasværk sammen med tryllekunstneren Rune Klan. Den enorme succes er kommet bag på alle. ”Recepten er simpel,” forklarede Mikael Bertelsen til Politikens Emma Holten. ”Jeg har bare taget mine vildeste oplevelser med ledelsesstilen i DR og sat julemusik til.” [quote:2]
Bonnier Publications og Aller Media arbejder nu tæt sammen i deres nye domicil i Taastrup uden for København. ”Baller”, som koncernen kaldes i spøg, kæmper fortsat med at få deres Spotify-model til at give overskud. Det bliver svært, så længe Egmont holder sig udenfor, lyder det fra koret af kritikere.
Mange havde forudset, at ugebladsdirektør Annette Kokholm skulle ende som Allers administrerende direktør. Men hun skiftede til Coop, som har udviklet sig til en af Danmarks største medievirksomheder med magasinet Samvirke, seks kundemagasiner og den populære podcast ’Triple A’ med Anders Agger og kogebogsforfatteren Anne Hjernøe.
Tv-skærme med Coops nyheder rammer dagligt 850.000 kunder, der står og venter i kassekøen.
Udenlandsk opkøb af pr-virksomheder
De seneste 10 år er hvert andet kommunikationsbureau forsvundet på grund af internationale pr-virksomheders opkøbsbølge i Danmark. Det viser tal fra Mediawatch. I alt er 35 mindre bureauer nu fusioneret til fem store bureauer med udenlandske ejere. Det betyder, at medarbejdere er gået fra at have 15 kolleger i gennemsnit til 100 kolleger. Væksten har gjort det nemmere for forbundet at organisere folk og etablere medarbejderforeninger.
En stribe af de tidligere bureaustiftere, for eksempel Lotte Hansen, Kresten Schultz-Jørgensen, Per Rystrøm og Sune Bang fik en stor pose penge med sig. Lotte Hansen skriver nu populære kritiske klummer om mediebranchens dårskab i PixMix.
Cavling til kommunikationsafdeling
Når Tom Jensen i 2016 talte om ”fremtidens grænseløse muligheder”, havde han nok ikke forestillet sig, at en kommunikationsafdeling skulle vinde en Cavling-pris. Men det skete for første gang sidste år, da Natos kommunikationsafdeling vandt prisen for en online-dokumentar. Natos generalsekretær, David Cameron, var i København for personligt at overvære prisoverrækkelsen.
I programmet ’Estonian Ambush’ følger man indsatsstyrker fra tre forskellige Nato-lande med kameraer monteret på kroppen under indrykning i forbindelse med de pro-russiske uroligheder i Estland. Begrundelsen for, at Nato skulle vinde prisen, var ifølge Cavlingkomitéen, at soldaternes optagelser giver et ”unikt, råt indblik”.
”Det er modigt, det er grundigt og i sin form fremadskuende,” sagde Cavling-formand Jan Grarup, der også understregede, at der lå store etiske og juridiske overvejelser bag dokumentaren.
Det gælder for eksempel kritikken af, at der angiveligt mangler passager, der stiller Nato-soldaterne i et dårligt lys. Nato har nægtet at udlevere råbåndene. ”Det vil være etisk uforsvarligt at fremlægge det hele, fordi båndene kan indeholde personfølsomme oplysninger. Derfor er fremlæggelsen i strid med Natos beskyttelse af kilder,” har svaret fra Nato lydt.
Fra DMJX til Content College Denmark
Valget af Cavling-vinder blev kritiseret af Ulrik Haagerup og Cathrine Gyldensted – den nye lederduo på Content College Denmark (tidligere DMJX): ”En god nyhed behøver ikke være død, ødelæggelse og elendighed – det kan også være inspiration og nye løsninger,” sagde Ulrik Haagerup.
Ulrik Haagerup og Cathrine Gyldensted har de seneste år lavet en uddannelse med konstruktive nyheder, hvor ’løsninger’ er et nyhedskriterie på linje med ’aktualitet’ og ’konflikt’.
Skolen i Aarhus er igen blevet eftertragtet, fordi journalistuddannelsen på Syddansk Universitet pludselig lukkede som led i en bred uddannelsesaftale. Lukningen betyder færre nydannede journalister. Til gengæld prøver flere unge med en sprog- eller kommunikationsuddannelse at få et journalistjob, og dermed har mediearbejdsgiverne fortsat en overflod af sultne folk at vælge imellem.
Lars Werge gik af som formand i 2025, da han stillede op til Folketinget for socialdemokraterne. ”Jeg kommer af en socialdemokratisk familie. Jeg er socialdemokrat helt ind i kranspulsåren. Mine forældre boede til leje i centrum af Vejle,” forklarede han på et socialdemokratisk opstillingsmøde. Kort efter blev han valgt ind i Folketinget.
Med Tine Johansen som forkvinde har forbundet lanceret kampagnen ”omstilling til fremtiden”, fordi internationale techvirksomheder i stigende grad ansatte journalister og kommunikatører.
I alt arbejder næsten 200 medlemmer i forbundet for Facebook, Twitter, Google, Amazon og Apple, viser en optælling.
Astrid Haug er chef for kuratering hos Apple News, mens Nadia Nikolajeva fra TV Midt Vest rykkede til London som Twitters indholdsansvarlige i Norden.
Kaare Sørensen, som man kaldte ”Twitterkongen”, er blevet nordisk chef for Facebook/Instagram. Mediejuristen Vibeke Borberg er europæisk etikchef samme sted – og generelt meget svær at træffe for interview.
Facebook News producerer selv flere nyheder (uden dog at kalde sig et medie), i takt med at mediernes brug af Facebook er faldet. Det har vakt bekymring blandt aviserne, at en stigende andel af Facebooks bestemmende aktier er kommet på kinesiske og russiske hænder. Der er indtil videre dog ingen håndfaste beviser på censur.