DR

Solaf er ny vært på Ultra Nyt: Puk Damsgård er mit store forbillede

Solaf Masoud har efter mindre end ni i år Danmark fået sin journalistdrøm opfyldt. Inspirationen kom fra DR’s mellemøstkorrespondent Puk Damsgård

En drøm er netop gået i opfyldelse for syriskfødte Solaf Masoud, som efter knap ni år i Danmark nu skal være vært på DR’s ’Ultra Nyt’ sammen med Jonas Madsen.

”Det har vitterligt været en drøm for mig at komme ind i den her branche,” siger Solaf Masoud.

’Ultra Nyt’ er DR’s daglige nyhedsudsendelse med nyheder formidlet specielt til børn på 9-14 år. Noget af det mest meningsfulde, man kan lave, er at formidle nyheder til børn og unge, mener Solaf Masoud.

”Børn har ikke brug for, at en autoritet kommer og underviser dem i, hvad der foregår i verden. Vi er storesøster og storebror for børnene. Det er derfor, de har lyst til at lytte til det, vi har at sige,” forklarer Solaf Masoud.

På ’Ultra Nyt’ er det en del af jobbet som vært at dele ud af sig selv, og det passer Solaf Masoud fint.

”Jeg kan godt forstå, hvorfor de er bekymrede, når de hører om krigen i Ukraine, eller at det er svært at være ung. Som vært er jeg personlig, og børnene ved for eksempel, hvad der er min yndlingsfarve, men jeg er ikke privat, når jeg er på tv,” siger hun.

Jeg har set virkelig meget op til Puk Damsgård. Jeg ville gerne være journalist ligesom hende.
Solaf Masoud, vært på Ultra Nyt

’Hvor solen græder’

Solaf Masoud er 23 år og kom til Danmark fra Syrien som 14-årig.

Når hun i dag arbejder som journalist, er det blandt andet takket være inspirationen fra DR’s mellemøstkorrespondent Puk Damsgård.

”Den første bog, jeg læste på dansk, var Puk Damsgårds ’Hvor solen græder’.”

”Jeg har set virkelig meget op til Puk Damsgård. Jeg ville gerne være journalist ligesom hende, så jeg kunne fortælle andre menneskers historier og give en stemme til dem, der måske ikke har en stemme. Jeg vil også gerne dække verdens brændpunkter en dag, ligesom hun gør,” siger Solaf Masoud.

Den første interesse for at arbejde med medier blev lagt i Syrien, hvor Solaf Masoud som 11-årig mødte en jordansk journalist, som hendes far kendte. Journalisten var korrespondent for Reuters og dækkede den første fase af krigen i Syrien.

”Jeg syntes bare, at han var megasej, fordi det, han lavede, var vigtigt. Og den drøm om at blive journalist blev forstærket, da jeg kom til Danmark, og jeg læste Puk Damsgårds bog.”

Måtte arbejde dobbelt så hårdt

Efter folkeskolen tog Solaf Masoud studentereksamen fra Aurehøj Gymnasium. Indtil i dag har hun arbejdet i psykologenheden og HR-afdelingen hos Dansk Røde Kors og bor nu i Aarhus.

På spørgsmålet om, hvad der har været det sværeste ved at indfri drømmen om at blive journalist, siger Solaf Masoud, at hun hele vejen igennem skulle arbejde dobbelt så meget som hendes jævnaldrende, danskfødte medborgere for at opnå de samme resultater.

”Når jeg ser på det nu, har det kun gjort mig stærkere og givet mig blod på tanden. Dette har blandt andet bidraget til, at jeg i dag har fået mit drømmejob,” siger hun.

Berlingske og France 24

Hun startede fra nul og skulle lære dansk, danske værdier og en kultur, hun ikke var vokset op med.

”Når vi skulle analysere et dansk digt, var det ikke lige så let for mig, som det var for mine klassekammerater. Det har været en lang rejse, men helt sikkert det hele værd,” fortæller hun.

I dag bruger hun for eksempel DR’s platforme, danske dagblade som Berlingske, nyhedskanalen France 24, CNN og Al Jazeera til at orientere sig i nyhedsstrømmen og opstøve idéer til historier til ’Ultra Nyt’.

”Jeg synes, det er sjovt at lede efter historier, som danske medier måske ikke har taget op endnu,” siger hun.

0 Kommentarer