Anmeldere

Smukfest fastholder: Diskriminerende anmeldere kan miste akkreditering

Medier kritiserer Smukfest, der vil have et ekstra kritisk øje på de mediefolk, der akkrediteres til at arbejde i Bøgeskoven. De skal ikke blande sig i vores anmeldelser, lyder det fra medierne

Musikanmeldere skal holde sig til at anmelde koncerter og ikke fokusere på musikeres alder, køn og etnicitet.

Det mener festivalen Smukfest, som til sommerens festival vil have et ekstra kritisk øje på de mediefolk, der akkrediteres til at arbejde i Bøgeskoven. Det skriver Jyllands-Posten.

Udmeldingen kommer, fordi man ifølge festivalens talsmand, Søren Eskildsen, har set eksempler, hvor anmeldelser har haft en sexistisk og nedladende retorik.

”Vores samlede ansvar er at skabe et godt arbejdsmiljø om vores artister. Vi mener, at vi godt kan mene noget, og det er det, vi gør her. Det er en opfordring til en anstændig tone,” siger Søren Eskildsen til Journalisten.

I en artikel i Jyllands-Posten i går blev Søren Eskildsen spurgt, hvordan Smukfest vil sanktionere medier eller journalister, der efter festivalens mening er gået over stregen, hvortil han svarede: ”Alle journalister kan få adgang til vores festival og lave musikanmeldelser. Det er bare ikke alle, vi aktivt behøver at akkreditere for at kunne gøre det.

Over for Journalisten uddyber han:

”Vi vil aldrig nægte nogen adgang til Smukfest, men vi vil ikke udelukke at give afslag på akkreditering til anmeldere eller journalister, som vi mener har skrevet diskriminerende anmeldelser. Udgangspunktet er, at vi selvfølgelig ikke udøver censur her på Smukfest. Vi hylder frisindet og ytringsfriheden. Vi håber bare, at udmeldingen her maner til noget eftertanke om, hvordan man omtaler artisterne. At man går efter bolden, ikke efter mennesket.”

En principiel sag

Hos Ekstra Bladet er man uforstående over for udmeldingen fra Smukfest, som ifølge den journalistiske chefredaktør, Asger Juhl, er en principiel sag for tabloidmediet på Rådhuspladsen:

”Vi skal have frihed til at skrive det, som vores anmeldere mener er sandheden om eksempelvis en koncert.”

”I sidste ende kan det udløse selvcensur i medierne, hvis vi bøjer af fra henstillinger som den, vi ser fra Smukfest. Vi skal stå meget fast på at sige, at vi anmelder en koncert, præcis som vores anmelder mener, den skal anmeldes,” siger Asger Juhl.

Noget af det, som Smukfest nævner som eksempel på noget, man godt kunne undvære i en anmeldelse, er ordet ”skrigeskinke”.

Netop det ord har Ekstra Bladets anmelder Thomas Treo beskrevet Smukfest-hovednavnet Christina Aguilera som i sin omtale af dette års kommende festival.

Christina Aguilera er et af dette års hovednavne på Smukfest. Foto: Mario Anzuoni/Reuters/Ritzau Scanpix

Men det er hverken sexistisk eller diskriminerende at bruge ordet ”skrigeskinke”, mener Asger Juhl:

”Ordet ”skrigeskinke” er en metafor for at synge på en bestemt måde. Vi bruger metaforer og sammenligninger for at beskrive kvaliteten af en koncert. Når det kommer til at skrive noget om seksualitet eller udseende i en anmeldelse, så gør vi det, når det er en del af sceneshowet og en måde, hvorpå musikeren kommunikerer på.”

Har Smukfest ikke en pointe, når de ønsker, at man går efter bolden og ikke usaglige anmeldelser, som alene går på køn, alder eller udseende?

”Det har de fuldstændigt ret i, og det gør vi heller ikke på Ekstra Bladet,” siger Asger Juhl.

Skal ikke forholde sig til, hvordan pressen skriver

Hos Politiken mener musikredaktør Simon Lund kun, at det er glædeligt, hvis Smukfest gerne vil skabe bedre rammer om kvindelige musikere i Danmark.

”Så håber jeg også, at festivalen begynder at booke nogle flere kvindelige kunstnere,” siger han.

Omvendt mener han ikke, at det er en festivals rolle at mene noget om anmelderes skriverier:

”Hvis de skal til at have dikterende holdninger til, hvordan en anmelder skriver, så står jeg af. De har jo ikke nogen større autoritet end andre, der melder ind til mig, og som jeg lytter til. Smukfest taler om, at man skal gå efter bolden, men hvad bolden lige præcis er, skal den enkelte anmelder selv vurdere, ikke Smukfest,” lyder det fra Simon Lund.

0 Kommentarer