Overenskomst

Slut med ’nordkoreanske tilstande’ på TV 2: Hver fjerde stemte nej til overenskomst

Dansk Journalistforbund havde glemt at opsige TV 2-medarbejdernes overenskomst, inden forhandlingerne gik i gang

DJ-medlemmerne på TV 2 har netop stemt for at vedtage den overenskomst, der blev forhandlet på plads under vanskelige vilkår i januar.

Det bekræfter hovedtillidsrepræsentant på TV 2 Lennart Sten over for Journalisten.

Det har dog alligevel ført til omfattende protester. 188 medarbejdere på TV 2 har efter afstemningen sendt et brev til ledelsen med en kras kritik af forløbet.

Resultatet af afstemningen blev, at 74,9 procent af medlemmerne stemte ja, mens hele 25,1 procent stemte nej til overenskomsten.

”Jeg er glad for, at det blev et ja. Det sikrer en stigning på i gennemsnit 1.150 kroner. Men der er også et stort antal nej-stemmer, og normalt har vi altså nordkoreanske tilstande med over 90 procent, der stemmer ja,” siger Lennart Sten.

Overenskomstaftalen er etårig og løber frem til 28. februar 2023. Den sikrer en stigning på 600 kroner på grundlønnen for alle plus en stigning på 225 kroner mere på den personlige løndel. Derudover er der i gennemsnit 325 kroner til hver medarbejder, der vil blive fordelt efter personlige lønforhandlinger.

Vidner om misfornøjethed

Aftalen blev resultatet af en udskældt proces, fordi Dansk Journalistforbund forud for forhandlingerne havde glemt at opsige den eksisterende overenskomst. En fejl, som Lennart Sten har betegnet som ’amatøragtig’.

Resultatet af afstemningen vidner også om, at Dansk Journalistforbund jokkede i spinaten, mener han.

”Antallet af nej-stemmer må være en reminder til DJ om aldrig, aldrig, aldrig igen at glemme at opsige en overenskomst,” siger han.

”Nogle har nok overvejet at stemme nej på den baggrund, men hvis man gør det, stemmer man også nej til 14.000 kroner om året, så det er sådan her, det er blevet,” siger Lennart Sten.

Det er dog ikke kun forbundets skyld, at mere end hver fjerde stemte nej til aftalen, mener Lennart Sten.

”Jeg tror også, det dækker over en misfornøjethed over for TV 2 og direktionen. Mange havde håbet en højere lønstigning efter et arbejdsmæssigt hårdt år, men det var det muliges kunst.”

”Vi er dårligt nået ud af pandemien, inden vi er i krig. Det betyder ændrede mødetider og ændrede vagter, så det føles som et langt maratonløb, der fortsætter ud i et nyt maratonløb,” siger Lennart Sten.

Samtidig har TV 2 skullet dække OL, og TV 2 Play er blevet udbygget med nye kanaler.

”Der er virkelig blevet arbejdet igennem i alle afdelinger,” siger Lennart Sten.

Forbereder sig allerede på kommende forhandlinger

Tillidsrepræsentanten har tidligere fortalt til Journalisten, at man havde håbet at kunne forhandle om mere end et års aftale. Fejlen fra DJ’s side stod i vejen for det, da tillidsfolkene gerne ville forhandle om mere principielle dele af overenskomsten, hvor der kan blive behov for de normale redskaber i en overenskomstforhandling.

De mere principielle ting handler blandt andet om freelancere og arbejdstid, og tillidsfolkene har allerede den 8. marts aftalt møde med TV 2 for at varme op til forhandlingerne:

”Så kan vi forberede os og lave en ordentlig overenskomst, forstået på den måde, at der kan komme nogle forandringer,” siger Lennart Sten.

 

0 Kommentarer