Skamløst dyneløfteri: Mediechefer kritiserer EB’s Cecilie Beck-historie

Ifølge chefredaktør Henrik Qvortrup er det ”sagen fuldstændigt uvedkommende”, at der ikke er en krænket part i Ekstra Bladets afsløring af tv-vært Cecilie Becks forhold til en fotografelev

Det møder kritik fra flere mediechefer, at Ekstra Bladet onsdag aften bragte en historie, der afslører, at TV 2-vært Cecilie Beck på en arbejdsrejse i 2016 havde sex med en fotograf-elev fra TV 2.

”En skamløs og ulækker historie,” skriver kanalchef på Radio Loud, Simon Andersen, på sin facebookprofil og påpeger, at Ekstra Bladets historie ”på ingen måde dokumenterer”, at relationen mellem de to har karakter af en krænkelse eller et overgreb.

Samme pointe lufter Berlingskes chefredaktør Tom Jensen i et tweet fra onsdag aften. Han nævner ikke Ekstra Bladets historie, men skriver, at grænsen for mediernes MeToo-dækning for ham går der, hvor man begynder at afsløre ”helt frivillige seksuelle relationer. Med samtykke. Uden krænkelser. Uden en sag eller regelbrud”.

”Det skal vi medier holde os fra. Der er også noget, som hedder krænkelse af privatlivets fred,” skriver Tom Jensen.

For Jonas Kuld Rathje, chefredaktør på B.T., er fraværet af en krænket part også hovedårsagen til, at B.T. ligesom de fleste andre større medier har valgt ikke at citere Ekstra Bladets historie om Cecilie Beck.

”For mig havde den stået helt anderledes, hvis der var en krænket part. Men uden en krænket part bliver det lidt dyneløfteri,” siger Jonas Kuld Rathje til Journalisten.

Ingen grund til at tro, at det ikke var gensidigt   

Men for Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør, Henrik Qvortrup, er det helt irrelevant for historien, om den pågældende tv-fotografelev har følt sig krænket eller ej.

”Grundlæggende køber jeg ikke præmissen om, at der skal være en krænket part,” siger Henrik Qvortrup.

”Jeg har ingen grund til at tro, at Cecilie Becks forhold til tv-fotografeleven ikke var til gensidig fornøjelse for dem begge. Men det er sagen fuldstændigt uvedkommende, for hele diskussionen tager udspring i, at der er et skævt magtforhold,” siger han.

Men har I talt med vedkommende?

”Ja, det har vi. Vi har rakt ud,” siger Henrik Qvortrup.

Og har vedkommende følt sig presset eller krænket?

”Vi har rakt ud.”

Afslører hykleriet  

For Henrik Qvortrup afslører deres historie om Cecilie Beck det hykleri, der ifølge ham er i diskussionerne om MeToo.

”Det er sælsomt at være vidne til alle de ynkelige krumspring og bortforklaringer, man lige nu ser fra mennesker, jeg troede støttede den generelle kamp mod MeToo,” siger han.

I underrubrikken skriver Ekstra Bladet, at seksuel omgang med praktikanter var nok til at få Jes Dorph-Petersen fyret, mens Cecilie Beck – som de formulerer det – ”tilsyneladende kan fortsætte ufortrødent”.

”Indtil for et døgn siden troede jeg, at MeToo-sager handler om et skævt magtforhold. Men nu kan jeg så se på debatten, at præmissen for det hele er ændret. Nu er præmissen ikke længere, at der er et skævt magtforhold, nu er den, at der er en krænket part,” siger Henrik Qvortrup.

Men handler det ikke om begge dele – skal der ikke være en krænket part, før et skævt magtforhold bliver et MeToo-problem?

”Det handler om, at det bryder nogle definerede standarder på mange arbejdspladser om, at man ikke vil acceptere, at folk højt oppe i hierarkiet har sex med folk langt nede i hierarkiet. Der er jo en grund til, at der er den interne regel på mange arbejdspladser,” siger han.

Strider mod TV 2’s kodeks

Sidste år viste en rundspørge i Politiken, at 9 ud af 15 medievirksomheder ikke har retningslinjer for seksuelle forhold mellem praktikanter og deres overordnede.

”Hvis man har et forhold med en gensidig aftale, så er det jo ikke noget, vi kan dømme over. Men det er dårlig dømmekraft og uhensigtsmæssigt at gøre det,” sagde TV 2’s direktør, Anne Engdal Stig Christensen, i morges til ’P1 Morgen’, da hun blev spurgt, om man som vært på TV 2 må gå i seng med praktikanter.

Ifølge Henrik Qvortrup kunne det i sig selv være argument for at bringe historien. Dertil kommer, at Cecilie Beck tidligere har sagt i podcasten ’Q&Co’, at praktikanter er særligt sårbare og skal passes på, ligesom TV 2’s ledelse over for Jes Dorph-Petersen ifølge Ekstra Bladet lagde stor vægt på, at der var tale om praktikanter.

”Jeg er helt med på, at det er forskellige forløb, men det står krystalklart af den samtale, at alene det, at der er tale om forhold mellem vært og praktikant, udgør et problem,” siger Henrik Qvortrup og tilføjer:

”Og med de udtalelser, både i samtalen med Dorph og i P1’s interview med Anne Stig i morges, står det rimeligt klart, at det strider mod TV 2’s kodeks.”

Sms’er er dokumentation

Chefredaktør-kollegernes kritik af, at Ekstra Bladets artikel er skamløst dyneløfteri og en krænkelse af privatlivets fred, preller af på Henrik Qvortrup.

”Jeg kan bare henholde mig til, at Cecilie Beck selv lader sig citere i historien og siger, at det er rigtigt. Så vi har talt med den, som vi i givet fald skulle have løftet dyner hos,” siger Henrik Qvortrup.

Men medvirker hun ikke med en pistol for panden, fordi I har de her sms’er og er villige til at bringe dem?

”Det tror jeg ikke. Hun ringer jo tilbage, fordi hun gerne selv vil fortælle om det. Vi tvinger ikke folk til at blive citeret i Ekstra Bladet. Det vælger hun jo selv.”

Og hvorfor lægger i sms’erne frem i artiklen?

”Fordi de dokumenterer historien. Og de dokumenterer i øvrigt også, at hun selv anerkender, at hun overvejer, hvorvidt det kunne være i strid med firmaets politik,” siger Henrik Qvortrup.

0 Kommentarer