Skal journalister være klima-aktivister?

Martin Kongstad, madanmelder på Radio24syv, har fravalgt oksekød for at skåne miljø og klima. ”Billedet af en madanmelder, der skubber en bøf væk, er så enkelt, at det virker,” siger han

Journalister har (også) et ansvar for, at klimaet kan få det bedre.

Det mener Martin Kongstad, forfatter og madanmelder på Radio24syv med programmet ’Bearnaise er dyrenes konge’:

”Det lyder frelst, men gør vi ikke noget, ender det med, at vores børnebørn ikke har nogen verden at leve i,” siger Martin Kongstad.

”Vi sidder i en force majeure situation, hvor vi er nødt til at gøre tingene anderledes end normalt,” siger han.

”Løjerlig aktivisme”

I sit program ’Bearnaise er dyrenes konge’ interviewede Kongstad i foråret over to programmer eksperter, der forklarede ham, hvordan produktionen af oksekød udleder massive mængder af CO2 i atmosfæren. Blandt andet derfor traf Martin Kongstad et valg: Han ville ikke længere spise oksekød. Hverken derhjemme eller på arbejdet som madanmelder.

Fravalget af oksekød har sat sindene i kog hos mange. Også fagligt, hvor blandt andre formanden for Danske Madanmeldere, Ole Troelsø, madanmelder på Dagbladet Børsen, sagde til BT:

”Jeg synes, det er en aktivisme, der ikke hører hjemme der. Jeg synes, det er løjerligt. Det er ikke noget nyt, at nogle anmeldere går uden om oksekød, men det er mig bekendt første gang, nogen gør en politisk sag ud af det.”

Indvendingerne går ind hos Martin Kongstad, men han ændrer ikke holdning:

”Folk siger, at mine personlige holdninger ikke skal blandes ind i mine anmeldelser. Det er jeg uenig i.”

”Det, der tidligere gjaldt, gælder ikke længere. Alle har et ansvar,” siger Martin Kongstad.

Belastning af klimaet

Med sin udmelding rammer Martin Kongstad ned i en meget aktuel debat. Senest har 301 forskere i et debatindlæg i Politiken konkluderet, at vi har ”brug for en ny klimarealisme nu”.

Martin Kongstad er klar over, at han ene mand uden oksekød ikke rykker meget i det samlede klimaregnskab. Han ser mere fravalget som et statement til mulig efterfølgelse.

Med tryk på mulig. Martin Kongstad understreger flere gange, at han ikke vil bestemme, hvad andre skal gøre, og at han ikke vil prædike. For ham handler det om at gøre sin lille del til fordel for miljøet.

Martin Kongstad mener dog samtidig, at for eksempel Christiansborg-journalistikken har muligheder for at gøre noget godt for klimaet, da nogle politikere ifølge ham får lov til at prædike vækst og klima i samme sætning. Uden at der bliver gået kritisk til dem.

Et andet sted, hvor Martin Kongstad mener, at journalisterne kan lytte, er hos rejsejournalisterne. Her præsenterer de fleste dagblade og mange magasiner ferietips med alt fra bjergbestigning i Afrika til bountystrand i Sydøstasien. Oplevelser, der kræver flyrejser.

”Her kunne det være en idé, at journalisterne lod være med at propagandere for de rejser, som vi ved belaster klimaet,” siger Martin Kongstad.

 

 

3 Kommentarer

Luci Smith
16. MAJ 2018
Martin Kongstad, hvor er du
Martin Kongstad, hvor er du sympatisk. Tak herfra. Du har de unge med dig. Vent og se. Fornuften kommer til at sejre.

Kunne ikke undvære oksekød, selv om dansk oksekød ikke er verdens bedste. Det har noget med ophav i Texas og det at tygge at gøre.

Don't get me started on air travel: people who fly from Denmark to Boston for a weekend to run a marathon. Weekend Getaways with Cheap Airfare on Crap Airlines that don't pay tax and don't let staff organize in Unions. And Carbon Footprint. Every child in New Zealand is more Woke.

Efter at have hørt Kjeld Hansen fortælle om MRSA, køber jeg ikke længere koteletter/dansk svinekød, med undtagelse af leverpostej, medmindre jeg kender de, der har opdraget grisene. Velbekomme!
martin kongstad
15. MAJ 2018
En højreorienteret fyr, som
En højreorienteret fyr, som ikke vil redde verden.
Mark Hende
15. MAJ 2018
En venstreorienteret
En venstreorienteret journalist, der vil redde verden via sit skatteyderbetalte arbejde vil fortælle om sin egen heltestatus. Nej, nu har jeg da aldrig.