Presseetik

Sigtelse får medier til at fjerne fotos af 13-årig pige

Ekstra Bladet og B.T. bragte billeder af den 13-årige pige med familiens accept. Andre medier valgte søndag at følge politiets anvisninger. Mandag eftermiddag har Ekstra Bladet og B.T. besluttet at slette billederne igen

Politiet slettede søndag alle billeder af en 13-årig pige, der havde været forsvundet:

”Og vi opfordrer til, at pressen og andre gør det samme.”

Sådan lød det på Twitter, da Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi kunne berette, at en 13-årig pige var blevet fundet i live efter en intens eftersøgning.

Det har medier som eksempelvis TV 2, Politiken og Berlingske valgt at følge, men på både B.T. og Ekstra Bladet kunne man søndag aften finde nye fotos af pigen, som blev offentliggjort med tilladelse fra pigens forældre.

Fjerner billederne igen

Chefredaktør Knud Brix fra Ekstra Bladet fortæller til Journalisten, at Ekstra Bladet løbende har været i dialog med pigens forældre, der ifølge ham har været rolige og afklarede samt fuldt i stand til at træffe en beslutning om tilladelse til at bringe billedet.

Alligevel er Ekstra Bladet i disse timer i gang med at fjerne billeder af pigen fra mediets forskellige platforme.

Det skete ifølge Knud Brix, i det øjeblik det i formiddag fremgik af sigtelsen mod den 32-årige formodede gerningsmand, at han havde udsat pigen for frihedsberøvelse og voldtægt.

”Da manden sigtes for voldtægt, er det dermed andre hensyn, som træder ind. Og derfor fjerner vi billederne fra vores dækning nu, fordi der er tale om et potentielt offer for seksualforbrydelser,” siger Knud Brix, der henviser til Retsplejelovens ord om at beskytte ofre for seksualforbrydelser.

”Og så har vi igen bagefter taget fat i familien og moderen, der siger, at det er en god idé, at vi fjerner billederne nu,” siger Knud Brix.

På B.T. er chefredaktør Pernille Holbøll i dag utilgængelig til et mundtligt interview inden deadline, men skriver i en besked til Journalisten, at mediet indhentede tilladelse fra forældrene til de billeder, der er blevet bragt:

”Vi har selvfølgelig brugt dem varsomt og sparsomt på forsiden og vurderer løbende brugen presseetisk. Situationen kan naturligvis ændre sig, og det tager vi bestik af,” fortæller Pernille Holbøll.

Efter fremlæggelsen af sigtelsen har B.T. også valgt, at fotoet nu skal fjernes fra alle mediets platforme.

Tre medier ville ikke bringe det

På Politiken, Berlingske og TV 2 har man samlet vurderet, at det gav mening at følge politiets opfordring allerede søndag. Til Journalisten oplyser chefredaktører fra de tre medier, at det blandt andet hænger sammen med et hensyn til den 13-årige piges fremtid.

”Der er ikke journalistisk relevans i at bruge billedet, når hun er fundet og ikke efterlyst,” siger eksempelvis TV 2-chefredaktør Jacob Kwon.

”Jeg synes også, hun har krav på, at når man googler hendes navn i eftertiden, skal der ikke komme en masse billeder op fra den her sag,” tilføjer han.

Samme toner lyder fra Politiken-chefredaktør Amalie Kestler, som ud over politiets opfordring også fortæller, at Politiken har et etisk regelsæt, der lægger op til et udstrakt hensyn til familie, pårørende og offer:

”Og der gælder også en fortsat vurdering af, om det er relevant for historien. Og de ting sammenlagt gør, at vi har valgt ikke at bringe billeder af hende længere.”

Undlod at kontakte familie

På både Politiken og TV 2 valgte man søndag helt at afstå fra at kontakte familien til pigen. På Politiken fortæller Amalie Kestler, at det ikke er Politikens stil at gå efter kommentarer fra forældrene.

På TV 2 handler det om noget andet. Her fortæller Jacob Kwon, at man ikke valgte at kontakte familien søndag, fordi man ville tage størst mulig hensyn til forældrene:

”Vi valgte at lade være med at ringe til forældrene, fordi det er et forældrepar, der ikke har sovet i to døgn, og som er i deres følelsers vold,” siger han, og fortsætter:

”Vi mente ikke, at de ville være i en tilstand til at overskue konsekvenserne af deres udtalelser eller tilladelser. Vi prøver at kontakte dem i dag, hvor de har sovet ud og er veludhvilede og har fået det mere på afstand. Men i går ville vi ikke tage kontakt til dem,” siger han.

På Berlingske fortæller chefredaktør Tom Jensen, at man har valgt at følge politiets opfordring om ikke at bringe billederne, da man synes, at det er det mest rigtige. Men han ønsker ikke at kritisere eksempelvis Ekstra Bladet for at lave aftalen med familien:

”Vores beslutning her er ikke grundfæstet i sådan en forargelse eller andet over, at andre måtte gøre det modsatte – vi har bare syntes, at det var mest rigtigt at lade være med at bringe billederne,” siger han.

0 Kommentarer