Online chikane

Seks råd: Sådan bør medier bekæmpe online chikane, der især rammer kvinder

Organisationen IMS har i samarbejde med journalist Iben Maria Zeuthen udarbejdet seks konkrete anbefalinger, som de mener, at danske medier bør leve op til

Danske medier skal blive endnu bedre til at beskytte deres journalister mod online chikane og trusler. For det er et problem, der skal tages alvorligt.

Ifølge en undersøgelse fra Dansk Journalistforbund i 2021 har hver fjerde danske journalist oplevet digital chikane.

Blandt andet derfor har International Media Support (IMS) og journalist Iben Maria Zeuthen i anledning af kvindernes internationale kampdag igangsat en kampagne med anbefalinger til, hvordan medierne kan sikre særligt kvindelige journalister bedre.

Iben Maria Zeuthen har selv oplevet at blive mål for digital chikane. Hun opfordrer de danske medier til at spille en større rolle.

”Det er vigtigt at få gjort op med den digitale chikane, fordi ellers lukker vi munden på især kvindelige journalister og minoritets-journalister. Det må være sådan, at dem, der sidder på magten, skal tage det største ansvar. Og medierne kan gøre mere for, at journalister undgår at blive chikaneret, og meningsdannere kan komme til orde uden at frygte for deres online sikkerhed,” siger Iben Maria Zeuthen til IMS’ hjemmeside.

Seks konkrete anbefalinger til danske medier

Det er ikke mindst kvinder og minoriteter, der udsættes for digital chikane, og det kan få journalister til at holde sig tilbage eller overveje en historie en ekstra gang.

Udviklingen fik sidste år en række organisationer og myndigheder, blandt andet Dansk Journalistforbund, Justitsministeriet, UNESCO og IMS til at gå sammen om at følge en særlig FN Plan for at beskytte journalister.

Herunder kan du læse om de seks konkrete anbefalinger, som IMS og Iben Maria Zeuthen i fællesskab har udarbejdet, og som de mener, danske medier bør følge:

1: Lav en risikovurdering før journalisten begynder på sin historie.

2: Hjælp journalisten med at sikre egne persondata.

3: Moderer hadefulde kommentarer på egne platforme.

4: Giv journalisten mulighed for at rapportere angreb.

5: Støt op om journalisten – tag afstand fra online chikane.

6: Hav en klar strategi for bekæmpelse af online chikane.

Du kan læse mere om de seks konkrete anbefalinger her.

 

0 Kommentarer