Sidevisninger

Se og Hørs Facebook-trafik er i frit fald: ”Det er markant”

Se og Hør har siden februar mistet hundredtusindvis af sidevisninger fra Facebook, og chefredaktør Niels Pinborg regner ikke med, at de kommer tilbage

I en ikke så fjern fortid var mediernes tilstedeværelse på Facebook noget nær essentiel, fordi det bragte masser af sidevisninger til mediernes sites.

Men noget kunne tyde på, at de dage er ovre.

Hos Se og Hør har man i hvert fald siden februar oplevet et markant fald i trafikken fra Facebook.

”Vi har mistet mellem 75 og 80 procent af vores sidevisninger fra Facebook. Det er markant. Det er hundredtusindvis af sidevisninger om dagen, som vi ikke længere får fra Facebook,” lyder det fra chefredaktør Niels Pinborg.

Trafikken fra Facebook har ellers stået for omkring 30 procent af sidevisningerne på seoghoer.dk. Men nu står Facebook ifølge chefredaktøren kun for mellem fem og syv procent.

”Det er, som om vi er blevet tildelt et antal sidevisninger af Facebook. For det er fuldstændigt lige meget, hvad vi putter på Facebook, så ligger vi helt fladt på kurven. Det har den konsekvens, at vores omsætning er blevet mindre,” siger Niels Pinborg.

Sidevisninger falder markant

Generelt er dalende trafik til mediers hjemmesider en af de største udfordringer for medierne i 2023.

Det er en af konklusionerne i rapporten ’Publishing Trend Report 2023’ fra Echobox, som kigger på medietendenserne i 2023. Og her nævnes Facebook som en af årsagerne til det.

Ifølge data fra analysevirksomheden Chartbeat fik 1.350 medier verden over i 2018 27 procent af deres sidevisninger fra Facebook. I april 2023 var det tal nede på 11 procent, skriver mediet What’s new in publishing.

Den manglende trafik har også givet medier økonomiske udfordringer.

Blandt andre den britiske nyhedsudgiver Reach, der i årets fire første måneder af 2023 har haft et fald i den digitale omsætning på 14,5 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Reach, der er Storbritanniens største udgiver af lokale og nationale nyheder, giver en del af skylden til Facebook, for ”de seneste ændringer i måden, hvorpå Facebook præsenterer nyhedsindhold”.

Nyheder nedprioriteres

De senere år har ændringer i Facebooks algoritme haft stor betydning for de medier, der udgiver på platformen.

I 2018 lavede platformen en algoritmeændring, som betød, at man ville prioritere indhold fra familie og venner i Facebook-feedet over indhold fra nyhedsmedier.

I 2022 annoncerede Facebook ifølge Press Gazette, at man droppede instant articles – en funktion, som gjorde, at man kunne åbne nyhedsartikler hurtigere i appen.

Se og Hør-chefredaktør Niels Pinborg regner ikke med, at Facebook-trafikken fra sidste år kommer tilbage. Og det har haft den naturlige konsekvens, at ugebladet nu satser endnu mere på en strategi, som ikke er afhængig af Facebook.

”Vi kan ikke længere betragte Facebook som et troværdigt sted at have forretning. Derfor har vi hele tiden arbejdet med en strategi, der handler om at øge vores direkte trafik. Det skal ske ved at have mere puls på sitet og bedre historier inden for de områder, vi skriver om,” siger Niels Pinborg.

Hos Ekstra Bladet har man ikke oplevet samme markante fald i trafikken fra Facebook.

I en skriftligt svar fortæller Sofie Tofte, der er chef for sociale medier på Ekstra Bladet, at man det seneste år ”har ligget nogenlunde stabilt på mellem 12 og 15 procent af eb.dk’s samlede trafik, som kommer fra Facebook”.

Ifølge Sofie Tofte har man fra Ekstra Bladets side ikke haft en ambition om at hente store dele af den samlede trafik fra Facebook, som eksempelvis udenlandske medier de seneste år har haft.

”Det skyldes blandt andet et strategisk ønske om ikke at være (alt for) afhængige af trafik fra sociale medier,” lyder det videre fra Sofie Tofte.

0 Kommentarer